Psziché

Bízzunk a megérzéseinkben!

Az intuíció hatalma

  Hatodik érzékünk, az intuíció, magyarul megérzés, nehezen definiálható, de korántsem misztikus jelenség. Ha hallgatunk rá, a boldog és elégedett élet gazdag forrására bukkanhatunk.


   

  Nyilván mindenki ismeri azt a helyzetet, hogy órák, esetleg napok óta töri az agyát valamin, de egyszerűen nem jut egyről a kettőre. Vagy képtelen két lehetőség között dönteni. Nos, ilyenkor célszerű a megérzésre, intuícióra hagyatkozni. Megvárni, míg egy belső hang megsúgja, mi a teendő.

   

  Az intuíció gondolatok, észlelések és érzések komplex szövedéke, amit tudatalattinkba raktároztunk el, majd amikor szükség van rá, a másodperc töredékrésze alatt tudatosul bennünk – ha képesek vagyunk meghallani. Sajnos napjainkban az intuitív intelligenciának nem jó a sajtója. Akinek fontos döntéseket kell hozni, inkább a puszta rációra hagyatkozik, érveket és ellenérveket mérlegel, analizál és kalkulál.

   

  Albert Einstein, akinek zsenialitása az intuícióra támaszkodott, szintén arra panaszkodott, hogy az intuitív intelligencia túlságosan a háttérbe szorult: „Az intuitív szellem szent ajándék, a racionális értelem pedig hűséges szolgálónk. Olyan társadalmat alkottunk, amely tiszteli a szolgálót, de teljesen megfeledkezett az ajándékról.” A kutatók szerint alapjában nem is hozunk önálló döntéseket, még akkor sem, ha úgy tűnik, ezt tesszük. Fejünkben folyamatosan intuitív és autonóm folyamatok zajlanak, amelyek meghatározzák viselkedésünket.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  –tommy–
  XXVI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.