Natúrkonyha

Víz elem

Natúrkonyha a kínai öt fázis elmélet tükrében 10. rész


 

A vese és a hólyag princípiuma

A VÍZ elemhez tartozó szervek a vese és a hólyag, életünkben pedig ez az elem a bölcsesség, az időskor és a visszatekintés időszaka. Kitartás, állhatatosság, a dolgok mögé látás révén ebben a fázisban átadhatjuk magunkat az élet áramlásának, s eljuthatunk a felismeréshez, hogy a szellem elpusztíthatatlan, ezért nem fogunk már félni. A diszharmóniát elsősorban a félelmek jelenléte jelzi, s ez az érzés gyengíti leginkább a veséket. A félelemmel teli ember elsősorban bizonytalan. Erős a VÍZ elem, ha a stabilitás, biztonságérzés és tartás jellemzi az egyént.

 

Az erre az életre magunkkal hozott összes életerőnk a vesékben tárolódik. Ezt az erőt legjobban az éjszakázással lehet kimeríteni, ugyanis az alváshiány az összéleterőt támadja meg, s ez nem regenerálható. Az életben maradási ösztön, az akaraterő és a szexuális vágy is a vesékben található a kínaiak szerint. Ha a veseenergia hiányzik, az nem csak bátortalansághoz, ha nem kishitűséghez, félénkséghez, fóbiákhoz és impotenciához is vezethet. A boldogtalan kapcsolatok egyik oka lehet a gyenge veseenergia. Fontos ezért az elengedés, hogy sikeresen át tudjunk jutni a következő optimális, pozitív életszakaszba.

 

A hólyag energiáit a nyugtalanság, türelmetlenség, pánik billentheti ki az egyen súly ból. Az ijedtség következtében túl gyorsan és ellenőrizetlenül enged el. Ha a hólyag nem engedelmeskedik az akaratnak, akkor az életenergia gyorsan leszáll, és az illető túl gyorsan enged el. A bátorság és az akarat gyakorlásával erősíthetjük meg ezt az elemet, s így képessé válunk arra, hogy átlépjük saját határainkat.

 

 

A VÍZ elemhez tartozó fűszer, illetve íz a só, mely kis mennyiségben fogyasztva elősegíti a testnedvek felépítését. Ha azonban túlsózzuk ételeinket, az kiszárítja testnedveinket, s ezzel gyakran okozunk vesekárosodást. A vese energiahiánya pedig továbbgyűrűzve kiterjedhet a májra, szívre, zavart okozhat a gyomorműködésben, s közvetve legyengítheti a tüdő és a vastagbél működését is. Nagy jelentősége van annak, hogy melegen tartsuk veséinket és melegítő ételeket fogyasszunk.

 

Melegítő gabona a hajdina és a köles. A halak közül az angolna, a füstölt halak, a garnéla, a homár, a kagyló, a tőkehal, a tonhal, a szardínia, a sügér, a lepényhal, a pisztráng, a lazac, a languszta melegíti veséinket. Semlegesek és jótékony hatásúak a babfélék (elsősorban az adzuki bab, vörös szójabab, lencse), valamint a ponty. Frissíti veséinket a csicseriborsó, a sárga és fekete szójabab, a tintahal.

 

Hűtő hatású a szójaszósz, a só, a kaviár, az osztriga.

 

Receptek

Csiszeriborsókrém

Hozzávalók: 25 dkg átválogatott, jól megmosott, négyszeres mennyiségű vízben előzetesen áztatott (24 órán át) csicseriborsó, 1-2 db babérlevél, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt füstölt sajt, ízesítéshez só, borsikafű, apróra vágott póré- vagy lilahagyma.

 

Elkészítése: A csicseriborsót sóval, babérlevéllel ízesített vízben nagyon puhára főzzük. (Hosszú ideig!) Még melegen burgonya nyomón áttörjük és hűlni hagyjuk. A fűszerekkel ízesítjük, a vajjal és reszelt sajttal habosra keverjük. Rozskenyérre vagy tönkölykenyérre kenjük, karikára vágott retekkel, búzacsírával meghintve tálaljuk. Készíthetünk lencséből és sárgaborsóból is ilyen krémet.

 

Szójababfőzelék

Hozzávalók: 25 dkg előzetesen beáztatott szójabab, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 5 dkg tönkölyliszt, 1 dl kukoricaolaj, 2 dl tejföl, 1 babérlevél, ízlés szerint almaecet vagy kevés citromlé (friss).

 

Elkészítése: Feltesszük bő vízben főni a beáztatott szójababot, beletesszük a babérlevelet. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, olajban üvegesre pároljuk. Enyhén megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és a puhára főtt babbal összekeverjük. Dúsítjuk tejföllel, ízesítjük ecettel vagy citromlével. Ízlés szerint tehetünk bele tengeri sót, mézet. A főzeléket melegen tálaljuk friss reformkenyérrel.

 

Babsaláta

Hozzávalók: 30 dkg előzetesen beáztatott szárazbab, 2-3 babérlevél, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál tehéntúró, 1 evőkanál friss citromlé, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, snidling, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A beáztatott szárazbabot sós vízben babérlevéllel puhára főzzük. Lehűtjük és a következőkben leírt krémet hozzáöntjük. Összekeverjük a tejfölt, túrót és citromlevét. Lereszeljük a vöröshagymát, és hozzáadjuk a simára kevert krémhez, majd fokhagymával, sóval és egy kis apróra vágott snidlinggel ízesítjük. Hidegen tálaljuk.

 

Lencsepüréleves

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 1 dl tejföl, 2 kiskanál almaecet, 1 kis fej hagyma, 2 babérlevél, kevés citromhéj, só ízlés szerint.

 

Elkészítése: A pár órával korábban beáztatott lencsét puhára főzzük a babérlevéllel, citromhéjjal és a hagymával. Mikor megpuhult a lencse, a babérlevelet és a hagymát kivesszük belőle, és összeturmixoljuk. Belekeverjük a tejfölt, ízesítjük ecettel, sóval, és ismételten felforraljuk.

Borsik Miklósné
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, öt elem, víz elem

Aktuális lapszámunk:
2018. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.