Natúrkonyha

Vasárnap: búzanap 1. rész

Gabonaételek a hét napjainak ritmusában

    Ajánlott cikkeink a témában:


Nap, Hold, Mars, Merkúr, Jupiter, Vénusz és Szaturnusz a hét csillagjegy, melyek nyomán nevezték el a hét napjait. NAP (Sonn-tag), HOLD-nap (Montag), MARS-nap (mar-di/fr.), MERKÚR-nap (mercoledi, ol.), JUPITER-nap (jeu-di, ol), VENUS-nap (vendre-di, ill. venerdi), SATURNUS-nap (Satur-day, ang).

 

A gabonák főzése a hét napjainak ritmusában segítség lehet a menü megválasztásában, és erősítő, jótékony hatású minden étkezésben részt vevő számára:

 

HÉTFŐ: Hold = barna rizs

KEDD: Mars = árpa

SZERDA: Merkúr = köles

CSÜTÖRTÖK: Jupiter = rozs

PÉNTEK: Vénusz = zab

SZOMBAT: Szaturnusz = kukorica

VASÁRNAP: NAP = búza

 

A nap teljesen központi helyet foglal el a bolygórendszerben. Melegítő, életet adó, sugárzó erőt jelent számunkra. Az emberi szervezetben ez a verőfény olyan vitalitásban jelenik meg, ahol mindig az individualitás áll középpontban és sugározva kifelé hat. Az emberi kapcsolatokban melegszívűségben, nemeslelkűségben jut kifejezésre. Lelki területen bátorságban, büszkeségben, önérzetben, ugyanakkor élvezetekben és pazarlásban is mutatkozik. A gabonák között a búza és a rizs foglal el olyan központi helyet, mint a Nap az univerzumban. Sok festményen, oltárképen napszimbólumként szerepel a búza. Ez a növény a meleg meszes talajokat kedveli, igen erősen fény- és melegigényes. Ez a fény-meleg-gazdagság átélhető, amikor végigmegyünk az érett búzamezőn. Amint elhagyjuk ezt az övezetet, észrevehetően hűvösebb lesz.

 

Az érett búzaszem ásványi anyagai a peremrétegben találhatók. A teljes kiőrlésű lisztbe ez a réteg is bekerül, így szellemi szinten a legmagasabb képességeket képes kifejleszteni. Támogatja a folyamatokat az érző idegrendszerben, az anyagcserében, és kiegyensúlyozott mértékben a tüdő-szív rendszerben. A búza ezzel hozzájárul a szervezet harmonizálásához, segít határok között tartani a túláradó vagy perzselő napenergiákat. Vasárnap, a meggondolások napján a test, lélek, szellem a hétköznapok után nyugalomba kerülhet, új életre kelhetünk.

 

Receptek

Búzadaraleves

Hozzávalók: 6 dkg vaj, 6 dkg búzadara, 1,3 l víz, 1 evőkanál zöldségleves, fűszersó, zöld fűszer.

 

Elkészítése: A búzadarát gesztenyebarnára pirítjuk, a vizet és a zöldséglevest hozzáadjuk. Fűszerekkel ízesítjük. Petrezselyemzölddel vagy snidlinggel díszítjük.

 

Búzás káposztarolád

Hozzávalók: 1 közepes kel- vagy fehér fejes káposzta, 2 dl víz, 2 evőkanál olaj, fél teáskanál köménymag.

 

Elkészítése: A káposztaleveleket óvatosan leszedjük, ha nem jönnek le, az egész káposztafejet kb. 5 percig forró vízbe tesszük, azután szedjük le a leveleket. Az alábbi tölteléket tesszük a levelekbe és betekerjük.

 

Töltelék: 15 dkg búzadara 3,5 dl vízben sűrű kásának megfőzve, 10 dkg túró, 5 dkg zabpehely, 10 dkg sajt kis darabokra vágva, 2 evőkanál olaj, mustármag őrölve, fűszersó, kevés curry és koriander. Fűszeres tejszínmártást készítünk hozzá.

 

Fűszeres tejszínmártás

Hozzávalók: 2 evőkanál vaj serpenyőben megolvasztva, 1 közepes hagyma egészen apróra vágva, a vajban üvegesre sütve, 1,5 dl víz és 2,5 dl friss tejszín, 3 dkg rizsdara 1 dl vízben elkeverve és hozzáadva, majd 5-10 percig főzzük. Ehhez ízesítésül 1 teáskanál zöldségleves sok friss zöld fűszerrel, mint zsálya, petrezselyem, rozmaring, bazsalikom, tárkony, fűszersó.

 

Almaomlett

Hozzávalók: 25 dkg búza egészen finomra őrölve, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 40 dkg alma durvára reszelve.

 

Elkészítése: Minden hozzávalót összekeverünk, fél órát állni hagyjuk, majd forró olajban omletteket sütünk és hideg vagy meleg fahéjas öntettel tálaljuk.

 

Fahéjas öntet, hidegen: 10 dkg túró, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 2 evőkanál fahéj őrölve, 4 evőkanál méz. Mindezt jól összekeverjük, habverővel homogénné tesszük.

 

Fahéjas öntet, melegen: 2 dl víz, 2 dl tejszín, 1-2 evőkanál fahéj, 3 dkg barna rizs őrölve. Mindezeket összekeverjük egy serpenyőben, majd 5-10 percig felfőzzük, mézzel édesítjük, ha már nem forró.

Borsik Miklósné
VIII. évfolyam 5. szám

Címkék: búza, gabonák

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.