Psziché

A szerelem 12 típusa


 

A homeopátia - az akupunktúra és az ájurvéda mellett - a természetgyógyászt egyik alappillére, Európa hozzájárulása a világmedicinához. Azonban Samuel Hahnemann gyógymódja egy eddig nem sejtett kincset is rejteget: a párkapcsolatokat is jótékonyan befolyásolja.

 

Ön milyen szerető? Csábító, szent vagy céda? Lovag, vagy a magányos várúrnő? Forrófejű, kaotikus, aki mindent szanaszéjjel hagy, és ezzel hölgye idegeit fűrészeli? Vagy hisztérikus díva, aki állandó cirkuszaival és hisztériájával minden férfit elüldöz maga mellől? A komor hangulatú, fukar, szőrszálhasogató típus ugyanúgy megtalálható a homeopátia típustanában, mint az amazon, aki néhány szóval képes férfiakat ölni.

 

Az alkati gyógyszerek úgy képezik le az archetípusokat, mint egy bolygórendszer. A világhoz és ezen belül a szerelemhez fűződő viszonyunkat Hahnemann homeopátiás rendszere nem csak magában foglalja, de egyenesen ez alkotja annak alapját, vezérelvét. Ezzel pedig új lehetőségek nyílnak meg azok előtt, akiknek partnerkapcsolata megromlott és a teljes széthullás útjára lépett.

 

Természetesen nem elegendő néhány apró fehér golyócska ahhoz, hogy minden rendbe jöjjön. De ezek a gyógyszerek képesek megnyitni szemünket mindarra, amit rendbe kell hoznunk. Megadják az impulzust és az erőt ahhoz, hogy változtassunk valamit a kapcsolaton, magunkon, és ne azt várjuk, hogy a másik majd megváltozik.

 

Ahogyan, élünk, örülünk és szenvedünk partnerkapcsolatunkban, elárulja, melyik típushoz tartozunk. Ha ezt megállapítottuk, azt is tudjuk, melyik gyógyszerre van szükségünk ahhoz, hogy kijussunk a dzsungelból.

 

Mit? Mennyit? Hányszor?

Minden gyógyszer egyedi jellemvonásokhoz, szimptómákhoz, panaszokhoz, vonzódásokhoz és ellenszenvi érzelmekhez kapcsolódik. A homeopátiás anamnézis során éppen ezért a páciens panaszaiban kell ráismerni a megfelelő "gyógyszerképre".

 

Ön melyik típus?

• NATRIUM CHLORATUM - az önfeláldozó. A megbízható barátnő, a szikla a hullámverésben. Aligha tud más úgy meghallgatni bennünket, mint ő, ugyanakkor magának semmit sem követel, önmagát nem adja ki. Gyengéi: A felszín alatt csillapíthatatlan bánat van, amelynek alapja az a meggyőződés, hogy nem szabad saját igényekkel fellépni, ugyanakkor törekednie kell arra, hogy hasznos legyen ahhoz, hogy egyáltalán észrevegyék. Kiinduló anyag: konyhasó.

 

• PULSATILLA - az ősanya. Figyelme homlokterében a család és a gyerekek állnak. Puha, lágy, odaadó, kompromisszumkész, empatikus és toleráns. Gyengéi: Attól fél, hogy elhagyják. Mindent ennek rendel alá, ennek érdekében megalkuvóvá és síróssá válik, állandóan arra panaszkodik, hogy rá nem figyel senki, amitől párja kiszolgáltatottnak érzi magát, és úgy érzi, megfullad. Kiinduló anyag: kökörcsin.

 

• SEPIA - a szabadságharcos nő. Tiszta gondolkodású, meghatározó személyiség, emancipált nő. Kiváló intelligenciájának és intuícióinak köszönhetően mindenkin átlát, nem lehet becsapni. Gyengéi: Önállósági törekvéseit túlzásba viszi. Alapelve, hogy állandóan kritizálja a férfit, méghozzá borotvaélesen. Ha úgy gondolja, méltatlanul bánnak vele, azt érezni az egész házban, rossz kedve mindent betölt. Kiinduló anyag: a tintahal tintája.

 

LYCOPODIUM - a macsó. Amennyire a Sepia típus nem hajlandó semmit elfogadni a férfitől, a Lycopodium típus legalább annyira rezisztens minden tanácsra, ami nőtől származik. Mindenről egyedül akar dönteni, mindent egyedül akar elvégezni. Erőssége a nagy becsvágy és az abból táplálkozó kompetencia. Egyben ez a hibája is, ugyanis mindent lenéz, és szélsőségesen opportunista tud lenni. Kiinduló anyag: korpafű.

