Psziché

A csend értéke

Megmutatja nekünk a valóságot

  Manapság, amikor a világ egyre hangosabbá válik, és a mindennapjainkat különböző tevékenységek zúgásában töltjük, a csend értékes vagyon. Mekkora luxus időről időre kivonni magunkat a külvilág zajából, lassacskán leállítani az agyunkban cikázó gondolatokat és egyszerűen hallgatva felfedezni saját magunkat!


   

  Sokan úgy vagyunk a csenddel, mint egy ismerőssel, akit csak lépésről lépésre ismerünk és szeretünk meg. Elsőre túl soknak, túl fárasztónak, ismeretlennek tűnik. Könnyebb megszabadulni tőle, és ez manapság nem jelent különösebb gondot: fülhallgatót dugunk a fülünkbe, felhívunk valakit telefonon, bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét, kimegyünk az utcára.

   

  Ezzel el is menekültünk a kellemetlen érzés elől, hogy létezhet valami nagyobb, fontosabb is, nem csak a mindennapos tevékenységeink, döntéseink, feladataink, amelyek közepette egyik nap gyorsabban szalad el, mint a másik. A csönddel különleges helyeken találkozhatunk. Például a hegyekben, ha nekiindulunk egy többnapos kirándulásnak egyedül, járatlan utakon, kies sziklák között. A járatlan utak előnye, hogy valószínűleg tényleg nem találkozunk mással, legfeljebb néha jön szembe egy másik kiránduló, de ha az ellenkező irányba haladunk, vele is csak köszönni fogunk egymásnak röviden, mielőtt ismét eltűnik a látómezőnkből. Ha leülünk valahol megpihenni, elfogyasztani az uzsonnánkat egy sziklán, és odafigyelünk, meghallhatjuk a zajok teljes hiányát.

   

  Sehol egy zakatoló villamos, zúgó repülő, de lehet, hogy még madarak se csiripelnek, bogarak se zümmögnek. Egyszerűen körülvesz minket a teljes csend. Ez nyomasztó érzés. Ha s sziklák között egyszer csak kisebbnek érezzük magunkat, a kőfalak mintha megnőnének, elérhetetlenné, elutasítóvá válnak, betolakodónak érezhetjük magunkat, jelentéktelennek. Hiszen nagyobb erők dolgoznak körülöttünk, valami örök és megfoghatatlan, amely szinte felfoghatatlan.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

  –nori–
  XXVI. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.