Öngyógyítás

Fedezzük fel saját totemállatunkat!

Hogyan segít, véd és gyógyít?

Mindannyian kedveljük az állatokat, éljenek akár a szabadban, akár velünk a házban, a lakásban. Közben nem biztos, hogy tudatában vagyunk annak: az állatok legközelebbi rokonaink, és lelki síkon nagyon közel állnak hozzánk. Erőt adó állataink, az úgynevezett totemállatok vigasztalóink, tanácsadóink, tanítóink és barátaink lehetnek.


 

A hegyet úgy hívják, Altamira, azaz „tág kilátás”. Santander tartományban található, közel az észak-spanyol tengerparthoz. A település közelében 1868-ban véletlenül fedezték fel azt a barlangot, amelynek a falát állatokat ábrázoló falfestmények borítják. Mostanáig Európa-szerte több mint háromszáz hasonló barlangot találtak hasonló állatábrázolásokkal. A képeken szarvasokat, lovakat, bölényeket láthatunk, de olyan kihalt fajokat is, mint a gyapjas orrszarvú, a barlangi oroszlán vagy a mamut. A legtöbb ilyen barlang Spanyolországban és Franciaországban található, de akad belőlük néhány német nyelvterületen is.

 

Ezek a falfestmények régebbiek minden más, általunk ismert kulturális emléknél. Régebbiek, mint a Stonehenge, Carmac vagy a többi kőkorszaki építmény. Az állatábrázolások elődeink legősibb, ránk maradt dokumentumai. A képek okkerrel, szénnel, kagylókrétával, zsírral és egyéb anyagokkal kevert festékekkel készültek, némelyikük több mint harmincezer éve került fel a barlang falára.

 

Nagy vagy kicsi, ez a totemállatnál nem játszik szerepet. Csak az a fontos, hogy felismerjük az üzenetét

 

Tulajdonképpen ma sem tudjuk pontosan, mi célt szolgáltak ezek az ábrázolások. A legtöbb kutató azonban abból indul ki, hogy az állatok azért kerültek fel a falra, mert az ember erejükért és ügyességükért tisztelte őket. Olyan állatok ezek, amelyekkel a körülöttük élő emberek szoros kapcsolatban álltak, amelyek szimbolikus jelentőséget hordoztak. Az ily módon kidekorált barlangok ceremóniák színhelyéül is szolgáltak, nyilvánvalóan templomhoz hasonló szerepet töltöttek be. Éppen ezért Altamirát nemritkán úgy is nevezik: „a kőkorszak sixtusi kápolnája”.

 

 

A totemállatok gyógyereje

Állatmotívumokkal ékesített sziklaképek az egész világon előfordulnak. Sőt, a mai napig újak is készülnek, olyan természeti népek festik őket, mint a bozótlakók, Ausztrália őslakói vagy az indiánok. Léteznek aztán olyan művészeti stílusok is, amelyek csak bizonyos területeken figyelhetők meg. Így például az ausztrál őslakó törzsek kérgétől megtisztított ágakból formálnak kis állatszobrokat, és a világos fába sötét mintákat égetnek. Az Egyesült Államok délnyugati részén élő indiánok kőből, féldrágakövekből, csontokból és kagylókból faragnak csodaszép miniatűr állatokat, amelyeket fétisnek neveznek.

 

A fétis szó eredeti jelentése: jellemzően a pueblo indiánok által készített, állatot ábrázoló kép vagy szobor, amely egy meghatározott állat különleges tulajdonságára emlékeztet. Miközben „medicinaként” tiszteljük, saját magunkban erősíthetjük a szóban forgó tulajdonságot.

 

Az újkőkorszaki (i. e. 15 ezer évvel) művészi állatábrázolásokat a lascaux-i barlangban fedezték fel

 

Különösen mély benyomást keltő, művészi állatábrázolások a totemoszlopok, amelyek több észak-amerikai indián törzsnél is előfordulnak. Ezekből a nagy faoszlopokból többnyire több is készül, és jellemzően a család, a klán, a nemzetség számára fontos állatok kerülnek rájuk. Néha előfordulnak rajtuk emberi alakok vagy mitológiai lények is, mint például a viharmadár, a sas mágikus verziója. A totemoszlopok főként bejárati oszlopként, emlékműként, üdvözlő figurákként és emlékoszlopként funkcionálnak. Hasonló szerepet töltenek be tehát, mint a nyugati kultúrákban a címerállatok. Sőt, a szakértők szerint valóban rokonság áll fenn a totemállatok és a címerfigurák között.

 

Ugyancsak a szakértők véleménye szerint egyre növekvő érdeklődés nyilvánul meg a heraldika és a totemoszlopok iránt egyaránt. Kanada nyugati részén mostanában sok fiatal szobrász tanulja meg az őslakók tradicionális fafaragó-művészetét. Nyugaton és Japánban olyan sokan rendelnek mostanában ilyen jellegű ábrázolásokat, hogy a készítők alig győzik teljesíteni a megrendeléseket.

