Öngyógyítás

Zónaterápia 1.

Szépség, fiatalság, egészség - pontmasszázzsal

Világszerte terjedő új házi gyógymód a zónaterápia, amelynek legismertebb képviselője és angliai apostola, Joseph Corvo, Zónaterápia címmel angolul megjelent könyvének előszavában hangsúlyozza, hogy módszere tökéletes programot jelent a fiatalság, a szépség és az egészség megőrzésére, illetve visszanyerésére. Mint írja, a zónaterápia segítségével egy 70 éves ember olyan fiatal és egészséges lehet, mint egy 50 éves, míg a 60 éves csupán 40-nek, a 40 éves pedig mindössze 30-nak néz majd ki, illetve olyannak érzi magát. Corvo a zónaterápiát teljesen biztonságosnak nevezi, és hozzáteszi: semmilyen bonyolult dolog nincs benne, bárki megtanulhatja, gyakorolhatja, és jó eredményeket fog elérni. A zónaterápiával véleménye szerint elkerülhetők  a betegségek, ha pedig már megbetegedett valaki, akkor ez a módszer megkönnyíti útját a gyógyuláshoz. Mindössze annyit kell tennie, hogy ujjával nyomást gyakorol a megfelelő pontra. Módszere természetesen nem helyettesíti az orvost, de alkalmas arra, hogy az orvos által előírt bármilyen kezelést jól kiegészítsen. Most kezdődő sorozatunkban ismertetjük a zónaterápia alapjait és otthoni alkalmazását.


Corvo több mint harminc éve foglalkozik a zónaterápiával, több ezer páciense volt, köztük az angol királyi család tagjai, politikusok, vezető üzletemberek, médiasztárok. Összegyűjtött tapasztalatai birtokában azzal ajánlja könyvét az emberek figyelmébe, hogy szeretné, ha a módszere nemcsak a gazdag és híres emberekhez jutna el, hanem bárki otthon is alkalmazhatná.

 

Egyedül Nagy-Britanniában csaknem 8 millió ember küzd ízületi fájdalommal, évente 46 millió munkanap esik ki derékfájás miatt. Ezeknek a 95%-a elkerülhető lenne, mert a gerincproblémákat, a derékfájdalmat sikeresen lehet kezelni zónaterápiával. Harmonizálhatjuk vele a belső szervek működését, javíthatjuk a látásunkat, hallásunkat, erősíthetjük a gyengébben teljesítő májat és vesét, valamint a hormonrendszert.

 

Ahogy elkezdi valaki önmagán vagy családján alkalmazni a zónaterápiát, szinte azonnal fiatalabbnak, egészségesebbnek érzi magát, javul a közérzete.

 

Corvo hangsúlyozza, hogy az általa javasolt módszereket pontosan kell alkalmazni. Ha valamelyik ponton 2 perces nyomást javasol, akkor ne kezeljük azt 5 percig. Ha azt írja, hogy valamelyik pontot mindennap kell kezelni, akkor ne csak hetente egyszer nyomogassuk meg.

 

Előfordulhat, hogy nemcsak a puszta kezünkkel kezelünk, hanem egyszerű segédeszközöket is igénybe veszünk: gumiszalagot, ruhafogast vagy fésűt.

 

Emberek milliói rendszeresen kocognak, teniszeznek, testépítéssel vagy más sporttal foglalkoznak. Önmagukban véve ezek mind kiváló hatásúak, de mint Corvo rámutat, sajnos nem érik el a kívánt hatást, ha nem párosulnak a belső szervek, a hormonrendszer és az idegrendszer kezelésével. Ha valaki csak a testgyakorlással törődik, akkor megáll a tökéletes egészséghez vezető úton, és nem éri el a kívánt eredményt. A zónaterápia révén viszont valamennyi mirigyünket és szervünket 100%-os teljesítményre bírhatjuk.

 

E módszer gyakorlásához mindössze napi 10 percre van szükség, így már elkerülhetjük a betegségeket és lassíthatjuk az öregedést. Az eredmény a külsőnkön is meglátszik majd: egész megjelenésünk kellemesebbé, vonzóbbá válik; tekintetünk csillogóbb, mozgásunk harmonikusabb lesz. Összegezve: egész életminőségünk jelentősen javul.

