Öngyógyítás

Látástréning egyszerűen III.

Hasznos tanácsok, információk


 

A szemtréning nem ártalmas senkinek, de két problémára felhívnám a figyelmet:

 

• A gyerekeknél szemtengelyferdülés esetén a szemüveg tartósabb levételéhez a hivatásos szemtréner és a módszert alkalmazó szemorvos rendszeres felügyelete szükséges!

 

• A cukorbetegeknél is erősíthető a látás, de sajnos az újabb bevérzés kockázatát – ami a betegség és nem a torna miatt van – nem csökkenti!

 

A gyógyulás idejét megszabni nem volna helyes. Másképpen gyógyul, aki az első szemüveg felírása előtt van és másképp, aki 25 éve szemüveges, vagy a 10. életévét még nem töltötte be. Ne legyünk maximalisták, ha maradék látásunk vagy más komoly problémánk van. Ne a tökéletes látást tűzzük magunk elé mindjárt. Inkább azt, hogy a látás erősödjön, a romlás csökkenjen. (A szemüvegben romlik a szem, míg a torna hatására majdnem minden esetben megáll a folyamat.) A fejünkben szunnyadó egészségi képességektől is függ a dolog. Például a teljesítménycentrikus ember alig vagy nem tud megbirkózni a módszerrel, míg kezeltem két hét alatt meggyógyult gyereket és nyolcvanéves nénikét, akinek régi szürke hályogja tűnt el három hónap alatt.

 

A gyöngébb szemüveg felírása nem célszerű, bár sokan ajánlják.

 

A kiegészítő módszerek, segédeszközök (talpmasszázs, lyukszemüveg stb.) nem a dioptriát csökkentik, hanem a keringés fokozása által teszik élesebbé a látást.

 

Ha fáj a szemünk, mérsékeljük a gyakorlat idejét vagy pihentessük szemeltakarással.

 

A szemüveg levétele nem káros annak, aki gyakorol. Az iskolások úgy kezdjék, hogy ültessék előrébb magukat, ahonnan jól látják a táblát, vagy csak akkor viseljék, ha táblai munka van. Idegesítő helyzetekben, felelősségteljes munka esetén (vezetés, komputer, pénztárosi munka stb.) a komfortérzetet csak a szemüveg biztosítja első időben. Később is lehet kezünk ügyében. A magas dioptriások otthon, biztonságos környezetben szoktassák szemüket.

 

A látástréning nem kötődik napszakhoz.

 

A szemjógának van egy-két kevésbé ismert csemegéje. A kitartó embereknek bátran ajánlom. A torna preventív hatása miatt sok iskolában egyetlen új szemüveges nem lett. De évekkel kitolhatjuk az első olvasószemüveg felírását, vagy életünk végéig egészségesen láthatunk. A tökéletes látás három-négyszeresére fokozható. Mindkét lehetőség alkalmassági kérdés a pilótáknál, rendőröknél, sportlövőknél stb. A relaxáló hatás a színtévesztők, sőt a hallás- és a beszédproblémásoknál is gyógyít.

Vén Péter szemtréner
IX. évfolyam 1. szám

Címkék: látástréning

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.