Psziché

Alábecsüljük a szavak hatalmát

A rák terápiája intenzív kommunikációt feltételez a beteg és orvosa között


   

  A rák diagnózisa a mai napig sok orvosnál és a legtöbb érintett páciensnél a tehetetlenség érzését váltja ki. Az orvosok egy részére ugyanakkor jellemző az empátia hiánya és a rossz kommunikáció is. Annak felismerése, hogy a terápiának mindig az ember egészét, a testet, lelket és szellemet egyaránt figyelembe kell vennie, még nem terjedt el általánosan.

   

  Az együttérző kommunikáció minden gyógyulási folyamatnak nélkülözhetetlen része. Éppen ezért a súlyos betegségben szenvedőket kezelő orvos esetében nem elegendő a szakmai kompetencia, hanem emberi, kommunikatív kompetenciára is szüksége van. A rákos betegek pszichés szempontból vészhelyzetben vannak. Diagnózisuk kapcsán hirtelen szembesülnek a halállal, a kiúttalansággal, a fájdalommal és a szomorúsággal. Orvosi szempontból természetesen a legjobb, leghatékonyabb daganatellenes kezelésre van szükségük.

   

  Test, szellem és lélek elválaszthatatlan egysége azonban ennél többet igényel, ezért a rák terápiája mindig intenzív kommunikációt feltételez a beteg és orvosa között. A kommunikációnak ki kell terjednie a kórkép ismertetésére, a tervezett kezelésre, és mindenekelőtt a beteg emocionális helyzetére, állapotára. Az empatikus beszélgetés gyógyító erejű, sokat segít a betegnek félelmeik felismerésében és feldolgozásában.

   

  A betegnek együttérzésre van szüksége, amit elsősorban szavak útján tudunk kinyilvánítani. A pácienssel folytatott beszélgetés jelentőségét, amely minden esetben terápiás hatású, az orvosok többsége mai napig alábecsüli. Holott a gyakorló orvos naponta tapasztalhatja a szavak gyógyító erejét. A bizakodás, a remény közvetítésének nincs köze sem az igazsághoz, sem a tévedéshez.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  –vörös–
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.