 

 

Védőangyalok és totemállatok

A keresztények hite szerint megszületése után minden ember mellé odaszegődik egy védő szellem, egy védangyal. A sámánok ugyanerről úgy vélekedtek, hogy az embergyerek kísérője egy szellemi állatfigura, egyfajta állati formát öltött védőszellem, totemállat. A természeti népek sámánjai azt állítják, ez a civilizált világ lakóira is igaz. Hektikus, elidegenedett világunkban testileg és lelkileg is sokkal jobban éreznénk magunkat, ha tudatában lennénk személyes szellemi segítő állatunk jelenlétének; ha felvennénk a kapcsolatot vele álmainkban vagy álmodozásunk közepette; és ha közeli barátunkként bíznánk benne, mint olyan valakiben, aki egy másik világ küldötte. Ha helyet adnánk neki az életünkben, mint kollektív tudattalanunk képviselőjének, és ezzel nemcsak magunkkal tennénk jót, hanem a partnereinkkel, a gyerekeinkkel, a barátainkkal, a kollégáinkkal és az egész világgal is.

 

A totemoszlopokat több észak-amerikai indián törzs rituális célokra használta. A heraldika szakértői szerint rokonság áll fenn a totemállatok és a címerállatok között. Mindkettő újra nagy népszerűségnek örvend manapság

 

Az amerikai pszichológus, José L. Stevens azt írja, hogy a totemállatokkal végzett „munka” – például imagináció útján – hozzásegíthet minket ahhoz, hogy fejlődjön az önértékelésünk, és megbízható kapcsolatunk alakuljon ki saját belső hangunkkal. Egyébként a totemállattal vagy a védőangyallal való kapcsolat egyáltalán nem zárható ki. Az ismert amerikai samanizmus-oktatót, Sandra Ingermant rendszeresen felfogadják az Egyesült Államok katolikus egészségügyi szolgálatai, hogy ismertesse meg a papokat és apácákat a samanisztikus módszerekkel. A saját totemállat megtalálásához vezető samanisztikus technikák a szakértők szerint hasznosak lehetnek mindazok számára, akik erre nyitottak, függetlenül attól, milyen egyházhoz vagy valláshoz tartoznak.

 

„Saját totemállatunk megtalálása kulcsélményt jelent” – magyarázza Sandra Ingerman. „Az emberek arról számolnak be, hogy erőt adó állatuk olyannak fogadja el őket, amilyenek. Szereti őket, tartást ad nekik. Az emberek így megkapják totemállatuktól azt a feltétel nélküli szeretetet, amelyet a szüleiktől gyakran hiába vártak. Ez pedig hozzásegíti őket az egészséges élethez.”

 

 

Több szeretet, több energia, fokozott teljesítőképesség

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a totemállat esetében nem valami kézzel megragadható, sokkal inkább saját belső világunkban átélhető élményről van szó. Ez azonban semmit nem von le a dolog hatásosságából és valóságából. Mindenki, aki szeretne valamit kezdeni éjszakai álmaival, tudja, ezek az álmok milyen nagymértékben képesek befolyásolni és megváltoztatni az életünket.

 

A régi dánoktól származik ez a különféle állatokkal körülvett harcosábrázolás

 

Ha felvesszük a kapcsolatot a totemállatunkkal, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy szinte egyik napról a másikra több energiánk lesz, fokozódik a kitartásunk, a teljesítőképességünk, önbecsülésünk, valamint a többi ember, a természet és az élet iránt érzett szeretetünk. Ha azt akarjuk, hogy ez az élmény tartóssá váljon és még erősödjön is, akkor az a feladatunk, hogy ápoljuk a képzeletbeli állattal kötött barátságunkat, és újra meg újra helyreállítsuk vele a kapcsolatunkat.

 

Ha nem is vagyunk ennek tudatában, de az emberek és az állatok között mély kapcsolat áll fenn. Valamennyi ember méhen belüli fejlődése során keresztülmegy a törzsfejlődés felgyorsított folyamatán, így ezt a közösséget az állatvilággal szó szerint a sejtjeinkben hordozzuk. Ha ezt egyszer végiggondoljuk, nem annyira az agyunkkal, mint a szívünkkel, akkor megértjük: ezt az élményt nem szabad elfelejtenünk, mert elválaszthatatlanul hozzátartozik az emberi léthez.

 

 

Hogyan találjam meg a saját totemállatomat?

Szerencsénk van, ha képesek vagyunk emlékezni az álmainkra. Ezt a figyelmességet edzhetjük is, ha lefekvés előtt elhatározzuk, hogy megőrizzük az álmainkat, és ha felébredünk reggel, lejegyezzük őket. Ha éjszakai utazásaink során egy meghatározott állat rendszeresen felbukkan, akkor nagy valószínűséggel az lehet a mi saját totemállatunk.

 

A segítő állat azonosításának másik lehetséges módja az álmodozás napközben. Ilyenkor gondoskodjunk róla, hogy senki ne zavarjon meg minket. Üljünk vagy feküdjünk le kényelmesen, és lazuljunk el. Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el, hogy egy csodaszép, védett helyen vagyunk valahol a szabad természetben.