 

 

A zónaterápia tudományos alapja

Könyvében Corvo néhány mondatban vázolja életpályáját. Yorkshire-ban született, és egy kis faluban, Hickletonban nőtt fel. Apja bányász volt, és mivel a család nem engedhette meg magának Corvo taníttatását, 14 éves korában maga is felcsapott bányásznak. Egy év múlva azonban egy énekversenyen díjat nyert, és énekesi pályába kezdett. Tenorként koncertezett az Egyesült Államokban, amikor találkozott Franz Henbachhal, aki William Fitzgerald tanítványa volt. Fitzgerald bostoni, londoni és hartfordi kórházakban dolgozott, és már a 20. század első évtizedeiben, pályája kezdetén a hagyományos keleti gyógymódok felé fordult. Tanulmányozta a reflexológiát (talpmasszázst) is, és azt más forrásokból származó ismereteivel ötvözve új gyógymódot dolgozott ki, amit zónaterápiának nevezett el.

 

Maga Corvo már hétéves korában érdeklődött a gyógyítás iránt, gyakran kezelte masszázzsal édesanyját és barátait, ha fejfájásuk vagy más panaszuk volt. Így igencsak megörült annak, hogy Franz Hennbach segítségével egy új megközelítést alkalmazó gyógymódot ismerhetett meg. Tanítványául szegődött, azután több mint három évtizeden keresztül a gyakorlatban is megtapasztalta a zónaterápia jótékony hatását.

 

Corvo szerint a zónaterápia tudományos szempontból teljesen megalapozott. Tudjuk, hogy a testünkben elektromágneses mező létezik, és annak energiavezetékei az egész szervezetet behálózzák. Testünkön 10 láthatatlan „elektromosvezeték” halad végig, amelyek a kéz és a láb ujjain végződnek. Ezzel összhangban a testzónákra osztható fel: közülük 5 a test bal, 5 pedig a jobb oldalán húzódik. Valamennyi szervünk, mirigyünk és az idegrendszer is besorolható ezekbe a zónákba.


A zónák leírása

1. zóna: a fej tetejéről indul, végighalad a homlok közepén, az orron, majd lefelé a test középvonalában. A hüvelykujj, illetve a nagy lábujj hegyén ér véget.

2. zóna: ugyancsak a fej tetejéről indul, majd lefelé halad a szemen keresztül és végig a testen. A mutatóujj, illetve a második lábujj hegyén végződik.

3. zóna: a fej tetejéről a szemen át halad lefelé, a középső kézujj, illetve a harmadik lábujj végéig.

4. zóna: a fej tetejéről indulva a középfülön át halad lefelé. A gyűrűs ujj, illetve a negyedik lábujj végén végződik.

5. zóna: a fej tetején kezdődik, a külső fülön át halad lefelé. A kéz, illetve a láb kisujján ér véget. A kéz- és a lábujjak maguk is részei az említett zónáknak.

 

 

A belső elválasztású mirigyek

Fiatalságunk, szépségünk és egészségünk mindenekelőtt a belső elválasztású mirigyek hibátlan működésétől függ. Ha ezeknek az állapotában romlás áll be, akkor az öregedés is felgyorsul. Belső elválasztású mirigyeink a következők: agyalapi mirigy, ivarmirigyek, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, csecsemőmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy.


Agyalapi mirigy (hipofízis)
Az agy alsó részén található, nagyjából egy magasságban torkunk hátsó részével. Működése rendkívül fontos, hiszen olyan hormonokat választ ki, amelyek aktiválják és ellenőrzik az összes többi belső elválasztású mirigyünk működését. Mivel az agyalapi mirigy felelős a növekedésért is, ha valakinek a szervezetében a hipofízis túl aktív, akkor az illető magas termetű lesz, míg a szükségesnél passzívabb hipofízis esetén az ember visszamarad a növekedésben. Az agyalapi mirigy rendellenes működése következtében zavar áll be a pajzsmirigy működésében is, emiatt viszont a hasnyálmirigy, a mellékvese, a máj és a vese ugyancsak gyengébb teljesítményre lesz képes.

