Öngyógyítás

Pulzus- és karreflex

Egyszerű tesztekkel mi magunk is felfedezhetjük az allergiát

Az utóbbi időben meglepő eredményeket hoztak napvilágra a modern diagnosztikai eszközök a táplálék allergia területén. Gyerekkortól kezdve egyre gyakoribb a tej-, a tojás-, a búza-, a szója- és a földimogyoró-allergia. A lakosság több mint húsz százaléka szenved laktózintoleranciában, és a mi szélességi fokunkon az emberek 40 százaléka érzékeny a gyümölcscukorra.


A táplálékallergia és -túlérzékenység nemcsak mind gyakoribb, hanem sokszor olyan panaszokat okoz, amelyeket az ember először nem is hoz összefüggésbe élelmiszerrel. Az olyan tipikus emésztési problémákon túl, mint a puffadás, görcsös hasi fájdalmak és megváltozott székelési szokások, az érzékenységet kiváltó ennivaló előidézhet fejfájást, változó ízületi panaszokat, szapora szívdobogást, sőt még súlyos depressziót is.

 

Az összefüggést gyakran azért nem ismerik fel, mert az enyhébb táplálékallergia esetén a tünetek nemritkán csak két-három nappal később lépnek fel. És ugyan ki emlékszik rá, pontosan milyen élelmiszereket, fűszereket és összetevőket evett három nappal ezelőtt ebédre? Még a mindennapi ételek, fűszerek kiváltotta valódi allergiák esetén sem mindig jelentkeznek  egyértelmű tünetek. Ráadásul az allergiák egyre inkább kombinációban tűnnek fel, és a megkülönböztetés és besorolás ilyen esetekben még nehezebb.

 

A modern laboratóriumi diagnosztikának köszönhetően manapság jóval könnyebben deríthetők fel az élelmiszer-allergiák. Egyértelmű jelei vannak a betegségnek, amelyre az immunfehérjék szintjének növekedése jellemző. A valódi allergiát például azonnal kimutatja az immunglobulin E szintje. Az immunglobulin G4 szintje viszont élelmiszer-túlérzékenység, illetve enyhébb allergia esetén emelkedik meg feltűnően. Mielőtt azonban ilyen vizsgálatnak vetjük alá magunkat, mi is tehetünk egyet s mást.

 

 

A megnövekedett pulzusszám allergiára utal

Minden különösebb berendezés nélkül, csak testünket használva mérőberendezésként, tesztelhetők a gyanúba keveredett vegyületek. A Coca-teszthez például (amely felfedezője, dr. Arthur F. Coca után kapta a nevét, akinek Pulzusteszt című könyve 1956-ban jelent meg először) mindössze a saját pulzusunkra és egy másodperc mutatós órára van szükségünk. Ha a szervezet számára elviselhetetlen anyag jut a testünkbe, a vegetatív idegrendszer azonnal reagál, és ennek eredményeként megváltozik a szívverés. A pulzust némi gyakorlattal megtanulhatjuk mérni testünk különböző pontjain. A pulzusszám megnövekedése gyanújele a táplálékallergiának.

 

Először tanuljuk meg kitapintani a pulzusunkat a csuklónkon. Ehhez fordítsuk a kezünket a tenyerünkkel fölfelé, majd tegyük finoman a másik kezünk mutató- és középső ujját a csuklónk hüvelykujj mögötti részére. Ha ezzel nem boldogulunk, próbálkozzunk más olyan helyen, ahol a nagy verőerek futnak, például a nyakunkon a gége két oldalán.

 

Ezek után kezdjük el számolni néhány percig a pulzusunkat, majd írjuk fel az eredményt. Utána kóstoljuk meg azt az ételt, amelyre gyanakszunk, hogy allergiát vált ki nálunk. Rögtön az elfogyasztása után mérjük meg újra a pulzusunkat egy percen át. Hasonlítsuk össze a két értéket: ha érverésünk több mint néggyel több lett, akkor ez allergiára utal. Vegyünk egy példát: nyugalmi pulzusunk 74 ütés/perc. Megeszünk egy almát, újra megszámoljuk az érverésünket, és ha most percenként 79-et vagy még többet ver a szívünk, akkor valószínűleg allergiásak vagyunk arra az adott almafajtára.

 

Ha egy adott étel elfogyasztását követően a pulzusszám csökken, akkor az étkezés előtt valószínűleg enyhén alacsony volt a vércukorszint a szervezetünkben.

 

 

Az allergén megváltoztatja a kar hosszát

A táplálékallergia kiszűrésének másik módszere a Van Assche-féle karhosszúsági reflex. Ezt a tesztelési módszert Raphael van Assche oszteopata vezette be a fizioenergetikába. A fizioenergetika olyan holisztikus diagnosztikai és kezelési technika, amely a test valamennyi rendszerével (kötőszövetek, nyirokrendszer, érrendszer, idegek, érzelmi mechanizmusok) dolgozik. Az izomzat kölcsönös kapcsolatban áll az ideg- és szervrendszerrel, ezen túlmenően pedig az akupunktúrás meridiánok energetikai rendszerével. Ezek behálózzák az egész testet, és akupunktúrás pontok formájában jelennek meg a felszínen.

