Öngyógyítás

Egyensúlyban élni

A mai ember mobilabb, mint valaha – de testének természetes mozgásimpulzusai feledésbe mentek. Az eredmény: izomfeszültségek, fájdalmak, krónikus bajok. Segíthetne a meglepően eredményes „Nowo-Balance” terápia.  


Középső ellenállás lábtámasztással

 

A WAP-os mobiltelefon pótolja a gyaloglást az újságosstandhoz, az internet-chat az ebéd utáni egészségügyi sétát, és naponta gátolják egyéb csábítások az ember természetes mozgásingerét. De bár mindenki a minél nagyobb mobilitásról álmodik, a mozgás a fejlett ipari társadalmak embere számára elsősorban mesterséges úton valósul meg: Lift szállít bennünket a garázsba, autó a munkahelyre, és a napi programból még hiányzó akciót pótolja az esti sci-fi film a tv-ben. Ennek megvan az ára: az orvosi várószobákban a stressz előidézte betegségek foglalják el az első helyet a beszédtémák közt, az energia- és a motivációhiány eluralkodik, és aki testének vészjelzéseiről nem akar tudomást venni, kénytelen lesz – többnyire szándékaival ellentétben – előbb-utóbb fájdalmasan érzékelni.

 

Ellensúlyozásként évek óta növekvőben a különféle régi és új mozgásterápiák iránti  érdeklődés: a taj-csitől a csi-kungon át a jógáig igen széles körű a kínálat, a szokványos fitneszstúdiókról már nem is beszélve. A legújabb, meglepően eredményes irányzat a „Nowo-Balance”.

 

Középső ellenállás karhúzással

 

Az egészséges mozgás mindig kecses és könnyed. A szögletesség, darabosság azt jelzi, hogy hiányzik az egyensúly. A német Christiane May-Ropers fizikoterápiás és rehabilitációs szakorvos szerint „a felnőttkorú civilizált emberiség természetes mozgása és biztos egyensúlyérzéke már a múlté, mert egyre inkább szellemi és teljesítményorientálttá válik, és a mozgás, mint életfontosságú elem – ellentétben a természeti népekkel – háttérbe szorult”.

 

Kiindulás a test középpontjából

Ha a fülcimpát a bokával összekötő képzeletbeli vonal 90-os szöget zár be a talajjal, akkor beszélhetünk az emberi test egyensúlyi helyzetéről. „Álló helyzetben a súlypont a test középpontjában helyezkedik el. Ez teszi lehetővé az izmok szabad mozgását: a medence, térd- és bokaízületek lazák, és a gerincoszlop is szabad mozgástérrel rendelkezik.”

 

A függőleges tengelytől való eltérés a test előre- vagy hátrahajlását eredményezi. „Ez az izomzat krónikus feszültségét okozza és fokozott energiafelhasználással jár, mert a hibás testtartás több erőkifejtést igényel”, mondja May-Ropers.

 

Egyensúlygyakorlat: oldalhíd

 

A Nowo-Balance elnevezésben található „nowo” szó azt jelenti ugyan, hogy új, ám a terápia Franz Nowotny (1904–1964)a müncheni muzsikus és artista nevére utal. Ő foglalkozásának köszönhetően különösen jó egyensúlyérzékkel rendelkezett, és gyakran megfigyelte, hogy kollégái körében milyen gyakori a hibás testtartás és helytelen mozgás. Ezért intenzíven foglalkozott a legkülönfélébb mozgásirányzatokkal, természetgyógyász lett és később nagy sikerrel gyógyított – többek közt egy orvossal és pszichoterapeutával együttműködve – saját rendelőjében és különböző klinikákon. Célja az volt, hogy a hibás és gátolt mozgásfolyamatokat lépésről lépésre és kíméletesen megváltoztassa, hogy ezáltal az elveszített egyensúlyt ismét helyreállítsa.

