Psziché

Az újévi fogadalmaktól a babonákon át a kényszeres zavarig

Az emberek 75-80%-a nem tartja be a fogadalmait

  Az emberek sokszor képesek naiv módon hinni, gyakran olyasmit tenni vagy gondolni, amely  esetekben a racionalitás háttérbe szorul. A babonák, fogadalmak mágikus módon tudják behálózni az egyén életét, ami akár oda vezethet, hogy egy idő után, patológiás tüneteket mutatva, mindezek rabjává válik. Ilyenkor már kötelező a szakmai beavatkozás.


  Világszerte érvényesül az a hit, ha újévkor az ember megfogalmaz egy célt, akkor nagyobb eséllyel válik valóra

   

  A címből is látszik, hogy komplex jelenséggel állunk szemben, továbbá a fogalmak összecsengnek, még egy laikus számára is. Hangsúlyozni szeretném, hogy se a fogadalom, se a babona nem haszontalan, nem káros, azonban a mértéket meg kell tudni tartani. Jogos a kérdés, mi számít mértéknek? A válasz erre az, hogy valami akkor abnormális, ha eltér az átlagtól, valamint kihat az ember életvitelére, mindennapjaira.

   

  Meglepő szakirodalmi adatot találtam. Az emberek több mint kétharmada fogadalmat tesz az év utolsó napján. Ami ennél is érdekesebb, hogy mindezek a fogadalmak feledésbe merülnek pár hónapon belül. A lelkesedés, magabiztosság nagy, de szomorú módon kudarcra van ítélve. Mindezek alapján azt gondolom, hogy az elhamarkodott mondatoknak, fellángolásnak célja van, és az sem véletlen, ha az ember arra eszmél, nem képes tartani az elhatározását.

   

  A babonák világa is hasonló kérdéseket vet fel, hiszen nincs olyan ember, aki ne lenne valamilyen módon babonás, vagy ne tett volna fogadalmat bizonyos helyzetekben. Csak annyit mondok, hogy „fekete macska”. Szinte mindannyian a balszerencsére asszociálunk, és ez így helyes. A fogadalmak, babonák hétköznapi értelemben nagyon könnyen megfogalmazódnak bennünk, de annál nehezebb kivitelezni, fenntartani. Sokszor csak nevetünk egy babonás viselkedésen vagy egy fogadalmat tevő emberen, azonban szeretném hangsúlyozni, hogy ez számukra nem vicc, komoly szorongást képesek megélni, ha valami vagy valaki megzavarja  a fejükben megalkotott gondolatrendszert.

   

   

  Újévi elhatározás: „most minden megváltozik”

  Az emberek hajlamosak újévkor átgondolni az elmúlt év eseményeit, és arra döbbennek rá, hogy mi mindent nem tettek meg, mennyi lehetőséget elszalasztottak. Gondolkodásuk  egyértelműen negatív, jövőképük pesszimista. Ilyenkor tesznek olyan elhamarkodott kijelentést, amely hátterében az a vágybeteljesítés áll, amit nem tudott megtenni, ami eddig számára elérhetetlen volt. Nem csak Magyarországon, hanem  világszerte érvényesül az a hit, ha újévkor az ember megfogalmaz egy célt, akkor nagyobb eséllyel válik valóra. Ez a hit téves, sőt azt mondom, hogy szinte lehetetlen  betartani a fogadalmat, ha a kijelentést nem előzi meg érvek, ellenérvek ütköztetése. Pszichológiai háttere ennek az, hogy az emberek többsége el van keseredve, úgy vélik, az életük rossz úton halad, minden kudarcra van ítélve. Tenni szeretnének valamit, ami új, ami képes változást hozni. Másképpen fogalmazva, felerősödik bennük az a vágy, hogy átvegyék az irányítást saját sorsuk felett.

   

  A cikk folytatását 2014. januári lapszámunkban olvashatják!

  Makai Gábor klinikai szakpszichológus
  XX. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.