Natúrkonyha

Vegetáriánus ünnepi menü 2. rész


 Az ünnepélyesen megterített asztal a vendégeket az étkezésre hangolja és megörvendezteti a szemet

 

Aki ünnepi menüt készít, dilemmában van, ugyanis egyrészt valami különlegeset akar az asztalra tenni, másrészt nem szeretné a konyhában végigállni az ünnepnapokat. Érdemes ezért olyan ételeket választani, amelyeket jól elő lehet készíteni, azért is, hogy ne teljesen stresszesen és kimerülten kelljen leülnünk az asztalhoz. De ajánlatos még egy-két olyan segítőt is szervezni a családból vagy a baráti körből, akik átvállalják a munka egy részét.

 

Ünnepi menü:

 • Édesköményes citromleves olívás gremolátával

 • Céklacarpaccio

 • Olasz tönkölyös tökfelfújt

 • Joghurtos-bogyós desszert

 

Ünnepi menünkhöz már előző nap megfőzhetjük a tönkölybúzát, a csicseriborsót és a céklát. A levest is előkészíthetjük, s azután már csak tálalás előtt kell rövid ideig felmelegíteni, sóval, borssal és citromlével ízesíteni.

 

A gremolátához (a gremoláta olaszos zöldfűszerkeverék, melyben petrezselyem, citromhéj,  fokhagyma van) darabolt olívabogyót, fokhagymát és citromhéjat keverhetünk, és egy jól záródó edényben a hűtőszekrényben tárolhatjuk. A petrezselyemzöldet és az édeskömény zöldjét másnap egyszerűen csak hozzáadjuk. A céklacarpaccio (előétel) gyorsan elkészíthető, bár a 30 perces pácolási időt bele kell számítanunk. Létezik vákuumcsomagolású, már előfőzött gumó, amit megvásárolhatunk. (Eredetileg a carpaccio hajszálvékony nyers bélszínből készített előétel, amelyet citromlé, olívaolaj, bors öntetével meglocsolva fogyasztanak.)

 

A főételt részben már néhány órával az ünnepi étkezés előtt előkészíthetjük, csupán a besamelmártást szükséges frissen elkészítenünk. A gyors tönkölybúza (előfőzött) főzési időnkkel takarékoskodik. (Gyorsrizs néven a biotermékek polcain is találkozhatunk az előfőzött tasakos barna rizzsel.) Aki inkább a tönkölybúzát használja, előtte legalább 12 órát áztassa vízben, s ezután még egy-másfél óráig kell főzni. A magvak még így sem puhulnak meg annyira, mint a gyors, előfőzött gabonánál.

 

A desszertet igen egyszerű elkészíteni. Bármilyen befőttet, darabos dzsemet, kandírozott gyümölcsöt tehetünk bele. Finom a fekete áfonya, a földieper vagy a málnadzsem. Likőrrel szintén kísérletezhetünk, a bodzalikőr is kiváló.
Sok sikert és kellemes ünnepeket!

 

Receptek

Édesköményes citromleves olívás gremolátával

Hozzávalók 4-6 személy részére: 1 csomó friss tavaszi hagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 25 dkg édesköménygumó, 1 db nagy burgonya, 1 db biocitrom, héja, 750 ml zöldségleves, tengeri só, frissen őrölt bors, citromlé.

 

Gremoláta: édeskömény zöldje, 1 kicsi fokhagymagerezd, 1 citrom, héja, 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 16 fekete olívabogyó (kalamata).

 

 

Elkészítése: A tavaszi hagymát kicsire vágjuk, olívaolajban 5-10 percig megpirítjuk. Az édesköményt megtisztítjuk és apróra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, lereszelt citromhéjjal a hagymához adjuk. Mindezt addig dinszteljük, míg az édesköménypuha lesz. Ekkor a zöldséglevest beleöntjük, felforraljuk, és ezután 25 percig főni hagyjuk. A levest pürésítjük és szitán átpasszírozzuk. Ha a leves túl sűrű, adunk még hozzá zöldséglevest. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Az édeskömény zöldjét és a fokhagymát egészen apróra vágjuk, az olívabogyókat kimagozzuk,feldaraboljuk. Mindezt összekeverjük a citrom héjával és a petrezselyemmel. A forró levest mély tányérokban tálaljuk, és mindenkor egy evőkanálnyi gremolátát teszünk bele.

