Psziché

Az agy működése meghatározza a személyiséget?

Emberismeret


   

  Az a felismerés, hogy az emberek személyiségükben különböznek egymástól, egyidős kell legyen fajunkkal, hiszen már az állatok is ahhoz igazítják viselkedésüket, milyennek ismerik a másikat. Magyarázatokban bővelkedünk, a legkülönfélébb megközelítések alakultak ki az idők során. Végy egy elemzési szempontot, és sorold be az embereket annak alapján kategóriákba. Nevezhetjük aztán ezt temperamentumnak vagy személyiségtípusnak.

   

   

  Egymásra ható típustanok

  A görögök a négy testnedv valamelyikének túlsúlyával magyarázták a négy alapkaraktert, a bizakodó szangvinikust, a lobbanékony kolerikust, a pesszimista melankolikust és a közönyös flegmatikust. Érdekes mód ez a négy temperamentumtípus visszaköszönt később Pavlov 20. század eleji idegrendszeri típusaiban. Ezeket mai nyelvre úgy fordíthatnánk le, mint az ingerekre való nyitottság és a viselkedés kontrolláltsága dimenziók. Ebben a rendszerben a szangvinikus az ingerekre nyitott+kontrollált, a kolerikus az ingerekre nyitott+kontrollálatlan stb.

   

  De ugyanezt a kétdimenziós sémát követi a 20. századi Hans Eysenk, majd tanítványa, Jeffrey Gray temperamentumdimenziója, amelyet mindenki ismer: ennek a rendszernek két egymásra merőleges tengelye az introvertált-extrovertált és az érzelmileg labilis (neurotikus) és érzemileg stabil dimenziók. Nagy előrelépés volt Gray elméletében, hogy ő már idegrendszeri struktúrákhoz is kötötte a tempera mentum dimenziókat.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  Szendi Gábor
  XXV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. június

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.