Öngyógyítás

Testünk üzenetei 41.

A tünetek tükrében – Fülzúgás


   

  Ahhoz, hogy a hangokat hallhassuk, szükség van hanghullámokra, amik megrezegtetik a levegőt. A fül szerkezeti felépítése miatt felfogja ezeket a rezgéseket, melyek által megmozdul, rezegni kezd a dobhártya, ami a külső- és a középfül határán található.

   

  A középfülben lévő hallócsontocskák a levegő rezgéseit továbbítják. A középfül egy járaton keresztül, amit fülkürtnek nevezünk, kapcsolatban van a garattal is. A középfülből két kis hártyával elválasztott ablakocskán keresztül jutunk a belsőfülbe, ahol az egyensúly-érzékelés és a hallás finoman kidolgozott egységeit találjuk. Az itt lévő igen érzékeny apró szőrsejtek alakítják át a levegő rezgésének mechanikai energiáját elektromos energiává, mely idegi impulzus formájában a hallóideg segítségével eljut az agyba, az agykéregben található hallóközpontba.

   

  A dekódolás és az értelmezés az agyban történik. A külső hangforrások okozta levegőrezgések eljutnak a dobhártyához, és beindítják a hallás mechanizmusát. Ám vannak olyan esetek, amikor annak ellenére, hogy a környezetünkben csend honol, mégis búgást, csiripelést, sípolást, áramlást, zúgást, zakatolást „hallunk”. Ez az esetek többségében egy-két napig tapasztalható, majd elmúlik magától. Amikor ennél hoszszabb ideje zúg a fülünk, érdemes kivizsgáltatni, mert a fizikai okok megismerése jelen esetben is nagyon fontos.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

  László Anikó
  XXV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. szeptember

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.