 

Céklacarpaccio

Hozzávalók 4 személy részére: 2 db közepes céklagumó, 2 evőkanál hántolt, szeletelt mandula, 1 alma, 2 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál balzsamecet, tengeri só, frissen őrölt bors és koriandermag ízlés szerint.

 

Elkészítése: A mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A céklát vízben puhára főzzük, majd meghámozzuk és zöldséggyaluval vékony szeletekre vágjuk. Ecetet és olajat keverünk bele, sóval, borssal és korianderrel ízesítjük. A céklát ebben az (vinaigrette) öntetben 30 percig pácoljuk. Az almát héjával együtt elnegyedeljük, a magházat eltávolítjuk, az almanegyedeket vékony szeletekre vágjuk, a céklával összekeverjük. Tányérokra elosztjuk, s a pirított manduladarabokkal megszórjuk.


Tönkölyös tökfelfújt

Hozzávalók 4-6 személy részére: 15 dkg csicseriborsó, 25 dkg előfőzött tönkölybúza, 50 dkg sütőtök (sonkatök), 5 evőkanál olívaolaj, háromnegyed teáskanálnyi pirospaprika, 3 evőkanálnyi friss majoránnalevél, 10 kicsi friss zsályalevél.

 

A besamelmártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg tönkölybúzaliszt, 4 dl tej, 2,5 dl víz, fél teáskanálnyi frissen őrölt szerecsendió, fél teáskanálnyi frissen őrölt fekete bors, másfél teáskanál tengeri só, 1 kis ágacska friss rozmaring, 8 dkg frissen reszelt parmezánsajt.

 


Még ha első pillantásra nem is olyan látványos, a tönkölyös tökfelfújt egy költemény!

 

Elkészítése: A csicseriborsót előzetesen egy éjszakán át vízben áztatjuk, ezután 7,5 dl vízben kb. egy óráig puhára főzzük. A tönkölybúzát egy másik fazékban fél liter vízben 20 percig ugyanígy puhára főzzük. Eközben megmossuk a tököt, kimagozzuk, és igen apró kockákra vágjuk. 3 evőkanál olajat felhevítünk egy serpenyőben, a tököt ebben 10 percig aranybarnára sütjük. Paprikával, majoránnával és zsályával fűszerezzük. A mártáshoz megolvasztjuk a vajat egy lábasban, a lisztet ebben aranysárgára pirítjuk, és keverés közben hideg tejjel és vízzel felöntjük. Szerecsendióval, borssal, sóval és szárított rozmaringforgáccsal fűszerezzük,és kis lángon főni hagyjuk, míg besűrűsödik. A csicseriborsót a mixerben pürésítjük és a mártásba keverjük. A tönkölybúzát összekeverjük a tökkockákkal, a sütőt pedig 200 fokra előmelegítjük. Egy kerek formájú mély tepsit a maradék olívaolajjal kikenünk. A tönköly-tök keverék felét beletesszük a tepsibe, ezt bekenjük a mártás felével. A keverék másik felét erre rátesszük, majd ennek tetejére is a maradék szószt elegyengetjük. A reszelt parmezánsajtot rászórjuk, és 25 percig sütjük, míg a felülete aranybarna és ropogós nem lesz.


Joghurtos-bogyós desszert

Hozzávalók 4 személy részére: 50 dkg teljes zsírtartalmú görög vagy normál natúrjoghurt, 4 evőkanál feketeáfonya-lekvár (dzsem), 8 evőkanál feketeáfonya-likőr, néhány darab bogyós gyümölcs.

 

Elkészítése: A joghurtot a lekvárral négy kis desszertes tányérra tesszük rétegesen. A likőrt hozzáöntjük, és mindegyiket néhány bogyós gyümölccsel vagy még mentaágacskával díszítjük.

Borsik Miklósné
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, vegetáriánus ünnepi menü

Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.