  

Így működik a karhosszúság-vizsgálat, amellyel még az allergénnel való kontaktust követő második napon is megállapítható az allergén anyag. Az alkarunkat lazán fektessük a combunkra (1.), a két karunkat egyformán nyújtsuk ki és a tenyerünket érintsük össze (2.). Emeljük fel a karunkat és állapítsuk meg a két mutatóujj helyzetét, a gyanús anyaggal való találkozás előtt (3.), illetve után (4.).
 

Ha megváltozik az izom feszültségi állapota (tónusa), akkor módosul a kar hossza is. Ezt a megváltozott izomtónust egy-egy allergén (például az alma) váltja ki.

 

 

A kar hossza még két nap múlva is más

Ennek a tesztnek az elvégzéséhez üljünk le egyenes háttal egy székre. Alsó karunkat lazán fektessük a combunkra. Mindkét karunkat egyformán nyújtsuk ki a föld felé. Vigyük a két kezünket egymás felé, hogy a tenyerünk és az ujjaink találkozzanak. Ebben a helyzetben emeljük meg a karunkat, és nézzük meg, eltérő-e a két mutatóujj hossza. Tovább nyúlik-e az egyik mutatóujj hegye a másiknál? Mindkettő azonos hosszúságban érintkezik? Jegyezzük meg ezt a helyzetet, ez a kiinduló állapot.

 

Ezek után kerüljünk kapcsolatba a feltételezett allergénnel, előző példánknál maradva, ha almáról van szó, együk meg. Utána ismételjük meg a tesztet a fent leírt módon. Milyen helyzetet vesz fel a két mutatóujj hegye most? Van-e eltérés a kiinduló állapothoz képest? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel túlérzékenységre bukkantunk. Hogy allergiáról, toxikus hatásról vagy érzékenységről van-e szó, azt laborvizsgálatoknak kell a továbbiakban tisztázniuk. A karhosszúság teszt különlegessége, hogy az emberi tudattalan még 48 óra elteltével is érzékeli, ha a test allergén anyaggal került kapcsolatba. Ez alatt az idő alatt elegendő csak rágondolni az adott allergénre, és ha fennáll a túlérzékenység, akkor a karreflex egyértelmű jelzést ad.

 

A fenti eljárással nemcsak élelmiszereket tesztelhetünk, hanem bármi olyasmit, amire esetleg allergiásak vagyunk. Az élelmiszer lehet tej, tojás, szója, érett sajt, gluténtartalmú gabona, cukor vagy vezetékes víz. Az egyéb anyagok listájára olyanok kerülhetnek fel, mint gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok, kozmetikumok, fogkrémek, állatszőr és bármilyen jellegű környezeti méreg. Ehhez a vizságlathoz sincsen szükség semmiféle berendezésre, és bárhol, bármikor elvégezhetjük.

 

A feltűnő reakciónak megismételhetőnek kell lennie

A két, fent említett teszteljárásnak azonban hátrányai is vannak. Ha például olyan ételt eszünk, amelyben sokféle hozzávaló van, és a teszt egyértelműen jelez, nem tudhatjuk biztosan, melyik zöldség, fűszer vagy tartósítószer váltotta ki a reakciót. A Coca-tesztnél az ételt fel kell bontani, hogy a szervezet nagyobb időközönként szembesülhessen az egyes összetevőkkel. Ez nagyon időigényes, és gyakran kivitelezhetetlen is.

 

A karreflexnél viszont képzeletünk segítségével tesztelhetünk. Ha például egy sok összetevőből álló étel elfogyasztása után egyértelmű reakció jelentkezik, akkor úgy hajthatjuk végre a vizsgálatot, hogy egymás után elképzeljük az alkotóelemeket: például a krumplit, a répát, a húslevest, a bazsalikomot és így tovább.

 

További hátrány lehet mindkét teszt szubjektivitása. Éppen ezért mindig ellenőriznünk kell, vajon a mért eredmény megismételhető-e, és hogy ismétlésenként mindig ugyanazt az eredményt kapjuk-e. A szubjektív várakozás ugyanis befolyásolhatja az eredményt. Fontos az is, hogy lehetőleg mindig ugyanabból a helyzetből induljunk ki. Ha azonban egyértelmű az allergia, akkor úgyis feltűnő eredményt kapunk majd.

 

 

Készülék és költség nélkül megállapíthatók az allergiák

A teszteljárás előnyei, hogy mindkettő készülék és költség nélkül elvégezhető, és segítségükkel kiszűrhetők az allergiák és túlérzékenységek. Ha a válasz pozitív, akkor a modern labordiagnosztika teheti a leletet még precízebbé.

M.L.
XI. évfolyam 2. szám

Címkék: allergia, karreflex, pulzusreflex

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.