 

 

Ez az i. e. 2. évezredből származó borostyánlovacska a gonosz hatalmaktól védte tulajdonosát

 

Figyeljük meg, ahogyan a távolból egy apró pont felénk közelít. Ahogy közelebb ér, észrevesszük, hogy egy állatról van szó. Valószínűleg egészen más, mint amire eredetileg számítottunk. De ez így jó! Nagyon gyakran előfordul, hogy a totemállat és kedvenc állatunk nem ugyanaz. Ha az állat egészen a közelünkbe ér, kérdezzük meg tőle, ő-e a mi totemállatunk, és el akarja-e mondani nekünk, miért áll fenn közöttünk szoros kapcsolat. Ne várjunk a lénytől emberi beszédet. Gesztusokkal fog kommunikálni, vagy úgy, hogy ez bizonyos ötletet sugall nekünk.

 

Ha ez a gyakorlat nem vezetne célra, ne veszítsük el a türelmünket. Keressük fel újra és újra a pihenőhelyünket, és várjuk nyitottan a találkozást. Talán kezdetben valami más jelet kapunk, nem egy totemállatot. Ezt is fogadjuk el, és figyeljünk az üzenetére.

 

Milyen jelentést hordoznak a totemállatok?

Minden egyes állat, akár a legkisebb és legkevésbé jelentős is válhat személyes totemállattá, amelynek üzeneteit megtanulhatjuk értelmezni. Ha a kísérlet nem jár azonnal sikerrel, ne csüggedjünk! A türelem és a kitartás meghozza a gyümölcsét, az élethosszig tartó barátságot.

 

 

Béka

Aphrodité, a szerelemistennő állataként a béka az erotika és a szexualitás, valamint a gyermekáldás jelképe. Számos kultúrában ezenkívül az esőcsinálásért is felelős. Akármilyen kicsi is, a béka kiváló totemállat lehet.

 

Elefánt

Az elefánt a bölcsesség, intelligencia, beleérző képesség, erő, hosszú élet és az állhatatosság szimbóluma. Az ókori Rómában Merkúr, a kereskedők és az írók istenének állata volt. A fenti témák lehetnek fontosak számunkra, ha totemállatként egy elefánt nyilvánul meg nekünk.

 

Egyszarvú

Mondabeli lények is válhatnak totemállattá. Az egyszarvú egyetlen szarva azon a ponton található, ahol az intuícióval, inspirációval és holisztikus felfogással összekapcsolt harmadik szem helyezkedik el. Üzenete az lehet, hogy ezeket a tulajdonságokat fedezzük fel magunkban.

 

Farkas

A farkasokról a mai napig sok téves, rosszindulatú történet kering. Ugyanakkor totemállatként erős, pozitív erőt képvisel. A következő témákban válhat a segítőnkké: lojalitás, bátorság, családi és közösségi érzés.

 

Kígyó

Alig van olyan állat, amelyet olyan hibásan értelmeznének, mint a kígyót. Mint a talán legösszetettebb és legősibb állatszimbólum, a következő témák értelmezéséhez adhat segítséget: életerő, teremtő erő, átváltozás, születés, élet, halál, újjászületés, gyógyulás, termékenység, szexualitás és nem utolsósorban bölcsesség.

 

Méh

Egy olyan apró rovar is válhat totemállattá, mint a méh. A méh már az ókorban szent állatnak számított. Nekünk azt mutathatja meg, hol találhatjuk meg az életben a mézet, az édességet. Ezenkívül olyan hasznos tulajdonságokat is közvetít, mint a szorgalom, a fáradhatatlanság és a közösségi érzés.

 

Oroszlán

Az oroszlán az állatok királya, tipikus totem- és címerállat. Mint a Nap szimbóluma, olyan fogalmak kapcsolódnak hozzá, mint fény, melegség, erő, hatalom és bátorság. Abban lehet segítségünkre, hogy ezeket a jó és erőteljes tulajdonságokat kifejlesszük és erősítsük magunkban.

 

Sas

A sas a levegő királya. Nincs még egy olyan madár, amely ilyen magasra tudna repülni és ezért ilyen széles körű áttekintést nyerne. Ráadásul a sas közmondásos sasszemével a legnagyobb magasságból is észreveszi a földön lévő zsákmányt. Totemállatként abban segíthet minket, hogy „magasabb szintre” jussunk, anélkül, hogy közben elveszítenénk szem elől a részleteket.

 

Szarvas

A szarvast ősidők óta szent állatként tisztelték, amelynek különösen jó kapcsolata van más dimenziókkal. Ha nekünk ilyen totemállat jut, fontos témát képvisel: változás, átalakulás, új földre való lépés, születés, új ötlet születése.

 

Teknősbéka

Ha ez az érdekes, egészen ősi állat jelenik meg nekünk (amelynek egyik változata akár 1200 méteres mélységbe is lemerülhet), akkor olyan témákkal van nagy valószínűséggel tennivalónk, mint stabilitás, tájékozódóképesség, hosszú lélegzet, hosszú élet vagy időskor. Az óriás teknősbékák ugyanis akár száz évig is élhetnek.

   

-emel-
X. évfolyam 8. szám

Címkék: öngyógyítás, totemállatok

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.