Öngyógyítás

Ünnepi eszem-iszom - másnap

Népi gyógymódok, természetgyógyászati módszerek 

Karácsony és újév táján szinte elkerülhetetlenül többet és mást eszünk és iszunk, mint az év más napjain, és ez így van jól. Csakhogy ritkán maradunk büntetlenül, mert szervezetünk érzékeny műszerként jelzi, ha táplálékunk eltér a megszokottól. Így hát gyakran szenvedünk az ünnepi eszem-iszom utóhatásaitól, ezért szó szerint és képletesen: fáj a fejünk. Hogyan nyugtassuk meg háborgó, lázadozó gyomrunkat? Az alábbiakban röviden ismertetünk néhány népi, természetgyógyászati eljárást, melyek – a hagyományos szódabikarbóna mellett – gyorssegélyként alkalmazhatók gyomorrontás, gyomorégés, epegörcs esetén. Ezek várhatóan segítenek, vagy legalábbis enyhítik a tüneteket. Ha mégsem, keressük fel az orvost.

 

Koplalás

Évezredes tapasztalat, hogy a túlterhelt gyomor legjobb gyógyszere a koplalás. Amikor befejezzük, óvatosan kezdjünk el újra táplálkozni, kerüljük az alkoholt, a cigarettát és a kávét, ne fogyasszunk fűszeres, zsíros ételeket és sülteket – legalább addig, amíg helyre nem áll normális emésztésünk.

 

Ha felfúvódtunk, esetleg megy a hasunk, vegyünk be néhány szem orvosi aktív szenet. Gyorsabb hatást érhetünk el, ha az aktív szenet elporítjuk, és kevés vízben elkeverve hajtjuk fel.

 

Gyógynövények

Érdemes az emésztést serkentő gyógyteát inni. A borsmenta, esetleg ánizzsal és édesköménnyel együtt fogyasztva, gyors enyhülést hoz. Előnyös a cickafarkfű és gyomorégésnél a körömvirág teája is. Gyomor- és bélgörcsnél beválik a kamillavirág-tea. Itt említjük meg a svédcseppet is, amely számos gyógynövény kivonatának alkoholos keveréke, és keserű anyagai elősegítik az emésztést.

 

Illóolaj

A gyógyteához hasonló hatású a belsőleg alkalmazott mentaolaj. Egy szem kockacukorra 2-3 cseppet téve fogyasszuk, javítja az emésztést.

 

Fekete retek

Fokozza az epekiválasztást, így serkenti az emésztést. Gyorsabb megkönnyebbüléshez vezet, ha a fekete retek kivonatát (gyógyszertárban Raphachol néven kapható) fogyasztjuk.

 

Almaecet

Gyomorrontásnál kiváló hatású, ha egy-két kanálnyi almaecetet egy pohár vízben elkeverve megiszunk. Érdekes módon az almaecet nem savasabbá, hanem lúgosabbá teszi a gyomrot, és a lúgosabb közegben a kórokozó baktériumok szaporodása is lassabb vagy megáll.

 

Nyers krumplilé

Az ünnepi lakoma és iszogatás után nem ritka a gyomorégés sem. Ilyenkor segít a 2-3 szem nyers burgonyából frissen nyert lé. Gyümölcscentrifugát vagy almareszelőt használhatunk, az utóbbi esetben a reszelt krumplit még szűrön is át kell nyomkodnunk. Igaz, hogy csak néhány csepp kivonathoz jutunk, de az így is igen hatásos savlekötő. Mielőtt lenyeljük, tartogassuk kicsit a nyelvünk alatt, így – a homeopátiás gyógyszerekhez hasonlóan – információs szinten is jobban hatunk a szervezetünkre, és gyorsíthatjuk a javulást. A nyers krumpli levének fogyasztása éhgyomorra – reggeli előtt fél-egy órával – rendkívül előnyös hatású gyomor- és nyombélfekély esetén is!

 

Fehér fejeskáposzta-lé

A friss káposztafej belső leveleit préseljük vagy centrifugáljuk ki. Kúraszerűen több héten át is fogyaszthatjuk.

 

A sok savat megköti és semlegesíti még a száraz fehérkenyér, a banán és kis mennyiségben a hígított vagy sovány tej fogyasztása.

 

Étrend-kiegészítők

Előnyös az emésztést serkentő kombucha és a fehérjebontást gyorsító papayakivonat fogyasztása. Ha sok húst eszünk, megelőzésként is bevehetünk egy szem papayatablettát.

 

Meleg vizes pakolás

Nedves, meleg vászonkendőt vagy meleg vizes palackot tegyünk a gyomortájékra, és kössük át száraz gyapjúkendővel. A kötést félóránként cserélgessük, amíg be nem következik az enyhülés.

 

Akupresszúra

A gyomormeridián 36-os pontját (Gy-36) érdemes masszírozni, nyomogatni. Négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyira kifelé találjuk meg az akupresszúrás pontot. Ha a pont helyében nem vagyunk biztosak, akkor a tenyerünkkel masszírozzuk a gyomor- és az epemeridiánt a lábszár külső oldalán. Fontos, hogy a masszírozás gyengéden és lefelé, tehát a meridián energiaáramlási irányával megegyezően történjen, annak működését ösztönözve. Ez a módszer minden emésztési zavarnál és epegörcsnél is többnyire beválik.

 

Jóga

A hasi jógalégzés több vért juttat a gyomor-bél rendszerbe, így javítja az emésztést. Próbáljunk a tüdőt szinte kikapcsolva, csak a rekeszizom mozgatásával lélegezni. Gyakran enyhülést hoz csupán az, ha egy-két percig hasi légzést végzünk.

K. G.
VIII. évfolyam 1. szám

Címkék: bioétrend, natúrkonyha receptek, ünnepi menü

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.