Öngyógyítás

Öngyógyítás mély meleggel

Fájdalomcsillapítás, izomrándulás és túlsúly kezelése


A Földet elérő napsugárzás 50%-a omc omr infravörös sugárzás. Különösen kellemes az infravörös mély melegítés és a fény kombinációja

 

A testhőmérséklet megemelése mobilizálja, erősíti immunrendszerünket. Ezzel Paraminédész ókori görög orvos is tisztában volt, amikor kb. 2500 évvel ezelőtt kijelentette: „Adj egy szert, amivel lázat tudok kelteni, és meggyógyítok minden betegséget.”

 

Azonban izzadás és izzadás között, valamint meleg és meleg között van különbség. Sokan az izzasztás szót hallva a klasszikus szaunára gondolnak, ahol 90-100 °C a hőmérséklet, és a hevítést hideg zuhany vagy merülés követi, végül pihenés. Ez nem csak időigényes, de a keringést is megterheli.

 

Napjainkban elterjedt és egyre kedveltebb módszer az infraszauna. Orvosi szempontból előnye fizikai tulajdonságában rejlik, nevezetesen, hogy mélyen a bőr alá tud hatolni: az infravörös sugárzás kevés energiát ad le a levegőben. Így a fényenergia 80%-a hővé alakul át, ha szilárd testet ér. Napunk az infravörös A- és B-tartományban sugározza ki energiájának több mint 40%-át, a látható fény kb. 50%-ot tesz ki.

 

A rövidhullámú infravörös A- és B-hullámok különösen kíméletesek, ugyanis a felső bőrrétegeken úgy képesek áthatolni, hogy nem nyelődnek el. A melegítő hatás a mélyebb rétegekben keletkezik, ez stimulálja a vérkeringést, így szerveink oxigénellátása is javul. A véredények kitágulnak, a vérnyomás csökken – aktiválódik a szív és az egész keringési szervrendszer. A fény- és hőterápia 40-60 °C fokon zajlik, és kíméli az érrendszert.

 

Azonban itt is óvatosnak kell lennünk a dózissal: a túlzás megárthat. Az általános javallat hetente két-három alkalommal 20-30 perces kezelés. Az infravörös és látható fény tartományában a mélymeleg-terápiás rendszerek spektruma a természetes napfény spektrumához hasonlít. Ezért fényük világos, meleg, ami egy kellemes nyári nap érzetét kelti a felhasználóban. A mély meleg mellett ugyanis a természetes fény is biztosítja a jó testi-lelki közérzetet.

 

Az utóbbi 20-25 év újításainak lényege az infravörös sugárzás célzott, terápiás alkalmazása. Ez lehet helyi kezelés vagy akár egész testi terápia is. Orvosi célokra a rövidhullámú infravörös A-hullámokat (lásd a keretes írást) alkalmazzák, ami a legmélyebben elhelyezkedő, bőr alatti kötőszövetekig behatol, azonban nem irritálja a felületesen elhelyezkedő, hőérzékelő receptorokat.

 

A grafika jól mutatja, hogy az infravörös hullámok mélyen a bőrfelszín alá hatolnak, és felmelegítik a kötőszöveteket és az izmokat

 

Otthoni célra az infravörös B- és C-sugárzást kibocsátó készülékeket kínálják. Ellentétben az előbbivel, ezek a sugarak irritálják bőrünk hőérzékelő receptorait, ezért egy idő után ezek fájdalmasak lehetnek. E figyelmeztető jelzés megakadályozza a felhasználót abban, hogy szervezetét túlmelegítse. Újabban léteznek olyan, otthoni célra szánt infravörös A-sugárzó berendezések, amelyek teljesítménye korlátozott, ezért biztonságos.

 

A helyi infravörös A kezelés indikációs területei a következők: izom- és ízületi fájdalmak és merev ízületek, ha nem akut gyulladásról van szó (reumás sub), zúzódások, rándulások, ficamok, idült hátfájdalom, valamint krónikus reumás megbetegedések, az akut gyulladásos subok kivételével (bár vannak, akik még az akut reumás sub idején is pozitívan reagálnak a melegítésre – itt a saját tapasztalatra és az orvos véleményére kell hagyatkozni), lágyrészreuma (fibromialgia), funkcionális vérkeringési zavarok, amelyek nem okoznak fájdalmat, a bőr enyhébb fokú fagyása.

 

Az idült gyulladásokat – pl. orrmelléküreg-gyulladás, altesti gyulladások, allergia – csak az orvossal folytatott konzultáció alapján szabad meleggel kezelni. Az előrehaladott stádiumban lévő vérellátási zavarokat csak az egészséges végtagon, vállon vagy gerincszakaszon szabad meleggel kezelni (szegmentterápia). Ezzel a beteg területen megakadályozhatjuk a hő okozta károsodást.

