Öngyógyítás

Árulkodó lábak

Hogyan javíthatjuk egészségünket lábgyakorlatokkal?

Lábunk egész testünk állapotát tükrözi. Az emberi jellem és az energiapotenciál a járás és a testtartás alapján is jól felismerhető. Természetesnek tartjuk, hogy lábunk mindenhova elvisz, akár vándortúrán veszünk részt, akár hegyet mászunk. A zürichi Shanti C. Wetzel kifejlesztette a Feet-Reading módszerét, amelynek lényege, hogy megtanít bennünket odafigyelni a lábunkra.


 

Wetzel 1984-ben kezdett el részletesebben foglalkozni a talpreflexológiával. Praxisa során rengeteg lábat lát, eddig kb. 4-5000 embert kezelt. Minden páciens lábfejéről fényképeket készít, és ezeket összehasonlítja a más betegek, páciensek lábán látottakkal, így idővel egyre több tapasztalatra sikerült szert tennie. Így keletkezett a Feet-Reading (lábolvasás) módszere.

 

Ma már Wetzel képes a láb alapján következtetni a páciens személyiségére.

 

 

Egy 8 hónapos gyermek egészséges, torzulásoktól mentes lába. A lábujjak egyenesek, a negyedik és az ötödik lábujj majdnem egyforma hosszú, ami nagy érzelmi potenciál jele

 

A holisztikus gyógyászat nem különíti el az egyes testrészeket, szerveket, hanem az egész szervezet részeként fogja fel őket. Minden egyes rész (a láb is) tükrözi az egész állapotát. A lábfej fontos szerepe (reflexzóna-masszázs) már kb. 5000 éve ismert. A lábfejen keresztül távoli szervek, testrészek (pl. belek, gyomor, vese, gerincoszlop stb.) hatásosan kezelhetők.

 

Ugyanígy az életünk során kialakuló lábforma tükrözi a test egészében zajló bioenergetikai folyamatokat. A láb megtekintése járás és állás közben pontosan elárulja, milyen személyiséggel állunk szemben. Felismerhetők az erős és gyenge pontok, a lehetőségek és az esetleges blokádok.

 

Mivel a lábunkon állunk és az életutunkat tapossuk, a lábfej sokkal hívebben tükrözi terheinket, a leküzdött akadályokat, mint a kezünk. Fontos különbség még, hogy a lábfejek érintkeznek a földdel. Az az energiamennyiség, amit lábunkon keresztül képesek vagyunk felvenni, megmutatja, mekkora az életerőnk. Ez a felismerés különösen nagy jelentőségű.

 

  

A hallux valgus pirossága egy jelenleg zajló konfliktusra utalhat. Az illető feszült, ideges
 -  Egy 45 éves férfi lábfején hallux valgus látható. Férfiaknál e jelenség igen ritka

 

Az említett vizsgálatok során minden feltűnő jelenségnek valamilyen lélektani vonatkozása van. Szintén érdekes, hogy a személyiségfejlődést is leolvashatjuk a lábakról. A bal láb(fej) a múltat, a gyermekkort, a jobb láb(fej) pedig a jelent és a jövőt reprezentálja.

 

A Feet-Reading egyébként hasznos lehet a személyzeti munkában is, az álláskeresők tesztelésében.

 

A hallux valgus és szellemi, pszicholó-giai jelentősége

A Feet-Reading módszerére jó példa a hallux valgus jelenség, amely általában nőknél fordul elő. Ezek a nők általában önfeláldozó, túlzottan alkalmazkodó, saját igényeiket másoknak alárendelő, ezért elnyomott emberek, akik nem képesek kibontakoztatni saját személyiségüket.

 

 

A képen egy 40 éves nő harmonikus, egészséges lábai láthatók. Ilyen láb
manapság ritka
 

A hallux valgus a nagy lábujj hossztengelyének elferdülése: a nagyujj a második ujj felé hajlik oldalirányban, sokszor oldalra tolja a második ujjat is, vagy fölé, esetleg alá hajlik.

 

A nagyujj alapízületén, a talpon gyakran nyomásra érzékeny, fájdalmas pontok, gyulladások alakulnak ki.

