Psziché

A gyógyító belső erő

  Minden betegségre megfelelő gyógyszer: ez a gyógyszeriparban csak álom. Közben mindannyiunkban rejlik olyan belső erő, amelyet fel tudunk használni a gyógyulásra. Ha fájdalmak vagy egyéb panaszok gyötörnek, próbáljuk ki az önhipnózist. Most megtudhatjuk, hogyan is működik.


   

  Tegyük fel, hogy megmagyarázhatatlan okból rendszeresen viszketési rohamok törnek ránk. Nem segít, ha bekrémezzük a bőrünket, az sem, ha a fűtött szobák páratartalmát növeljük. Valószínű, hogy a viszketés lelki vagy pszichoszomatikus eredetű.

   

  Ilyenkor megpróbálkozhatunk az önhipnózissal: lazuljunk el, helyezzük mindkét tenyerünket a hasunkra, és képzeljük el, ahogy a kezünkből lassan gyógyerejű balzsam folyik mindenhova, ahol szükség van rá: a hasunkra, a combunkra, a lábunkra... és mindenhol, ahova a balzsam eljut, megszűnik a viszketés. Negyed órán belül érezni fogjuk, hogy a viszketés elmúlik. Valószínű, hogy most sokan azt gondolják, ez lehetetlen. De a test a szellemet követi. A hipnoterapeutáknak igazuk van, mikor azt mondják, mi magunk képezzük a saját realitásunkat.

   

  A tudatalatti ereje

  Tudatalattinak vagy tudattalannak a pszichénknek azt a részét nevezzük, amely éber állapotban nem érhető el közvetlenül. Szívesen írjuk le a tudatalattit költői képekkel: fel nem fedezett kontinens, a tudás bolygója, végtelenül mély tó, mely ismeretlen titkokat őriz. A tudatalattit elképzelhetjük olyan belső tárolólemezként is, amelyen mindent elmentünk, amit valaha gondoltunk, mondtunk, éreztünk, azt is, amit már elfelejtettünk vagy elnyomtunk magunkban.

   

  A tudatalatti valójában jóval fejlettebb, mint a tudatunk: az impulzusok az agyunk tudatos részében kb. 193-225 km/órával haladnak, a tudattalan részben több mint 160 000 km/órával, ami nagyjából nyolcszázszor gyorsabb. A tudatos agy másodpercenként kb. 2000 bitet tud feldolgozni, a tudattalan ezzel szemben akár 400 milliárd bitet is. 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  M. L
  XXIV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.