 

Hogyan csillapítja a mély meleg a fájdalmakat?

A tudományos kutatások eredményei az említetteken kívül számos egyéb előnyt tulajdonítanak az infravörös kezeléseknek. Többek között a sejtek anyagcseréjének javítását, a salakanyagok lebontásának és kiürítésének meggyorsítását, a narancsbőr megszüntetését és a zsírpárnák leapasztását, valamint az immunrendszer és az öngyógyító mechanizmusok aktiválását.

 

A mély melegítés különösen hatásosnak bizonyult hűlések és nátha kezelésében

 

Az infravörös kezelések sikerét főként nátha, orrmelléküreg-gyulladás, fülfájás, vérömlenyek, izomkeményedés kezelésében lehetett igazolni. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy az infravörös A-sugárzás a testben enyhe lázreakciót eredményez. Ennek hatására megnő a fehérvérsejtek száma a vérben, ami a kórokozók elleni védelem erősödését jelenti.

 

 

A mély melegítés a testzsírt is megtámadja

A súlycsökkentésben és a zsírégetésben is szép sikereket lehet elérni az infravörös kezeléssel. A hannoveri Fényterápiás Akadémián végzett kutatás szerint a sugarak áthatolnak a legfelső bőrrétegen, anélkül, hogy azt felmelegítenék, és behatolnak a bőr alatti zsírrétegbe és a véredényekbe. Ezek felmelegszenek és kitágulnak. A meleg hatására a zsírszövet vérellátása javul, és megindul a zsírsavak elszállítása. A fokozott vérellátás hatására a kalóriafelhasználás is fokozódik. Az akadémia tesztsorozata szerint heti 2-4 alkalommal végzett kezeléssorozattal 4 hét alatt akár 6-10 kg-os fogyás is elérhető.

 

Rendszeres használat esetén a test kezelésenként 300-600 kilokalóriát éget el

 

Hetente rendszeresen kétszer végzett kezelés esetén már a kezelés első 10 perce után erőteljes izzadás tapasztalható. Így ülésenként 0,5-1 liter verejték keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a test 300-600 kcal energiát éget el – ami megfelel egy ebédnek. Összehasonlításképp: e kalóriamennyiség elvesztéséhez 3,5-5 km-t kellene futni.

 

Ha a hagyományos, meleg levegős szaunát összehasonlítjuk az infraszaunával, akkor mind izzasztás, mind pedig méregtelenítés szempontjából nézve hatszor hatékonyabb az infrakabin.

 

A salaktalanítás kellemes „mellékhatás”

Az is sokat profitál a módszerrel, aki egészséges és nem túlsúlyos. A test nem csak vizet veszít. A kiválasztott izzadság egy része ugyanis mérgező anyagokat tartalmaz, pl. kadmiumot, nikkelt, klórt. Ezek az anyagok a vesékben és a bőr alatti kötőszövetekben rakódnak le, és az egész szervezetet terhelik. Az infravörös sugárzás hatására tehát szervezetünk képes magát salaktalanítani, és a bőr is rugalmasabbá, feszesebbé válik. Azonban az infravörös terápia során ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra (1-2 liter). Fontos továbbá a bázikus kémhatású és antioxidáns anyagok pótlása is.

 

 

Infravörös A-sugárzás – Mi az?

William Herschel német csillagász fedezte fel az infravörös sugárzást 1800-ban. A köznyelven hősugárzásnak is nevezett infravörös fény 780 nm (nanométer) hullámhossznál kezdődik. Ezt a hullámhosszat az emberi szem nem képes érzékelni. A látható fény hullámhossza 375–780 nm. Az ibolyaszínű sugarak hullámhossza pl. 375 nm, míg a vörös fény hullámhossza 720 nm.

 

A rövidhullámú infravörös A-sugárzás 780 nm-nél kezdődik. Bőrünkbe a legmélyebben az 1400 nm hullámhosszú fény képes behatolni. Ez az infravörös A- és B-tartomány határa. A rövidhullámú infravörös sugárzás különlegessége, hogy a sejteket felmelegíti, de a levegőt nem.

 

Infravörös A: 780–1400 nm (rövidhullámú)

Infravörös B: 1400–3000 nm (középhullámú)

Infravörös C: 3000–10.000 nm (hosszúhullámú)

-dr.ki-
XIII. évfolyam 12. szám

Címkék: fájdalmak, fájdalomcsillapítás, mozgásszervi fájdalom, öngyógyítás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.