Psziché

A tünetek tükrében – Pikkelysömör

Testünk üzenetei 29.

  Bőrünk a szervezetünk első védelmi vonala, védelmet nyújt a külső, károsító hatásokkal szemben. Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban is, pl. zsírokat raktároz. Fontos szerepe van a hőszabályozásban és az érzékelésben, ugyanis a tapintást, a nyomást és a hőmérséklet-változást érzékelő idegvégződések is megtalálhatók benne. 


   

  Ahhoz, hogy jobban megértsük bőrünk megbetegedéseinek üzeneteit, nézzük meg, milyen rétegekből áll, és az egyes rétegeknek mi a funkciója abban a csodálatos együttműködésben, amit a szervezetünk produkál. A legfelső, külső réteg neve felhám, amit többrétegű elszarusodó laphám alkot. E több réteg alsó sejtjei folyamatosan osztódnak, és a többi sejtet a felszín felé tolják.

   

  A felszín közelében lévő sejtek fokozatosan ellapulnak, szaruanyag halmozódik fel bennük, míg végül vékony szarupikkelyekké alakulnak és elpusztulnak. Ez az elhalt szarusejtekből létrejött réteg védi meg testünket a kémiai és mechanikai hatásoktól, gátolja a párologtatást, valamint a kórokozók szervezetbe jutását. Az e rétegben található pigmentsejtek a nap ultraibolya-sugárzásával szemben nyújtanak védelmet úgy, hogy a festékanyag termelődésfokozódása révén bőrünk színe sötétedik, azaz lebarnulunk. Az így felszaporodott festékanyag elnyeli az UV-sugarak egy részét Függően attól, hogy bőrünk milyen igénybevételnek van kitéve, gyorsabban vagy lassabban, de állandóan kopik, az alsóbb rétegekből pedig folyamatosan pótlódik. 

   

  Bőrünk középső rétege, az irha kesztyűujjszerűen kapcsolódik a felette lévő felhámhoz. Erekkel dúsan átszőtt laza rostos kötőszövet ez, amely a bőr rugalmasságát adja, valamint táplálja a felhám sejtjeit is. Az irhában található faggyúmirigyek zsíros váladéka a szőrszálak mentén jut a bőr felszínére, hogy bevonja és átitassa a szaruréteget, így biztosítva fokozott védelmet a kiszáradással és a kórokozókkal szemben. 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

  László Anikó
  XXIV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.