 

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy a gégefő két oldalán helyezkedik el, és a jódtartalmú tiroxin hormon termeléséért felel. A tiroxin szabályozza a szervezet anyagcserefolyamatait, meghatározza, mekkora energiára van szükség ahhoz, hogy a test hőmérséklete megfelelő legyen. Köze van a szívműködéshez és a keringéshez is.

 

Ha a szervezetben kevés a jód, akkor nem termelődik elég tiroxin, következésképpen az ember restté válik, csökken a pulzusa, nehezebben lélegzik, romlik az emésztése, székrekedése lehet és energiahiányosnak érzi magát. Az ilyen ember kevesebbre képes, mint a többi, nincs kitartása, gyengébb a keringése, hízni fog, bőre szárazzá, töredezetté válik, haja hullani fog. Romlik a memóriája, a szellemi teljesítménye, gyakran gyengének és boldogtalannak érzi magát. Nőknél szabálytalanná válik a menstruáció.

 

Mellék pajzsmirigy

A pajzsmirigy mögött helyezkedik el. Az általa termelt hormonok a vérbe kerülve szabályozzák a kalcium- és a foszforháztartást. Tudjuk, hogy kalciumra nemcsak a csontok és a fogak egészségéhez van szükség, hanem elengedhetetlen az izmok ellazulásához és az egészséges idegrendszerhez is. Ha tehát valakinek a kelleténél gyengébben működik a mellékpajzsmirigye, akkor emiatt ingerlékeny, labilis idegállapotú és viselkedésű lehet. Mindez kihat a szívműködésére is, a pulzus szaporább lesz.

 

Csecsemőmirigy

Mellkasunk közepén, a szegycsont mögött helyezkedik el, kicsit feljebb, mint a szív. Gyermekkorban a mirigy aktívabb, és ahogy öregszünk, mérete és működése egyaránt csökken. Krónikus betegségek és nagy fizikai stressz hatására a csecsemőmirigy zsugorodni  kezd. Lehetséges, bár nem bizonyított, hogy a szenilitásért is e mirigy működésének túlságosan csökkent volta felelős.

 

Bizonyított tény, hogy az immunrendszer működésében rendkívül fontos szerepet tölt be a csecsemőmirigy. Gyengébben működő csecsemőmirigy esetén gyakrabban és könnyebben alakul ki fertőző betegség, mint egy „megágyazva” a súlyosabb bajoknak, például a ráknak.

 

Corvo tapasztalatai szerint az érzelmileg kiegyensúlyozatlan, boldogtalan, állandó stresszben élő emberek igen jól reagálnak a csecsemőmirigy kezelésére. Számára a csecsemőmirigy az egész hormonrendszer Napját jelenti, amely körül helyezkednek el a hormonrendszer „bolygói”, vagyis az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvese és az ivarmirigyek. Mindenesetre a csecsemőmirigy működésének javításával a hormonrendszer valamennyi alkotórészére jótékony hatást gyakorolunk. Hasonló a helyzet, mint a  naprendszerben: a fénylő csillag állapotában bekövetkező bármilyen változás a bolygórendszer mindegyik tagjára hatást gyakorol.

 

Ha gyengül a csecsemőmirigy működése, az embernek automatikusan kevesebb energiája lesz mindenre. Minél több stressz, szomorúság, betegség ér bennünket, annál kevesebb az energiánk. Ha negatívan gondolkozunk, gyakran szomorkodunk, azzal gátoljuk a csecsemőmirigy tevékenységét is, és állapotunk csak romlani fog. Másfelől viszont a pozitív gondolkodás, a jó gondolatok, a derűlátás a csecsemőmirigy aktivitását is erősíti, és több energiánk lesz, javul a közérzetünk, erősebbnek érezzük magunkat.