 

Mivel a nagyujj az akaratot és a kitartást képviseli, a hallux valgus arra utal, hogy „viselőjének” nem mindig sikerül érvényesíteni saját akaratát, nem képes képviselni saját álláspontját. Eredeti életútjáról, életprogramjáról külső erők eltérítik. A belső meggyőződés („nekem ezt nem szabad”) és a külső kényszer satujában az illető túlzottan simulékonnyá, alkalmazkodóvá válik, és mások kedvéért eltávolodik saját magától.

 

 

Egy 50 éves asszony lába, akinek hallux valgusát hat évvel korábban műtötték. Hat hónapja kiújult

 

Ugyanakkor a nagyujj belső (a test középsíkja felé néző) oldalán található a nyakcsigolyák zónája, amit igazol, hogy az érintettek gyakran panaszkodnak tarkótáji, nyaki fájdalmakra. A ferde nagyujj tehát mindenképpen arra utal, hogy a nyak, a nyakcsigolyák a test gyenge pontjának tekinthetők. Persze mint mindennek, ennek is megvan a maga pozitív és negatív oldala.

 

 

Hallux valgus – kifelé görbülő nagyujj. A jelenség gyakran társul a nyakcsigolyák fájdalmával

 

A hallux valgus-típusú ember pozitív tulajdonságai:

Képes másokra odafigyelni.

Gondoskodó típus, szívesen törődik mások jólétével.

Tapintatos, alkalmazkodó, rugalmas, ha másokról van szó. Ugyanakkor nehezére esik, hogy egy adott helyzetet megváltoztasson. Az ilyen ember hajlamos a csípőízületi gyulladásra.

 

A hallux valgus-típusú ember negatív tulajdonságai:

Gyakran nincs saját véleménye.

Nem képes önálló döntéseket hozni.

Állandóan háttérbe szorítja önmagát.

Nem fordít elég időt magára.

Gyenge az önérzete.

 

 

Egy 27 esztendős nő diszharmonikus lába: A megfelelő gyakorlatokkal ellensúlyozhatók a zavarok

 

A hallux pirossága, gyulladása aktuális konfliktushelyzetre utal: ilyenkor a személyiség végképp „sarokba szorult”, ezért az illető ingerlékeny.

 

 

Mit tehetünk a lábunkért?

Wetzel általában aktív lábgyakorlatokat ajánl betegeinek. Véleménye szerint az ortopédiai betétek viselésével nem lehet a lábat megváltoztatni. Ezek inkább csak tüneti kezelésnek tekinthetők, mint a gyógyszerek, bár bizonyos esetekben hasznos segítséget jelenthetnek. A láb azonban megszokja a betétet, és megszűnik önkorrekciós aktivitása. Szerencsére mindenféle alkatú lábnak megvan a maga „lábra szabott” gyakorlata.

 

  

A képen látható, 39 éves férfi lábán jól látható az egészséges tónus (feszesség)
 - E lábak állapota energiablokádot jelez (rossz tónus). Az illető ingerült, állandó, erős stresszhatás alatt áll

 Lábfejünket – különösképpen a lábujjainkat – általában ritkán mozgatjuk, tornáztatjuk. Lábunkat egész nap cipőbe szorítjuk. A mi éghajlatunkon csak kevesen járnak mezítláb, ami meg is látszik a lábakon.

 

Ha megfigyeljük a talptérképet, láthatjuk, hogy a lábujjak rendszeres mozgatásával hatunk az agyra, a fejre és a nyakizmokra, nyakcsigolyákra. Akinek pl. tarkótáji problémái vannak, végezzen körözéseket az öregujjával és igyekezzen ellazítani a többi lábujját.

 

 

A magas sarkú cipők nemcsak a lábat, hanem rajta keresztül az egész testet károsíthatják

Hallux valgus esetén különösen fontos, hogy az alapízület mozgékony maradjon. A görbület mértékétől függően ugyanis az alapízület egyre inkább elveszti mozgékonyságát, de leginkább a test középvonala irányába történő elmozdítás okoz erősebb fájdalmat. A megfelelő lábgyakorlatok végzésével a nyaki fájdalmak is enyhíthetők.