 

• LACHESIS - a csábító. Karizmatikus, melegszívű, érző. Erőssége a nagylelkűség, a közmondásos sármosság és előkelő gondolkodásmódja. A gyógyulás és a bölcsesség szimbóluma. Gyengéje az óriási nyomás, amely alatt áll, és amelyet azonnal ki akar ereszteni: beszélgetéssel, szexszel (akár valódi szerelem híján is), vásárlással, vallásossággal vagy tomboló féltékenységgel. Kiinduló anyag: a lándzsakígyó mérge.

 

• SILICEA - a félős királykisasszony. Elve az áttekinthetőség és a tisztaság, erőssége az önbizalom, a bátorság és a kitartás. Megbízható, pontos, precíz és nem mutatja ki érzelmeit. Gyengéi: Mindennek pontosan úgy kell történnie, ahogy elképzelte, és ha valaki visszautasítja jó szándékát, azt soha nem felejti el. Perfekcionizmusa miatt gyakran keménynek és rugalmatlannak tűnik. Kiinduló anyag: kovasav.

 

• PLATINUM - a sznob. Értelmiségi, rendkívül finom érzékű, művészetkedvelő, büszke, analitikus, nagyon intelligens, aki nagyon sokat vár el saját magától. A legjobb neki éppen csak elégséges. A legnagyobb hibája: arrogáns. Elvárásai partnerével szemben gyakran olyan túlzóak, hogy azoknak senki nem képes megfelelni. Ráadásul a nagyképűség és az alázat konfliktusa tombol benne. Kiinduló anyag: platina.

 

• IGNATIA - a drámakirálynő. Szép, elbűvölő, finom, törékeny alkat, illékony és ellenállhatatlan, mint Shakespeare Júliája. Lényének mélységes érzékenysége felkelti a férfiban a védelmező ösztönöket. Vele a férfi biztosan nem fog unatkozni. Egyben ez a hibája is: soha nincs körülötte nyugalom. Ugyanis ez a típus tele van ellentmondásokkal, paradox módon reagál, kiszámíthatatlan. Az Ignatia alkatnak a dráma az éltető eleme, mint a Pulsatillának a család és a Sepiának a szabadság. Kiinduló anyag: ignácbab.

 

• AURUM - a fukar. Férfi, erős, kötelességtudatos, mindig szem előtt tartja a rábízott emberek igényeit. Párja és családja fontosak neki. Ezért utóbbiaknak gyakran a következő árat kell fizetniük: minden garast a fogához ver, minden vásárlásnál tudni akarja, mi mennyibe került, és hogy nem volt-e olcsóbb megoldás. Legjobban attól fél, hogy csődöt mond. Már ennek gondolatától is depressziós lesz. Kiinduló anyag: arany.

 

• SULFUR - a kaotikus férfi. Hölgyem, van iránytűje? Ha van, jó, ugyanis szüksége lesz rá, ha közös lakásukban valamit szeretne újra megtalálni. Az ön párja ugyanis vad, kreatív típusú férfi. Hibái: zoknik a heverő mögött, alatt, a WC-ülőke mindig felhajtva és a fogkrémestubus mindig nyitva. A párkapcsolatért érzett felelősségérzet nem éppen az erőssége. Kiinduló anyag: kén.

 

• ARSENICUM ALBUM - a porosz hivatalnok. Senki sem lehet precízebb, megbízhatóbb és félénkebb. A kapcsolataiban soha nincs véletlen, mindent előre megtervez, a szexet is - természetesen. Ha párja gondban van, ő igyekszik mindent megoldani. Ő az erős vállú férfi, a megbízható útitárs, ez egy kapcsolatban nagyon jó tulajdonság. Egyúttal ez a legnagyobb hibája is, mert könnyen unalmassá válik. Kiinduló anyag: fehér arzén.

 

• STAPHISAGRIA - az érzelmi lábtörlő. Általában nő, nagy lélek, aki mindig mindenki számára rendelkezésre áll, túl törékeny ahhoz, hogy védekezzen. Mindent elvisel, az egészséges mértéken túl is, egyszerűen képtelen, hogy véget vessen akár a legrosszabb kapcsolatnak is. Ahelyett, hogy élné, megálmodja az ideális párkapcsolatot. Kedvenc mondata, még akkor is, ha megütik, megverik: "Biztosan nem így gondolta." Kiinduló anyag: csípős szarkaláb.

- tamás -
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: homeopátia, párkapcsolat, szerelem

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.