Natúrkonyha

Vanília – a fűszerek királynője

Fűszernövények a natúrkonyhában 1.rész


 

Csodálatos és egyedülálló aromája, illata révén méltán kapta ezt a megtisztelő címet, mint a „fekete arany”, „mexikói fekete virág” minősítéseket is. Gyermekek és felnőttek egyaránt kedvelik, a vanília valósággal elbűvöli érzékeinket. Ez az egzotikus finomság fokozza a szellemi aktivitást, jó hangulatot kelt, csillapítja a feldúlt kedélyeket, hisztériás állapotokat. Nem véletlenül nyúlunk vaníliatartalmú édességek után, ha frusztráltak, idegesek vagyunk.

 

A Prágai Egyetem tudósai egy eddig ismeretlen hatását is felfedezték a vaníliának: kisebb mértékben serkenti a veseműködést. A zellerről vagy a spárgáról is megállapított nemi izgató hatás valószínűleg összefügghet ezzel az enyhe veseserkentéssel.

 

Egyéb gyógyhatásai is figyelemre méltóak: erősíti az idegeket, enyhíti a menstruációs panaszokat. Alkotórészei antiszeptikus hatásúak. Ezért található meg a vanília a bronchitis, rekedtség, dohányosok légcsőhurutja elleni gyógyszerekben. A mexikóiak már igen régen, később Madagaszkár lakói is afrodiziákumként használták a vaníliát.

 

A vanílianövény a 110 fajtát számláló orchideafélék családjába tartozó kúszónövény, melynek magassága elérheti a 10-15 métert. Kultúrákban ezt 1,5-2 m-re visszavágják. Az ellenőrzött biológiai termesztésű vanília szegfű, fahéj és guavefák árnyékában nevelődik. Az így fejlődő vanília termése erősebb, mint a cukornádültetvényeken növekvőké.

 

A vanília fűszeres aromája csak cukorral együtt érvényesül. Ezért csaknem kizárólag sütemények, krémek, pudingok, édességek, szuflék és felfújtak, tejes italok, túróételek, kompótok ízesítője. Szokatlan, de érdekes a vanília kombinációja a tenger gyümölcseivel. A homárhoz, óriásrákhoz vagy Jákob-kagylóhoz készített ízletes mártás tartalmaz késhegynyi igazi vaníliát.

 

A legjobb minőségű vaníliarudak arról ismerhetők fel, hogy hosszúak, kicsit ráncosak, barnás-feketén fénylők, hajlékonyan lágyak. A héjnak ugyanakkor enyhén olajosnak és vékonynak kell lennie.

 

Legjobb tárolási mód: a vaníliarudakat jól záródó üvegekbe tegyük, száraz, hűvös helyre, hogy ne keményedjenek meg, s ne veszítsék el aromájukat.

 

 

Receptek

Vaníliás darafejek gyümölcsmarináddal

Hozzávalók: 5 dl tej, 1 vaníliarúd, 7,5 dkg búzadara, 5 dkg reszelt mandula, 5 dkg akácméz.

 

Bogyós gyümölcsmarinádhoz: 1 evőkanál friss citromlé, 1,5 dl almalé, 2 kg vegyes gyümölcs (málna, eper, szeder, áfonya, szőlő, egres, nyáron friss, télen fagyasztott, cukrozatlan állapotban), borsmentalevél a díszítéshez, kevés tejszín ízlés szerint.

 

Elkészítése: A darafejekhez először hosszában vágjuk fel a vaníliarudat, és a kés hátoldalával kaparjuk ki a velőt belőle. Tegyük bele a tejbe, és rövid ideig főzzük fel. A darát keverjük bele, és állandó keverés mellett 5-10 percig gyenge tűzön főzzük. A reszelt mandulát és mézet jól összekeverjük. 4-6 kis pudingformát hideg vízzel kiöblítünk, megtöltjük a daramasszával, majd hagyjuk kihűlni. A citrom- és almalevet egy serpenyőben elkeverjük, hevítjük, s a már kivájt vaníliarudat az éppen forrásban levő folyadékban néhány percig állni hagyjuk. Ezután eltávolítjuk, és az ízesített levet ráöntjük a gyümölcsre.

 

A darafejecskéket kis tányérokra borítjuk, és a gyümölcsökkel körkörösen díszítjük.

Tetszés szerint borsmentalevéllel díszítjük, és egy pöttynyi tejszínhabbal tálaljuk.

 

Almásrétes vaníliaszósszal

Hozzávalók: Rétestésztához: 25 dkg finomra őrölt tönkölyliszt, 1 mokkáskanál tengeri só, 1 biotojás, 4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, 6 evőkanál langyos víz.

 

Töltelékhez: 75 dkg alma, 1 citrom, 75 g mazsola, 5 evőkanál darált mogyoró, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 10 dkg sovány túró, 1 evőkanál méz.

 

Bekenéshez: 1 tojássárgája, 4-6 evőkanál olvasztott vaj.

 

Elkészítése: A lisztet, tengeri sót, napraforgóolajat és vizet a dagasztótálban addig gyúrjuk, míg sima és nyújtható nem lesz. A tésztát melegített kelesztőtálban kb. 1 óráig pihentetjük. Eközben az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházakat eltávolítjuk. Almareszelőn lereszeljük az almákat, vagy apró szeletkékre vágjuk. A citrom héját lereszeljük, levét kipréseljük. Rögtön összekeverjük az almával. A mazsolát, darált mogyorót, mézet, fahéjat jól elkeverjük. A rétestésztát némi liszten vékonyan kitekerjük, s egy tiszta konyharuhára fektetjük. A tésztát kézzel még egyszer gondosan kinyújtjuk, sovány túróval bekenjük. Az almamasszát egyenletesen kiterítve elosztjuk, mindegyik oldalán széleket hagyunk. A széleket ecsettel bevizezzük, és a rétest óvatosan betekerjük. A végeket alul betapasztjuk. A rétest a hajtásszéllel lefelé, sütőpapírral fedett tepsibe tesszük. Kevés olvasztott vajjal és tojássárgával bekenjük. Előmelegített sütőben, 190 fokon mintegy 35-45 percig sütjük. A sütés során újra és újra bekenjük olvasztott vajjal. Langyosan vagy hidegen vaníliaszósszal tálaljuk.

 

Egyszerű vaníliaszósz

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 evőkanál méz, 5 dl tej, 1 mokkáskanál őrölt vanília, 1 teáskanál kukoricakeményítő.

 

Elkészítése: A tojássárgáját a mézzel erősen összekeverjük, habosra verjük. A tejet egy serpenyőbe öntjük és felmelegítjük. A tojásmasszát lassan belekeverjük a meleg tejbe. A vaníliaport hozzáadjuk, a keményítőlisztet hozzászitáljuk. Állandó keverés közben lassú tűzön főzzük, míg a szósz be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk. Még melegen vagy hidegen az almás réteshez tálaljuk.

Borsik Miklósné
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, vanília

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.