Psziché

Ami bánt, az beteggé tesz

Ami bánt, az beteggé tesz

  A sértések, bántások okozzák a barátok, családtagok és kollégák közötti nézeteltérések legtöbbjét. Ezek a lelki sebek azonban – ha kellően konstruktívan fogjuk fel őket – esélyt adnak arra, hogy önmagunkat és embertársainkat jobban megismerhessük, és fejlesszük legfontosabb emberi érzésünket, az együttérzést.


   

  A sértéseket általában automatikusan a kultúránkban mélyen gyökerező „tettes-áldozat” minta alapján ítéljük meg. Pedig a legtöbb bántás, sértés és hétköznapi tragédia valójában nem ártó szándék eredménye! Éppen ezért a legtöbb esetben a konfliktusban érintettek közül senki nem egyedül felelős a kialakult helyzetért. Természetesen olykor azért előfordul, hogy szándékosan bántjuk meg egymást. Ez azonban főként stresszes helyzetekben fordul elő, amikor egyik gonoszkodó, szándékosan bántó szót követi a másik.

   

  A munkahelyi sértések kapcsán az utóbbi években gyakran emlegetik a „mobbing” jelenségét (munkahelyi pszichológiai terror, az angol to mob igéből levezetve, amelynek jelentése molesztálni, inzultálni). Mivel a munkavállalók munkahelyükön bizonyos mértékig kiszolgáltatott helyzetben vannak, a hatalmi viszonyok vitathatatlanul szerepet játszanak a munkahelyi sértések kialakulásában. Vannak azonban olyan munkavállalók, akik minden, nekik nem tetsző folyamatot és történést személyes sértésként értelmeznek. Valósággal belelovalják magukat az áldozat szerepébe.

   

  Ennek a szerepjátéknak a hátterében hárítás áll. Az egyén nem hajlandó szembesülni saját teljesítményét, személyiségét, félelmeit érintő esetleges kellemetlen tényekkel. A sértettség lényege, hogy az érintett fél úgy érzi, nem kapja meg a neki járó figyelmet, tiszteletet és megértést. Úgy érzi, igazságtalanul bánnak vele, ezért elhagyottnak, kitaszítottnak érzi magát. 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  – szabó –
  XXIV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. március

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.