Psziché

A talp a lélek tükre

A lábfej és a talp betegségei sokat elárulnak tulajdonosukról. Érdemes megfejteni az üzeneteit.


A test leképezése a talpon

 

Hogyan tükröződik lelkünk a lábfejünkön?

A kérdés megválaszolásához utazzunk vissza az időben, az 1175-ös évbe. Ebben az évben született Pisában egy Leonardo Pisano nevű ember. Leonardo, vagy más néven Fibonacci, apjának kereskedőcégében dolgozott, és sokat utazott a Földközi-tenger körüli országokban. Utazásai során találkozott a mórokkal, és tőlük tanulta meg a 0123456789 számsorból és a tizedes pontból álló hindu-arab numerikus rendszert. Fibonacci vezette be a nyugati világba azt a számrendszert, amelyet ma is használunk, mégsem erről lett híres, hanem az ún. Fibonacci-sorozatról. Ez a rendszer segít megérteni, miként tükrözi talpunk a lelkünket.

 

Ha a Fibonacci-számsor bármelyik két, egymást követő tagját összeadjuk, az összegük mindig megegyezik az őket követő számmal, azaz 1+1 = 2, vagy 8+13 = 21. Ha az 1-essel kezdve minden számot elosztunk az előtte álló számmal, akkor ezt az eredményt kapjuk: 1, 2; 1,5; 1,666..., 1,6; 1,625; 1,6153; 1,619; 1,618; 1,618; 1,618 stb. Amint látjuk, a 233/144 osztástól kezdve az eredmény beáll 1,618-ra, ezt az értéket nevezik aranymetszésnek. Az aranymetszést a görög phi betű képviseli, és az értéke 0,618034.

 

Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy ez az arányszám a természetben számtalanszor megjelenik. A hím és nőstény méhek aránya a méhkasban például 1:0,618. A virágok szirmainak a száma gyakran 3, 5, 8 stb. Ha saját testünkön lemérjük a lábfejünktől a köldökünkig és a köldökünktől a fejünk búbjáig tartó távolságokat, a két mérés aránya (az átlagos testalkatú embereknél) szintén 1:0,618. Az ujjunk hegyétől a könyökünkig és a könyökünktől a vállunkig tartó szakaszok mérése ugyanezt az eredményt hozza. Ujjaink is a phi értéket tükrözik. Nézzük meg középső ujjunk leghosszabb és a középső, valamint a középső és a legrövidebb csontjainak arányát. Ez az arányszám gyakorlatilag testünk minden részén fellelhető, de megtalálható a csigáknál ugyanúgy, mint Beethoven Holdfény szonátájában, ez az arány határozza meg a legtöbb névjegy alakját, jellemez bizonyos fajtatiszta kutyákat, a Notre Dame katedrálist, és még hosszan sorolhatnánk a példákat.

 

A csakrák területei a lábon

 

Az aranymetszés arányszáma, az ábrán látható módon, a lábfejen is megjelenik: egy átlagos lábfejen a saroktól a talppárnáig, valamint a talppárnától a lábujjak hegyéig mért távolságok aránya szintén 1:0,618. Ugyanígy a talppárnától a lábujjak tövéig és a lábujjak hegyéig, valamint a lábujjak tövétől a lábujjak begyéig és csúcsáig mért távolságok aránya is 1:0,618.

 

Teljes testünk tükröződik az egyes testrészeinken, például a fejünkön, kézfejünkön és lábfejünkön is. A tenyérjósok szerint a kéz, a talpreflexológusok szerint a láb, egy bizonyos indiai fejmasszázst gyakorlók szerint viszont a fej tükrözi a testet ugyanezen elv szerint. Mindezt tudva már nem nehéz elhinni, hogy fizikai, érzelmi, mentális és spirituális testeink mind leképeződnek a lábunkon. Egyszerűbben fogalmazva: a talp a lélek tükre.

 

A hét csakra megjelenése a talpunkon

Érzelmi térképünk felrajzolásában nem csak a lábfejen lévő fizikai elváltozásnak, pl. egy vágásnak vagy bőrkeményedésnek van jelentősége, hanem annak is, hogy hol helyezkedik el. A lábfejet ugyanis hét területre oszthatjuk, amelyek testünk egy-egy energiaközpontjának, azaz a hét csakra egyikének felel meg. Ennek értelmezése segít következtetni a lábunkon megjelenő tünetek hátterére, és nagyobb önismerethez is vezet. Íme néhány példa.

