Psziché

Az ego tana

Az ember valódi természete


   

  Kevés izgalmasabb és rejtélyesebb terület létezik, mint az emberi természet tana. Ezzel foglalkoztak korábban a filozófusok, és sok szellemi irányzat is kutatja, magyarázza. Ma elsősorban a pszichológia tudorai igyekeznek fellibbenteni róla a fátylat.

   

  Mégis máig kevés olyan ismeret létezik, amely konkrét válaszokkal képes szolgálni például arra, hogy miért vagyunk szégyenlősek, vagy mi áll a sértődés hátterében. Sokak számára érthetetlen, hogy ha mi értelmes faj vagyunk, miért pusztítjuk el saját magunkat. Hiába tudjuk, milyen fontos a természet védelme, és mennyire kiszolgáltatottak vagyunk neki, igyekszünk leválasztani magunkat róla.

   

  Persze ez csak csepp a tengerben, hiszen emberi kapcsolataink is hemzsegnek az olyan ambivalenciáktól, mint szeretteink bántalmazása, vagy valós lényünk elfojtása.

   

  A magyarázat, amit az ego tanának hívok, a lét értelmének gyökeréből indul ki. Az ego, azaz lényünk azon része, amit mi jobbára magunkkal azonosítunk, szigorú szabályok szerint működik, így reakciói logikusak és jól követhetők. Alapvetően semmi másra nincs szükség, hogy megtudjuk, miért olyan az ember, amilyen, mint tisztába kerülni ezzel az énünkkel, megérteni az ő természetét.

   

  Ehhez nincsen szükség kísérletekre, tanulmányokra vagy egyéb tudományos bizonyítékokra, egyetlen dolgot kell hozzá megérteni: az ego maga az élet. Ha valaki ismeri az élet természetét, akkor tisztában lesz az ego legfontosabb mozgatórugóival is. Tudni fogja, épp mitől szomorú vagy örül, izgatott vagy lehangolt.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin májusi lapszámában olvashatják!

  Kölkedi Attila
  XXV. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.