Natúrkonyha

Vegetáriánus ünnepi menü 1. rész

A közelgő karácsonyi ünnepek alkalmat kínálnak arra, hogy dúskáljunk a gazdag választékban, a kiadós ételekben. Ám ez egyrészt sok munkával jár, másrészt az ilyen étkezés után gyakran ernyedtnek és fáradtnak érezzük magunkat.


 A gombaleves csillapítja az első éhséget

 

Sokan vágynak arra, hogy az ünnepnapokon lazítsanak. De hát mi szól az ellen, hogy az ünnepi menüt kevesebb időráfordítással, illetve a családtagokkal közösen készítsük el? Könnyű menüsort is összeállíthatunk, sőt még arra is marad idő, hogy kellemes sétát tegyünk a friss levegőn.

 
Ünnepi menü 4 személy részére
Gombakrémleves
Spenótlepény gorgonzolával
Rizsfelfújt fűszeres téli kompóttal


Az idei ünnepi menü gombalevessel kezdődik. Különlegesen finom, ha rókagombából vagy vargányából készül. Főzhetjük csiperkegombából is, melyhez egy pár előzetesen vízben beáztatott szárított vargányát hozzáteszünk. Ez intenzívebbé teszi a leves ízét. Az elkészítési idő kb. 30 perc. Néhány dolgot már előző napon elkészíthetünk, és további felhasználásig a hűtőszekrényben tárolhatunk. Például a lepényhez szükséges tésztát, a tejberizst a felfújthoz és a kompótot. A lepényhez szükséges töltelék azután már nem igényel annyi munkát, főleg akkor, ha fagyasztott spenótot használunk fel. Elbírja az erős fűszerezést, főleg szerecsendióval. Igény szerint még tálalhatunk hozzá például galambbegysalátát.

 

 

Receptek

Gombakrémleves

Hozzávalók: 50 dkg sampinyon- vagy erdei gomba, 1 mogyoróhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 125 ml fehérbor, 250 ml tejszín, 250 ml zöldségleves, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 g vaj, kakukkfű, porcukor, Cayenne-bors.

 

Elkészítése: Leheletnyi porcukrot megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott mogyoróhagymát és egy egész fokhagymagerezdet. Személyenként egy gombát félreteszünk, a maradék gombákat hozzáadjuk, és rövid ideig dinsztelődni hagyjuk. Fehérborral feleresztjük, a zöldséglevest és a tejszínt hozzáöntjük, 10 percig főni hagyjuk. Néhány friss kakukkfűlevelet és egy evőkanál apróra vágott petrezselymet adunk hozzá. A fokhagymagerezdet kivesszük, és a levest egy pürésítő habverővel habosra verjük. A maradék gombákat szeletekre vágjuk, rövid ideig a vajban barnára pirítjuk. A levest egy leheletnyi Cayenneborssal ízesítjük, tányérokban elosztjuk, pirított gombával és petrezselyemzölddel díszítjük.

 

Spenótlepény Gorgonzolával

Hozzávalók: 20 dkg tönkölyliszt, 10 dkg sovány túró, 9 evőkanál repce- vagy olívaolaj, 30 dkg spenótlevél (friss vagy mélyhűtött), 4 póréhagyma, 2 fokhagymagerezd, tengeri só, frissen őrölt bors, szerecsendió, 20 dkg gorgonzola, 15 dkg tejföl (házi), 2 tojás, 12 db koktélparadicsom, 3 dkg fenyőmag (pínia).

 

A spenótlepény fűszere a szerecsendió

 

Elkészítése: Lisztből, túróból 5 evőkanál olajjal és egy csipet sóval túrós-olajos tésztát készítünk, majd kb. 20 percre hűvösre tesszük. Eközben a leveles spenótot megtisztítjuk, megmossuk és jól lecsepegtetjük (vagy felolvasztjuk). A póréhagymákat vékony karikára vágjuk, a fokhagymagerezdet lehártyázzuk és egészen apróra vágjuk. A zöldségeket olajban megdinszteljük. Intenzíven sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval megszórjuk. A gorgonzolát, a tejfölt és a tojásokat összekeverjük, és a megpárolt zöldség közé tesszük. A tésztát kitekerjük, s egy olajjal kikent lepénysütő tepsibe rakjuk. A sajt-spenót masszát a sütőformába töltjük, és a felezett paradicsomokat elosztjuk rajta. Fenyőmaggal megszórjuk, és 200 fokon 30-40 percig sütjük.

 

Rizsfelfújt

Hozzávalók: 1 vaníliarúd, 1 fahéjrúd, fél liter tej, tengeri só, 125 g kerek szemű rizs, 2 tojás, 3 evőkanál repceolaj, 1 evőkanál agávészirup, 5 dkg hántolt mandula szeletelve.

 

Érdemes helyet hagyni gyomrunkban az utóételhez

 

Elkészítése: A vaníliarudat hosszában felvágjuk, kikaparjuk belőle a vaníliavelőt, és egy fahéjrúddal a tejben felfőzzük. Kevéske sót és a rizst hozzáadjuk. Megfőzzük, 20 percig duzzasztjuk, végül hagyjuk lehűlni. A fahéjrudat eltávolítjuk. A tojásokat feltörjük, a fehérjét a sárgájától szétválasztjuk. A fehérjéket felverjük habnak, a sárgájákat repceolajjal, cukorral és egy csipet sóval habosra verjük. A tojásfehérjét közékeverjük, és a masszát a rizs közé rakjuk. Egy olajjal kikent sütőformába tesszük, mandulalevélkékkel megszórjuk, és 200 fokon 20 percig sütjük. Kompóttal tálaljuk.

 

Fűszeres téli kompót

Hozzávalók: 1 db nagy savanykás alma (pl. idared), 8-8 dkg aszalt meggy, aszalt szilva, aszalt mag nélküli sárgabarack, 500 ml almalé, 3 evőkanál méz, fél vaníliarúd, 3 babérlevél, 1-1 ágacska rozmaring és zsálya.

 

A fűszeres téli kompót nagyszerűen kiegészíti a rizsfelfújtat

 

Elkészítése: Az almát kimagozzuk, hasábokra vágjuk. A többi hozzávalóval egy fazékba tesszük, főzni kezdjük. 20 percig főni hagyjuk, ezután még legalább egy óráig a kikapcsolt tűzhelylapon állni hagyjuk. A fűszereket csak röviddel a tálalás előtt távolítjuk el. A téli kompót cukor nélkül is édes.

Borsik Zsuzsa
XVI. évfolyam 11. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, vegetáriánus ünnepi menü

Aktuális lapszámunk:
2019. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.