Psziché

A szeretet tanulható

Nem könnyű, de tanulható az érzelem átadása és elfogadása

  A közelgő karácsony a szeretet ünnepe. Erről az érzésről már könyvtárnyi irodalom van, mégsem mondtak el mindent. A. J. Christian spirituális tanító könyvének a címében is benne van a szó: szeretet, és hasonló címmel tart előadást lapunk XXIII. Karácsonyi Fesztiválján december 1-jén. Mi újat lehet mondani a témában? – kérdeztük.


   

  – Mindenki tudja, mi a szeretet, azt is, miért fontos. Tudsz újat mondani róla?

   

  – Nem definiálom magát a fogalmat, nem is lehet. Inkább sokféle formáját mutatom meg és sok kérdést teszek fel. Mindenkinek a saját válaszait kell megtalálnia.

   

  – Ráadásul ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg ezt az érzelmet.

   

  – Pont ez a lényeg! A legtöbb ember keresi a boldogságot, a sikert, akár anyagi javakat is, megvilágosodást, lelki békét, és ez mind a szereteten keresztül élhető meg. Az emberek többsége sajnos nem nagyon tud szeretni, ennek az érzelemnek sem az elfogadása, sem az átadása nem egyszerű. A következő tíz évemet arra szeretném áldozni, hogy segítsek ezt megtanulni.

   

  – A szeretet képességét életünk első három évében kapjuk. Mit lehet erről felnőtteknek tanítani?

   

  – Én úgy vettem észre, hogy az érzelemre való képesség egész életünkben nyitva van. Valóban, az első három-négy életévben sajátítjuk el ennek a formáit, a megélését, a kivetítését. Ha valaki felnőttként úgy érzi, hogy nem jól működnek a dolgok, akkor általában a szeretet megélésével van gondja. Ez azonban később is tanulható. Gyerekkorunkban a szeretetet könnyű megélni, hiszen ez az ember alapállapota. Felnőttként az ember gyakran feltételekhez köti a szeretetet, és ez nem valódi szeretet. Ha valaki odafigyel, akkor megtanulhatja ismét megélni a valóságos szeretetet, ami nincs feltételekhez és céltárgyhoz kötve.

   

  Nem téged szeretlek, nem egy kutyát, hanem az érzést élem. Ez tanulható, és a következő tíz évben azon dolgozom majd, hogy ezt minél több ember átélje. Mert az emberek egyre vastagabb falak mögött élnek, az empátiakészség csökken. Azt várják el, hogy legyél sikeres, törtető, vidd valamire. A munkahelyeden akkor vagy sikeres, ha átgázolsz másokon, a családban játszmák révén kapod meg, amit akarsz, a társadalom arra ösztönöz, hogy zárkózz be, azt tanulod, hogy a személyiség falai adják az egyéniséget, ami pedig nem igaz!

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  –zimber–
  XXV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.