Natúrkonyha

Tűz elem - Aktivitása csúcsára érkezett működési állapot

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében 3. rész

 


A TŰZ elem (nagy jang) időszaka a nyár, a melegség, forróság, fiatalság, nevetés, vidámság képviselője. Szárító hatások jellemzik, az energiákat pedig felfelé irányítja. Ez az aktivitása csúcsára érkezett működési állapot már tartalmazza a hanyatlási vagy megállapodottsági szakasz információit. A kibontakoztatott aktivitásnak, az életerő teljességének egyik legfontosabb megnyilvánulása a lelkesedés, csak persze a mérték tartás itt is fontos. Túlzás esetén ugyanis fennáll a kiégés veszélye. Ezeket az energiákat már nem a birtoklásra kellene koncentrálni, hanem a létezésre, spirituális megismerésre.

 

Nyáron kívánjuk azokat a táplálékokat, melyek ellensúlyozzák szervezetünkben a kívülről jövő meleget, több folyadékot igénylünk. A kesernyés ízminőségek jellemzik ezt az elemet. A TŰZ elem energiáit tartalmazzák a gabonák közül a hajdina (melegít) és a rozs (frissít), a zöldségek közül az articsóka, cikória, cékla, endívia, jégsaláta, kelbimbó, pasztinák, gyermekláncfű levele, piros retek, fejes saláta. A gyümölcsök közül a birsalma, körte, grépfrút. (Mindezek frissítő hatásúak.) A tejtermékek közül a juhsajt, kecsketej, kecskesajt melegítő hatásúak, mint a gabona kávé vagy a vörös bor. Frissítő és hűtő hatású italokat készíthetünk gyógynövényekből: üdítő hatású a zsálya, hűtőhatású az apróbojtorján, bojtorjángyökér, cickafark, gyermekláncfű, palástfű, zöld tea.

 

A fűszerek közül a TŰZ elem energiáit hordozzák a melegítő hatású borókabogyó, kakukkfű, fekete üröm, kurkuma, oregánó, rozmaring, csemege édes paprika, kakaó, karobpor. A lepkeszegmag forrósít.

 

 

Receptek

Kakaós rozspehely

Hozzávalók: 3 evőkanál rozspehely, 4 dl kecsketej, 2 teáskanál kakaópor vagy karobpor, 2 teáskanál méz.

 

Elkészítése: A tej és kakaó, ill. karobpor keverékébe beáztatjuk a rozspelyhet. Beletesszük a mézet, majd fél óra múlva fogyasztható.

 

Rakott saláta

Hozzávalók: 3-4 db fejes saláta, 1 közepes nagyságú grépfrút leve, 2 dl kefir, 25 dkg kecsketúró, kevés kapor.

 

Elkészítése: A jól megmosott saláták leveleit felére tépkedjük. Egy tálban úgy rakjuk egymásra a leveleket, hogy minden sort picit megsózunk, mézzel megcsurgatunk és túróval megszórunk. A túró tetejére apróra vágott kaprot és grépfrútlevet teszünk. A tetejére ráöntjük a kefirt. Hűtve tálaljuk.

 

Endíviasaláta

Hozzávalók: 4 fejendívia csíkokra vágva, 2 dl kefir vagy joghurt, fél grépfrút leve, 2 evőkanál olívaolaj, pici mustár, 1 csomag metélőhagyma (snidling), só, méz ízlés szerint.

 

Elkészítése: A feldarabolt endíviát sós vízben megfőzzük, a kefirt ízesítjük a grépfrút levével, olívaolajjal, mustárral, sóval, mézzel. Tálaláskor apróra vágott snidlinget szórunk rá.

 

Articsóka nyáriasan

Hozzávalók: 1 nagyobb articsóka, 1 evőkanál grépfrút lé, 5 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál mustár, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A grépfrút levét, olajat, sót, borsot, mustárt összekeverjük, majd ebbe a mártásba mártogatjuk a leveleket. Az articsóka szárát levágjuk, fejét sós vízben puhára főzzük. Még melegen tálra rakjuk, egyenként szedjük le a leveleit. Amikor a közepéhez (szívéhez) értünk, azt felszeleteljük. Azt is megmártogatjuk az öntetben. Hűvös helyen állni hagyjuk kb. fél órát, majd tálaljuk.

 

Kelbimbóleves

Hozzávalók: 30 dkg kelbimbó, 2 dl kefir vagy joghurt, 1 evőkanál rozsliszt (teljes kiőrlésű), 1 közepes hagyma megtisztítva, kockára vágva, kevés olaj, só, bors ízlés szerint, 2 teáskanál vegetáriánus fűszer só, 1 teáskanál csemege pirospaprika.

 

Elkészítése: Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a kelbimbót, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszersót, borsot, ha már félig puhára főtt, a kefirt a liszttel, piros paprikával összekeverjük, majd a levesbe tesszük. Mindezt összeforraljuk.

 

Retekleves

Hozzávalók: 30 dkg hónapos retek megtisztítva, kockákra vágva, 2 evőkanál olívaolaj vagy más hidegen sajtolt olaj, 2 dl kefir vagy joghurt, 1 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, metélőhagyma, petrezselyem zöld, só, bors ízlés szerint.

 

Elkészítése: A retket párolóedényben vagy kis vízben megpároljuk. Az olajjal és liszttel rántást készítünk, felöntjük vízzel, megfűszerezzük, majd hozzáadjuk a megpárolt retket, s ezt puhára főzzük. Tálalás előtt kefirrel vagy joghurttal sűrítjük, s petrezselyem zöldet és metélőhagymát szórunk bele.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 3. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, öt elem, tűz elem

Aktuális lapszámunk:
2018. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.