Natúrkonyha

Ünnepek másként

Az év végi ünnepi kavalkád közben, de főleg utána, szinte mindenki riadtan ugrik le a mérlegről, hiszen a súlygyarapodás látványos. Kalla Kálmán Európa díjas, Arany sapkás mesterszakács, a Gundel étterem séfje olvasóinknak összeállított egy ételsort, amely nemcsak önmagában tálalható, de a megszokott ünnepi menük egy-egy fogását is helyettesítheti. Jó étvágyat  kívánunk!


Bazsalikomos töltött paradicsom (4 db)

Hozzávalók: 5 db paradicsom (kb. 400 g) leforrázva, lehámozva, 150 g gomolyasajt, 1 evőkanál olívaolaj, 50 g póréhagyma finomra vágva, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt fekete bors, 2 evőkanál finomra vágott bazsalikom, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 2 evőkanál finomra vágott snidling, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál reszelt parmezánsajt

 

A paradicsomok tetejéről levágunk egy kalapot és kikaparjuk a belsejüket. 4 paradicsomot a nyílásukkal lefelé fordítva tálra teszünk és jól kicsöpögtetjük. 1 paradicsomot 5 mm-es kockákra vágunk. Az olajon lepirítjuk a póréhagymát és egy keverőtálba tesszük a paradicsomkockákkal együtt. Rátesszük a zúzott fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a friss fűszereket, a citrom levét és végül az 5 mm-es kockákra vágott gomolyasajtot.

 

Ezzel a keverékkel megtöltjük a paradicsomokat, a tetejüket megszórjuk zsemlemorzsával és parmezánsajttal. 180 C°-os sütőben 8 percig sütjük.

 

A kalapokat ferdén visszatesszük a paradicsomokra és még 2 percig a sütőbe tesszük. Nagyon kellemes ízű szaftos köret.

 

Vargányagombás gesztenyespagetti 4 személyre

Gesztenyespagetti

 

Hozzávalók: 50 g gesztenyeliszt, 150 g liszt, 3 tojás, só

A liszteket tojással, sóval jól összegyúrjuk, 1 percig pihentetjük, 1 mm vastagságúra kinyújtjuk, 150 mm széles lapokra vágjuk és 1 mm széles, hosszú spagetti alakúra felvágjuk. Forrásban lévő sós vízben készre főzzük (kb. 5 perc). Leszűrjük.

 


 

Vargányagombás mártás

 

Hozzávalók: 250 g vargányagomba, 50 g vaj, só, feketebors, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál petrezselyemzöld finomra vágva, 1 evőkanál bazsalikom finomra vágva, 2 dl tejszín, 200 gr szemes hámozott gesztenye, főzve

Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a felszeletelt vargányagombát, sózzuk, fűszerezzük. Felöntjük tejszínnel, átforraljuk a főtt szemes gesztenyékkel és belekeverjük a kifőtt gesztenyéspagettit.

 

Endívián sült kecskesajt, citromdresszinges salátával 4 személyre

Hozzávalók: 2 db belga endívia, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 citrom leve, 4 adag leveles saláták (madár, lolo rosso, frizee, rucola), 8 db miniparadicsom, 1 csésze csíra (lucerna, napraforgó, hagyma), 1 teáskanál bazsalikom finomra vágva, 1 teáskanál citromos kakukkfű finomra vágva, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál méz, 1 citrom leve, 8 db chevretine kecskesajt, 8 db olívabogyó

 

 

Az endíviákat hosszában kettévágjuk, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük és egy serpenyőben két kanál olívaolajon megsütjük. Körülbelül 2-2 percig sütjük mind a két oldalukon, a végén ráöntjük egy fél citrom levét és átforgatjuk benne. A serpenyőből kivesszük, a kemény torzsarészt kivágjuk. Egy fél endíviára 2-2 kecskesajtkorongot helyezünk, és szalamanderban kissé pirosra sütjük a kecskesajtot az endívián. 4 tányérra elosztjuk a leveles salátákat, a miniparadicsomot és az olívabogyót.

 

2 evőkanál olívaolajban elkeverjük a vágott fűszereket, a mézet, a citromlevet, és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Ezzel a dreszszinggel meglocsoljuk a salátákat, tetejükre helyezzük a kecskesajtos endíviákat. Végül a csírákkal megszórjuk.

 

Zöldségropogós 4 személyre

Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 40 g vöröshagyma finomra vágva, 100 g barna champignon finomra vágva, 1 evőkanál zsálya apróra vágva, 1 evőkanál citromfű apróra vágva, 1 db másnapos zsemle apró kockákra vágva, 2 db tojás, 1 csésze főtt zöldség apróra vágva (sárgarépa, brokkoli, karfiol), só, fehérbors, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

 

Egy serpenyőben az olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a gombát pirítjuk meg a hagymán. Ízesítjük a vágott fűszernövényekkel, sóval, borssal. Hozzákeverjük a vágott zsemlét, a felvert 2 tojást és a csészényi zöldségeket. Amennyiben híg a massza, keverjünk bele zsemlemorzsát. Pogácsákat vagy rudakat formázunk belőle, és felforrósított olajban kisütjük.


VIII. évfolyam 1. szám

Címkék: bioétrend, natúrkonyha receptek, ünnepi menü

Aktuális lapszámunk:
2017. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.