Mellékvese

A mellékvese a vese mögött található, és többféle hormon, köztük az adrenalin kibocsátásáért felel. Ha haragot vagy félelmet érzünk, azonnal további adrenalin kerül a vérünkbe, és készen állunk a cselekvésre vagy a menekülésre. Az adrenalinnak ahhoz is köze van, hogy a májban és az izmokban lévő keményítő- és glikogén raktárak cukrot termeljenek, ily módon biztosítva az energiát az azonnali cselekvéshez. Természetesen a mellékvese állandóan kibocsát bizonyos mennyiségű adrenalint, de stressz hatására ez a mennyiség hirtelen megnő. Másfelől: az adrenalin hiánya lassítja a cselekvést, nehezíti a döntéshozatalt, ha veszély fenyeget.

 

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy a gyomor alatt található, és többek között az inzulin hormon kibocsátásáért felel. Inzulinra van szükség ahhoz, hogy hibátlanul működjön a szervezet cukorháztartása. Ha a hasnyálmirigy működésében zavar áll be, nem termelődik elegendő inzulin, a cukor felhalmozódik a vérben, és egy bizonyos mennyiségen túl már a vizeletben is megjelenik. Mivel az energia előállításához cukorra van szükség, az inzulintermelés, illetve a cukorháztartás rendellenessége energiahiányban is megnyilvánul, később pedig kialakulhat a cukorbetegség.

 

Ivarmirigyek

A nemi mirigyek egészsége férfiak és nők számára egyaránt nagyon fontos, elengedhetetlen az egészséges szexualitáshoz. Ha valakinek az ivarmirigyei nem termelnek elegendő hormont, akkor általában gyengébben működik a pajzsmirigye, a mellékveséje, a veséje, a hólyagja és (férfiaknál) a prosztatája is.


Zónaterápiával a mérgek ellen

Az ételekkel, italokkal, a belélegzett levegővel a szervezetbe jutó mérgekből kristályos lerakódások képződnek az idegvégződéseknél. Ezek a lerakódások gátolják, sőt teljesen meg is akadályozhatják az idegimpulzusok átvitelét. Testünk elektromágneses mezejében zavar keletkezik, később pedig betegség is kialakulhat, hiszen az adott zónában nem megy végbe a megfelelő energiaáramlás. A zónaterápia alkalmazásával azonban nyomást gyakorolhatunk a megfelelő idegvégződésekre, „kitakarítva” a kristályos lerakódásokat. Az idegvégződések felszabadulnak a gátlás alól, az elektromágneses energiák ismét szabadon áramolhatnak, szerveink és mirigyeink pedig újra egészségesen működhetnek.

 

E módszer segítségével az egész szervezetből eltávolíthatjuk a mérgező anyagokat. Ily módon megszabadulhatunk a máj, az emésztőrendszer, a vese betegségeitől, az ízületi gyulladástól, a keringési rendszer problémáitól, az idegbetegségektől és más bajoktól.

 

Születésünk pillanatától kezdve egyre több mérgező anyag kerül a szervezetünkbe. Ha nem végzünk rendszeres méreg telenítést, ezeknek az anyagoknak a mennyisége egyre nő az évek során. A zónaterápia segítségével azonban megelőzhetjük és megfordíthatjuk ezt a kedvezőtlen folyamatot.

 

Az érintés művészete

A zónaterápia gyakorlatilag nem más, mint az érintés technikája, és egyidős az emberiséggel. Ha valaki beveri a fejét az ajtóba, ösztönösen az első dolga, hogy megfogja a fájdalmas területet. Simítja, nyomogatja, ahol csak szükségesnek érzi. Ha valaki rácsap az ujjára egy kalapáccsal, az első indulatos szavak után azonnal megfogja az ujját, és jó erősen tartja, nyomást gyakorolva a fájdalmas területre, így enyhülnek a panaszai. Ez a tudás tehát velünk született: tudatalattink tudja, hogy a nyomás enyhít a fájdalmon.


Cikksorozatunk következő részeiben ismertet jük, hogyan javíthatunk zónaterápiával valamennyi szervünk és mirigyünk működésén. Ehhez mindössze az arcon található egyes pontok napi tíz perces nyomogatására van szükség.


XI. évfolyam 2. szám

Címkék: pontmasszázs, zónaterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.