Öngyógyítás

Tanuljunk az állatoktól gyógyítani!

Az állatok nem csak saját részükre, de utódaik vagy az egész kolónia, csorda számára is gyűjtenek gyógynövényeket

  A vadon élő állatok ismerik a természetet, és ösztönösen a környezetükben megtalálható „orvosságokhoz” folyamodnak. Jacobus de Roode, az atlantai Emory Egyetem kutatója és kollégái a közelmúltban a „Science” magazin hasábjain számoltak be eredményeikről.


   

  "Zoofarmakognózia” ‒ ezt a nyakatekert kifejezést kb. húsz éve dr. Eloy Rodriguez biokémikus alkotta. A görög szóösszetétel (zoon = állatok, farmakon = gyógyszer, gnózisz = ismeret, tudás) azt a biológusok által megfigyelt jelenséget fedi, aminek lényege, hogy a vadon élő állatok ösztönösen felismerik a gyógynövényeket és egyéb, gyógyhatású anyagokat.

   

  Ez történhet ösztönösen, illetve „tudatos” módon, megfigyelésekre alapozott tanulás nyomán. Az öngyógyítás fogalmát e téren valóban nagyon szűken értelmezi a tudomány, tehát csak azokat az eseteket tekintik annak, amikor a beteg állat bizonyos növényeket fogyaszt, míg az egészséges egyedek tartózkodnak az adott növénytől. Másfelől az is fontos kritérium, hogy az állat által választott terápia valóban gyógyhatású legyen.
  Régóta közismert tény, hogy a kutyák füvet rágcsálnak, ha valamilyen emésztési zavarban szenvednek, pl. ha az emésztetlen csontmaradékokat ki akarják hányni.

   

  A macskák ugyanezt azért teszik, hogy a bundájuk nyalogatása, „fésülése” során a gyomrukba jutott szőrcsomókat kiöklendezzék. A fű ugyanakkor fontos folsavforrás is, mivel a hús nem tartalmaz folsavat. Az óceánokban élő halak is előszeretettel keresnek fel „tisztítóállomásokat”, ahol arra specializálódott kisebb halak megszabadítják őket a bőrükre vagy pikkelyeikre tapadt parazitáktól. A tudomány azonban csak mostanában, és csak igen lassan hajlandó tudomásul venni, hogy az állatok széles körű „gyógynövényismerettel” rendelkeznek. A természeti népek, pl. az amerikai navahó indiánok vagy egyes afrikai törzsek már régóta tudnak a jelenségről. Gyógyító sámánjaik és füves embereik sokszor az állatoktól lesték el, milyen esetben milyen növényeket kell alkalmazni.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXVI. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.