 

Miben különbözik a Nowo-Balance a többi mozgásterápiától? „A mankó a szokványos terápiákban – mondja dr. May-Ropers – véleményem szerint az orvos és betege között a hiányzó párbeszéd. A test jelzéseinek megértését nem tanítják. Ez az, amit a Nowo-Balance módszernél figyelembe veszünk. A betegség elhatalmasodásának fokától függetlenül azt nézzük a kezelés során: mi az, ami használ? Mi az, ami hatásos? Így megszűnnek a blokádok, az energiák ismét áramlani kezdenek.” A Nowo-Balance segítségével az ember ismét megtanulja, ami a természeti népeknek természetes, hogy: a hátgerinc a középpontja minden egész testre kiterjedő mozgásnak. Minden mozgás a testközépről indul. És: a mozgás mindig párbeszédet jelent a körülöttünk lévő térrel, az alattunk lévő alappal, a természettel, a társsal.

 

Különösen jól bevált a mozgásterápia a mozgásszervek (csípő-arthrosis, porckorong) degeneratív megbetegedéseinél, mozgásszervek operációja és pszichikai sokkhatással járó balesetek vagy sérülések után, neurológiai megbetegedések (izom-dystrophia, myositis, különböző bénulások) esetén, a mozgásszervekre is kiható pszichikai betegségeknél és végül olyan emberek mozgásszervi megbetegedéseinél, akik rendkívül finom motorikus terhelésnek vannak kitéve, mint pl. a muzsikusok.

 

Feji egyensúlyozás

 

A Nowo-Balance fokozza és javítja a külső és belső egyensúlyt, lehetővé teszi a test hibáinak fájdalommentes visszafejlődését, fejleszti az ügyességet, mozgékonyságot és hajlékonyságot, és meggyorsítja a testi és lelki rehabilitációt. Miközben a testi képességekbe vetett bizalom kialakul, erősödik az önbizalom. Ehhez természetesen szükség van a beteg aktív együttműködésére.

 

A még újnak számító mozgásterápia máris figyelemre méltó, a testi szintet meghaladó eredményeket mutathat fel. A bécsi Geriatriezentrum am Wienerwaldban, a legnagyobb európai geriátriai központban saját belső javaslatuk megvalósításaként például már öt éve működik folyamatosan a kezelést végző terapeuták Nowo-továbbképzése. A GZW intézményi keretein belül már több alkalommal végeztek felmérést a terápia hatékonyságának és úgy a betegekre, mint a kezelést végző terapeutákra gyakorolt hatásának vizsgálatára. Az eredmény: „A teljesítmény, az extraverzió és az általános jó közérzet lényegesen javult. Ezzel ellentétben az általános aktivitáshiány, ingerültség, illetve félelem és lehangoltság csökkent”, összegzi egy tanulmány.

 

Dr. May-Ropers sokéves munkával egy egyedülálló eszközt fejlesztett ki, amelyet a világhírű hegedűművész Yehudi Menuhin rendkívül innovatív ötletnek tartott, és hozzájárult, hogy róla nevezzék el a „Yehudi Menuhin-zsámoly”-t. Speciális kialakításának köszönhetően – a közismert fejőszék adta az ötletet – ülőfelülete követ minden mozdulatot, úgy, hogy minden irányban teret enged a mozgásnak. Ezáltal a porckorongok megterhelésének és tehermentesítésének állandó váltakozása jön létre. A dinamikus nyomáseloszlás következtében vérellátásuk javul és megszűnik feleslegesen és főleg túlságosan hosszú ideig tartó megterhelésük.

 

A test középpontjának játékos felfedezése

 

Dr. May-Ropers hosszú évekig egy Tegernsee melletti integratív orvoslással foglalkozó privátklinika főorvosa és ügyvezetője volt. Sokéves képzése és praxisa során Tibetben, Nepálban, Indiában, Thaiföldön és az USA-ban is dolgozott és különböző mesterek spirituális tréningjein is részt vett. Ma magánorvosként a nemzetközi Nowo-Balance intézetet vezeti Kreuthban. E gyógymódot továbbfejlesztette és lefektette azokat a képzési normákat, melyeket világszerte betartanak a terapeuták és orvosok szemináriumain.

 

„A Nowo-Balance” terápia kreativitása, szépsége és könnyűsége naponta lelkesedéssel tölt el”, mondja az orvosnő.

V.T.
IX. évfolyam 2. szám

Címkék: öngyógyítás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.