 

Gyakorlatok

1. gyakorlat: Lábujjkörzés

Üljön le kényelmesen egy székre. Keresztezze a lábait, egyik kezével fogja meg a lábfejet bokatájon, a másikkal fogja meg a nagylábujjat és végezzen vele körzéseket: 5-ször befelé, 5-ször kifelé.

 

 

Így is enyhíthetjük a nyaki fájdalmakat: A nagy lábujjal 5-ször kifelé, majd 5-ször befelé körözünk. Naponta többször ismételjük

 

Ez a gyakorlat hasonló módon képes ellazítani a nyakizmokat, mint a fejkörzés. Az ujjkörzést végezzük lassan, és olyan nagy kört igyekezzünk leírni a nagy lábujjal, amekkorát csak lehet. Kezdjük mindig a jobb oldalon, majd térjünk át a bal lábra. A körözés közben gyakran hallhatunk roppanást, ami a nyakcsigolyák meszesedésére utal. Ha ezt a gyakorlatot hosszabb időn keresztül rendszeresen végezzük, az ízület kellemesen ellazul, felszabadul, mozgékonysága javul. A nyakcsigolyákon a mészlerakódások feloldódnak, de legalábbis nem nő a mennyiségük.

 

2. gyakorlat: Ujjterpesztés

Álljunk egyenesen, mezítláb. Most próbáljuk meg a nagylábujjat a test középvonala felé „terpeszteni” anélkül, hogy talpunkat felemelnénk a talajról (lásd a képet). Figyeljük meg, mennyire mozgékony a lábujjunk. Ez a gyakorlat javítani fog a helyzeten. Végezzük minél gyakrabban. Némi türelemmel hamarosan tapasztalni fogja a sikert.

 

3. gyakorlat: Festés lábbal

Próbáljon meg rajzolni vagy festeni a lábával. Szórakoztató gyakorlat, ráadásul érdekes megfigyelni, milyen az, ha lábunkkal nem megszokott feladatokat végzünk. Mindössze egy nagy ív papírra, színes ceruzára vagy filctollra, esetleg ecsetre van szükségünk. Írja le a lábával a nevét, majd próbáljon meg rajzolni. Ez nagyon jó gyakorlat a lábujjak mozgékonyságának javítására.

 

 

Lábujjterpesztés: Ez a gyakorlat javítja a nagylábujj mozgékonyságát

 

Lehet, hogy eleinte nehéznek tűnik majd, de gondoljon a lábbal festő művészekre, ők is gyakorlással sajátították el különleges képességüket.

 

4. gyakorlat: Rajzolja le a lábfejét!

Álljon mezítláb egy fehér papírra, és rajzolja körbe a lábfej körvonalait. Hasonlítsa össze a jobb és a bal láb rajzolatát. Most vegyen elő még egy papírt, és kísérelje meg szabadon – tehát nem „minta” alapján – lerajzolni a lábfejét. Ez a gyakorlat megmutatja, milyen kép él Önben a lábáról, ugyanakkor megtanítja, hogy jobban odafigyeljen rá.

 

 

Ismeri a saját lábát? És: szereti a lábát?

A Feet-Reading a következő szempontok alapján történik:

 • hőmérséklet
 • a láb tónusa
 • energiapulzus
 • energiakép
 • elosztás: test-lélek-szellem
 • összehasonlítás: a jobb és a bal láb közötti különbségek
 • méret
 • tónus
 • szaruréteg
 • struktúra
 • forma
 • a bőr elszíneződései, foltjai
 • bőrhámlás
 • szemölcsök
 • berepedezett bőr a lábujjak között
 • lábgombák
 • körömgombásodás
 • a lábfej elülső felének formája
 • a lábujjak formája
 • a lábujjak hegyének formája
 • a lábujjak hosszirányú formája (pl. kalapácsujj)
 • benyomódások
 • tyúkszem
 • a lábfej állás közben (és a különféle lábfejalakok, azok variánsai)
 • a lábfej járás közben

V.T.
VIII. évfolyam 1. szám

Címkék: egészséges lábak, járás és testtartás, lábgyakorlatok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.