Psziché

A művészetterápia sikerei

Nem csak lelki, testi problémákon is segít

  Hogyan segíti a művészetterápia a gyógyulási folyamatot, és erősíti a páciensek életerejét? Hogyan segít újra megtalálni az életörömöt és az önbizalmat, súlyos betegek és intenzív ápolásra szorulók esetén is?


   

  Reggel kilenc óra, egy meleg, augusztusi napon, valahol Németországban. A napos kert különösen szép arcát mutatja: tarka virágok, változatos gyógynövények mindenütt és fák, amelyek egész nap kellemes árnyékot adnak. Ebben az idilli kertben kalapálnak, kaparásznak és kopognak a páciensek különböző zsírköveken. Ám ami első pillantásra vidám kreatív kurzusnak tűnik, az valójában egy fontos terápia része: művészetterápiás foglalkozás. Ebben az esetben épp pszichoszomatikus betegségekben szenvedőknek.

   

  Az antropozófiás művészetterápiáknak különböző fajtái vannak: a plasztikus szobrászat (zsírkőből, agyagból, fából stb.) mellett rajzolás, festés, zene és beszédterápia is van. A művészetterápiás foglalkozások céljai legalább olyan sokfélék, mint a rajtuk részt vevő betegek. A terápia segít megküzdeni a lelki problémákkal és legyőzni a betegségeket, de hozzájárul ahhoz is, hogy a résztvevők megtanulják elfogadni a betegségüket és jobban tudják kezelni azt. A művészetterápia segíthet a gyógyulásban, serkenti a páciensek életerejét, és segít új perspektívákat találni. Támogatja a pozitív hozzáállást, mely új folyamatokat indíthat be. A terápia egyik első lépése, hogy segít felfedezni és kiengedni művészi kreativitásunkat.

   

   

  Új értelmet adni az életnek

  A terapeuták szerint a kövek faragása és az alkotómunka alatt nem csak sok információ derül ki a páciensekről, de a munka során a résztvevők aktív kapcsolatba is kerülnek az érzéseikkel és a belső világukkal. Az anyagok megmunkálása során a páciensek olyan érzéseket, gondolatokat és erőket is felfedezhetnek, melyek addig mélyen megbújtak a tudatalattiban. Ezeket a gondolatokat tudják kivezetni és formába önteni. Miközben a kövekkel küzdenek, új képek és erők szabadulnak fel a betegekben.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

  –nori–
  XXV. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.