Psziché

A rák, mint esély a változtatásra

  A rák korunk talán legrettegettebb betegsége. Sokk minden beteg életében, amikor közlik vele a diagnózist. A sikeres gyógykezelés után a beteg esélyt kap rá, hogy hosszú távon gyökeresen változtasson az életén. A rák minden érintett esetében változást jelent.


   

  A rák diagnózisa ezt üzeni: napjaid meg vannak számlálva. Az életnek nevezett kártyavár összeomlik. Valóságos rémálom, amelyben ijesztően sokunknak volt, van vagy lesz része. Az első érzés a kórismével való szembesülést követően a magány és a kiszolgáltatottság érzete.

   

  Az orvos tárgyilagosan közli a vizsgálatok eredményét, majd néhány perc múlva az ember az utcán találja magát ‒ egyedül, magára hagyva, tanácstalanul. Ettől kezdve minden, az egész ezelőtti élete gyökeresen megváltozik, semmi sem olyan, mint azelőtt volt. Ebben a helyzetben az lenne a legfontosabb, hogy mielőbb megfelelő pszichológiai segítséget kapjon, de ebben sajnos csak keveseknek van része. A lelki törődésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Noha a család és a barátok fontos támaszt jelentenek, de a legtöbb esetben a fenyegető katasztrófa kezelése az ő képességeiket meghaladja, sőt, sokszor nekik is lelki támaszra van szükségük.

   

  Ha sikerült felocsúdni a kezdeti sokkból, ezer és egy kérdés merül fel. Mitévő legyek? Adjam meg magam a sorsnak, vagy küzdjek? Miért épp velem történt mindez? Sokan tudni vélik a választ. A helytelen életstílus, a stressz, a sok cigaretta, a gének stb. Azt is gyanítják a szakemberek, hogy minden esetben a test, a lélek és a környezet kedvezőtlen kölcsönhatása vezet a rákhoz.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  -dr. ki-
  XXIV. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.