Psziché

A lelki ellenálló képesség titkai

Senki sincs tehetetlenül kiszolgálttva a külső körülmények hatásainak

  Életünk során mindannyian elszenvedünk kisebb-nagyobb katasztrófákat, veszteségeket, sorscsapásokat. Míg egyesek teljesen összeomlanak, mások meglepő lelki szilárdságról tesznek tanúbizonyságot, és állják a sors rájuk mért csapásait.


   

  Vajon veleszületett adottság, ha valaki lelkileg az átlagosnál stabilabb, vagy tanulható tulajdonságról van szó? Nos, senki sincs tehetetlenül kiszolgáltatva a külső körülmények hatásainak. Mindenki kifejlesztheti magában a lelki ellenálló képességet, amelynek segítségével a nehéz körülmények közepette is megőrizheti tartását és lelki egyensúlyát.

   

  Az első és legfontosabb lépés, hogy felismerjük, erősek vagyunk, és ez az erő bennünk van, nem kívülről kell várnunk. Annak érdekében, hogy ezt az erőt mobilizálhassuk, fontos az önismeret. Tudnunk kell, hogy pszichésen hogyan működünk. Ez különösen fontos napjainkban, amikor úgy tűnik, a világ és benne sok megszokott érték és mérték alaposan megváltozott, és folyamatosan, újra és újra változik, átalakul, aminek hatására az egyén könnyen elbizonytalanodhat.

   


  A reziliencia képességét vizsgáló pszichológiai kutatások több olyan tényezőre világítottak rá, amelyek hozzájárulnak a lelki szilárdság kialakulásához. Ezek: az optimizmus, az elfogadás, a megoldásorientált gondolkodás, az önszabályozó képesség, az önmagunkért érzett felelősség, a jó emberi kapcsolatok, a saját jövő alakításának és a rögtönzés képessége. Ha a felsoroltak közül legalább néhánynak a birtokában vagyunk, feltételezhetően képesek vagyunk megbirkózni a nehéz élethelyzetekkel.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  –emel–
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.