Öngyógyítás

Csípős paprika

Gyógyító tippek, ötletek Kínából

A hagyományos kínai orvoslást nemcsak mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódjai tették világszerte elismertté, hanem a betegségmegelőzés terén szerzett gazdag tapasztalatai is. Ki ne ismerné a híres kínai mondást, miszerint a legjobb orvosság a megelőzés. Ennek érdekében nélkülözhetetlen annak ismerete, hogyan hatnak ránk mindennapi táplálékaink. 

A kínaiak a táplálékokat különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy annak milyen szervekre milyen hatása van. Kínában, ha az emberek valamilyen betegségre utaló tünetet vesznek észre magukon, akkor elsőként az étrendjüket változtatják meg még ma is, és csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz. Az egyszerűen elkészíthető, egészséges és gyógyhatású ételreceptek tárháza kimeríthetetlen, melyek alapja hétköznapi, ám egészséges alapanyagok. Sorozatunkban zöldségek és gyümölcsök felhasználásával elkészíthető kínai recepteket, ötleteket kínálunk, amelyek garantáltan beválnak a legkülönbözőbb egészségügyi problémák esetén.

 

A csípős paprika Kínában és hazánkban is nagyon népszerű. Sokféle étel ízesítésére használják. Csípős ízű, forró természetű étel. Melegíti, erősíti a gyomrot, oszlatja a hideget, felszárítja a pangó nedvességet, izzasztó hatású.

 

Receptek:

Féloldali fejfájás

10 paprikagyökérből kevés vízzel teát forralunk, cukorral ízesítve isszuk.

 

Fagydaganat

Szárított csípős paprikát kevés vízben megfőzünk. Ezzel a főzettel mossuk az érintett területet minden nap reggel egyszer, este egyszer. Már néhány nap után is jelentős javulást hoz.

 

Ízületi fájdalom

Csípős paprikaport télen valamilyen erős szesszel, nyáron ecettel elkeverünk, és a fájó részt bedörzsöljük naponta kétszer.

 

 

Kopaszság

3-5 db csípős paprikát 2 dl pálinkában áztatunk egy hétig. Ezzel a tinktúrával kenjük be az érintett részt naponta többször. Serkenti a hajnövekedést.

 

 

Erős testszag

Csípős paprikát darabokra szeletelünk, és a szeleteket jódtinktúrában áztatjuk. Ezzel a folyadékkal dörzsöljük a hónalj területét, naponta egyszer-kétszer. A kellemetlen szag általában egy hét után elmúlik.

 

Gyomorfájdalom

Két felvert tyúktojást földimogyoró-olajban kisütünk, felöntjük 8 dl vízzel és 90 gramm friss csípőspaprika-levelet szórunk bele. Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük a levest, de csak módjával, mert ha fáj a gyomrunk, nem szabad túl fűszereset enni!

 

 

Szúnyog- és légyirtás

Néhány szárított erőspaprikát helyezzünk egy kevés szénára vagy faforgácsra, gyújtsuk meg, csukjuk be az ablakokat és ajtókat négy órára. Ennyi idő alatt az összes légy és szúnyog elpusztul.

 

Figyelem!

Jin-hiány és belső tűz okozta köhögés, szembetegség, aranyér vagy bélfekély esetén, nagy vérveszteség után ne alkalmazzuk a fentieket! Szélsőséges jang-hőség esetén szintén tekintsünk el az alkalmazásától. Ha nem biztos benne, hogy jól használja, kérjen hagyományos kínai orvosi szakembertől tájékoztatást!

Prof. Dr. Yu Funian PhD
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: csípős paprika, natúrkonyha receptek

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.