Psziché

Az önimádó ember sok arca

A nárcisztikus személyiségnek egyetlen természetes ellensége van: a valóság

  Maga az irigység első látásra szégyenletes, elítélendő bűn, amit nem szabad kimutatni, amit el kell rejteni még magunk elől is. Szerintem inkább az érzés mögé kell tudni nézni, és megérteni a miérteket. Ne felejtsük el, hogy nincsenek véletlenül keletkezett érzések, így mindennek megvan az oka, még akkor is, ha az sokszor nem tudatos.


  Csak olyan dolgokra irigykedhetünk, amelyeket mi magunk is akarunk 

   

  Ma már nem az a felfogás uralkodik kizárólagosan, hogy a nárcisztikus személyiség egyetlen kategória lenne. Több fajtája van az önimádóknak, és látszólag ellentétben is állnak egymással. A vékony bőrű nárcisztikus az önimádók egyik altípusa, akivel a hétköznapi életben sokszor találkozunk, de nem ismerjük fel. Első blikkre ártatlan, félős ember képét mutatja, azonban rá is igaz, mint a gátlástalan nárcisztikusra, hogy képtelen kötődni, aláássa a kapcsolatokat.

   

  A nárcisztikus személyiségnek egyetlen természetes ellensége van: a valóság. Míg a viszonylag egészséges ember, akivel a sors olykor kifejezetten kegyesen, olykor mostohán bánik, érése és tapasztalatai alapján megtanulja életét egyfajta „derűs szomorúsággal” szemlélni. A nárcisztikust a veszteségek, a korral járó nehézségek, a kudarcok pesszimistává, néha tartósan deprimálttá teszik. Nem képes minden nehézség elől nagyzásos fantáziáinak fellegvárába menekülni. Maga a puszta szó, hogy nárcizmus, egyszerre több dolgot jelent, ezeket aztán könnyű összekeverni. Jelenti a kóros személyiséget, de ugyanakkor egy fejlődés-lélektani, csecsemőkori stádiumot is, amelynek egészséges fejlődés esetén érett megnyilvánulásai: a reális önbecsülés, a humor, a kreativitás. Másfajta érzékeny embernek is lehet „nárcisztikus sérülékenysége”. A nárcizmus, mint fejlődés-lélektani fogalom és mint személyiségpatológia rendkívül ihletően hatott a kortárs analitikus pszichológusokra, így mind a jelenség megértésében, mind a terápiás következményekben komoly előrelépések történtek.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

   

  Makai Gábor
  XXIII. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.