Első csakra területe: a sarok

Ez a csakra az anyafölddel való kapcsolatunkra, és ennek megfelelően a gyökerek, illetve a kapcsolódás milyenségére utal. Akinek például nagy a sarka, az jó alapokkal rendelkező, gyakorlatias ember.

Második csakra: a sarok feletti talprész

A második csakrához a belek tartoznak. A belek az elengedési képességünket szimbolizálják: ha erre nem vagyunk képesek, érzelmileg megrekedünk. Ez a csakra felel a vesékért is. A vesék ürítik ki a szervezetből a mérgeket. A víz az érzelmeket szimbolizálja, ezért a feldagadt veseterület olyan érzéseket jelez, amelyeket ki kell ürítenünk a szervezetünkből. Ha ez a terület püffedt vagy lanyha, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen érzésekbe kapaszkodunk.

 

Az ember rajzán a c:b arány 1:0,618

 

Ez a csakra fémjelzi a szexualitáshoz és a pénzhez való viszonyunkat is, így az öröm és a bánat jelenlétére is utal életünkben, valamint a hatalomszerzésre vonatkozó affinitásunkról is képet alkot.  Ha a talp alsó része vagy a negyedik lábujj problémás, ez a nemi működés zavarát jelezheti.

Harmadik csakra: a talp középső része

Ez a csakra az életerőhöz kapcsolódik. Ha feltüzel bennünket egy új feladat, ha kiégtünk, vagy ha két végéről égetjük a gyertyát, ez a terület jelez. Érzékeljük, hogy duzzadunk-e az energiától, vagy éppen ellenkezőleg, kimerültünk.

Negyedik csakra: a talppárna

Angol elnevezése: ball of foot, azaz "felfújt". Amikor a szívünk tele van megoldatlan kérdésekkel, felfújjuk a mellkasunkat, és közben úgy tűnik, mintha el lennénk telve magunkkal. Arrogánsnak vagy nárcisztikusnak látszunk, pedig valójában az elutasítástól való rettegésünket vagy önbecsülésünk hiányát próbáljuk elkendőzni. A talppárna gyakran duzzadt az elfojtott érzelmektől, illetve lapos és beesett, ha érzéseink "lecsapolnak" bennünket.

Ötödik csakra: a lábujjak nyaka

Az ötödik csakrában rejlik a teremtés képessége. Minél hosszabb a lábujjak nyaka, annál nagyobb a művészi, kreatív képességünk. Persze a rövidebb lábujjú embereknek is van tehetségük, csak az ő képességük inkább a realitások talaján bontakozhat ki, és kevésbé sikeresek, ha a képzeletükre hagyatkoznak. A behajló lábujjak a meglévő, de kiaknázatlan kreatív képességeket jelzik.

Hatodik csakra: a lábujjak begyének alsó része

Ha valakinek nagy a lábujjainak a begye, azt jelenti, hogy személyiségében az intellektuális aktivitás dominál, gazdag a képzelőereje.

Hetedik csakra: a lábujjak csúcsa

A hetedik csakra az a hely, ahol megnyílhatunk az isteni gondolatok befogadására. Vannak olyan szerencsés emberek, akiknek tölcsér alakú a lábujjbegyük, ezzel is jelezvén, mennyire nyitottak az univerzum befogadására. Lábunk is folyamatosan változik, s ez jelzi, hogy tudatunk átalakításával mennyire lettünk fogékonyak az "isteni gondolatokra". 

 

Az aranymetszés arányszámának megjelenése a lábfejen és a lábujjakon

 

Az első öt csakra egy-egy lábujjat is magában foglal. Ugyanakkor a lábujjak töve, begye és hegye az ötödik, hatodik és hetedik csakra területe is. Összességében a lábujjak megmutatják, hogyan vagyunk képesek megvalósítani elképzeléseinket, és az egyes lábujjak külön-külön mutatják meg ugyanezt a csakrákkal képviselt területre vonatkozóan.

 

Nem szabad megfeledkeznünk a csakrák kölcsönös kapcsolódásáról sem. Ha az első csakrával gondok vannak, az hat a következő csakrára is, ahogyan egy vágás is az egész talpon teszi fájdalmassá a járást. Ha tehát valakinek hiányoznak a gyökerei (első csakra), ez kihathat a pénzügyeire is (második csakra), ez pedig befolyásolja az önbecsülést, amely a talp felsőbb részén vagy a harmadik csakra területén fejti ki hatását. Kövessünk hát nyomon talpunk változásait!           (X)

- kriszta -
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: lábfej, talp

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.