Psziché

Ellenpszichológia

Forgóajtó - Álomfejtés


Pszichológusnál vagyok, egy nőnél. Kérdezi, járok-e máshoz is. Kicsit gondolkodom, bevalljam-e, hogy igen. A végén bevallom. Látom, hogy a pszichológusnő hiúságát sérti az ügy, féltékeny lesz. De valahogy ez rám vetül, és úgy érzem, engem sem tart valami sokra. Eredendően egy középkorú nő volt, de most fiatal nővé változik. El akar csábítani. Fölém hajol. Szőlőfürt kebleit rám lógatja. Lenge ruha után egyszer csak félmeztelen lesz.

 

Majd ráncos, öreg nő válik belőle, barnára sült vénasszony. Talán a pszichológusnő, talán nem. Egy hajón vagyunk és ajánlatot tesz nekem. Megmondja a szobájának a számát: 314. Tűnődöm, utánamenjek-e vagy sem. Pillanatra felébredek, majd visszaalszom. Ezalatt világossá válik, hogy anyám hozott el ide. Kora este van, öt és hat óra közötti idő.

 

Én egy ágyban fekszem, betakarva és meztelenül, miközben beszélgetünk. Néha elővillan, hogy nadrág nélkül vagyok, ilyenkor újfent betakarom magam. A pszichológusnő is hiányos öltözékben van. Miniszoknyája alól kikivillan a meztelensége. Zavarja is, de kihívó is. Anyám is ott van a közelben vagy a háttérben. Hét órakor kellett volna értem jönnie, de hamarabb ért ide. Hirtelen kisfiú leszek, akiért az anyja nem ért ide időben, hogy hazavigyen. Szétfolyó hangulatban ébredek.

 

 

Kedves Ruth!

 

Biztosan van velem valami baj, de ezt mindig sikerül elhessegetnem, lepleznem, hogy aranyifjú életemet zavartalanul élhessem. Harmincéves vagyok, egy válással a hátam mögött. Gyermekem nincs. Világcsavargó koromban nősültem Amerikában, de kifogtam egy olyan hisztis nőt, hogy azt sem tudtam, hova meneküljek előle. Akkor ötlött fel bennem, hogy velem sem lehet minden rendben, ha ilyen hárpiát vonzok be az életembe. Akkor kezdtünk pszichológushoz járni, több-kevesebb sikerrel. Inkább kevesebb, mert persze a kapcsolatunkat nem tudta megmenteni a terápia, és Laura sem jutott jobb belátásra. Viharos válás után hazajöttem, egy multi cégnél dolgozom, perfekt angolomnak köszönhetően.

 

Az anyámmal kapcsolatos déjá vu is megjelent, mármint az, hogy ő vitt el pszichológushoz. Nem emlékszem, hogy nagyon problematikus gyerek lettem volna. Tanulni nem szerettem, az bizonyos, de szüleim sem diplomásak, így ez túl nagy problémát nem jelenthetett. Óvodás koromtól kezdve adott a baráti köröm, körülbelül nyolc-tíz Oroszlán havában született fiú, mindenkiből más lett. A bankártól a használtautó-kereskedőig sokféle élet rajzolódott ki, megtűzdelve korai kispapasággal, válásokkal, mindenféle próbálkozásokkal.

 

Én valójában boldognak érzem magam, egyetlen hiányossága az életemnek a szerelem. Mindig úgy érzem, hogy valami nagy letaglózó, hatalmas szerelem vár rám, amikor majd azt érezhetem, hogy az életemet is odadobnám ennek az élménynek. De ez mindeddig még nem érkezett el. Az egyik szívbéli barátom például lecsapta a kezemről a barátnőmet, évekig éltek együtt. Mostanában szakított vele a lány. De én tényleg azt gondolom, hogy ha a barátnőm vele boldogabb, akkor ott a helye. Nyilván nem ez volt az én észbontó lehetőségem. Mint ahogyan a házasságom sem.

 

Mindig olvasom a cikkeit és álomfejtéseit, a holisztika izgalmas az én számomra is. Gondoltam is, hogy önhöz kellene járnom, de pillanatnyilag problémátlan vagyok, csak egy kicsit üres. És pszichológushoz problémákkal szoktak menni.

 

Azért ez az álom, hogy a pszichológussal efféle szerelmi bonyodalom helyeződik kilátásba, kicsit megrémített. Ezért gondoltam, elküldöm önnek, bizonyára a mélyére fog hatolni, és reményeim szerint publikálásra is méltónak fogja találni.

 

Köszönettel és üdvözlettel: Oroszlán

 

 

Kedves Oroszlán!

 

Ha egy terapeuta szexuális kapcsolatba kerül a kliensével, ott mindenképpen libidószétfolyásról van szó, ami természetesen a terápia abszolút gátja. Ismeretes az irodalomból József Attila esete. Persze tudnunk kell, hogy az efféle helyzetekhez két ember szükséges. Nyilván az egyik kezdeményezőbb, manifesztebb, a másik sodródóbb. Nem élünk kilúgozott világban, így tudjuk, hogy az ilyen esetek megtörténnek a tanár és diák, a főnök és beosztott, a gyógyító és a beteg között. Ilyen helyzetekből frigyek is születnek olykor.

 

Az álomban valóban figyelemre méltó déjá vu, amely életkorokat hidal át a kisiskolás kortól jelenlegi életkoráig. És természetesen a tény, hogy anyja viszi pszichológushoz, szintén megvizsgálandó. Elég sok szám szerepel az álomban. Ezeknek egy része az ödipális korra utal és a kisiskolás időkre. Például az, hogy a mamájának hét órára kellett volna visszamennie magáért, de ott is volt, meg nem is ért oda. Az ödipális kor azt az életképzetet idézi, amikor kirajzolódik, milyen felnőtt lesz belőlünk, és milyen duálpárral éljük le az életünket. Nos, Laura nem ez lett. De a világcsavargás mégiscsak azt az ödipális mindenhatóságot idézi, hogy enyém a világ! Ebből lett az angol nyelvtudás. Az is az ödipális eseményeket idézi, hogy óvodás kortól tart kapcsolatot Oroszlán barátaival. Szinte valamiféle reinkarnációs klángondolat keríti hatalmába az embert, ha ilyet hall. Ritka az, hogy ilyen kicsi kortól megmaradnak a barátságok.

 

Ha az intimitás szempontjából vizsgáljuk a történetet, azonnal három szint bukkan elő: az anya/gyerek kapcsolat, a szerelem és a terápia. Az álomban összefolynak ezek a szintek. De mivel tudjuk, hogy az álomban minden szereplő az álmodó, itt a pszichológusnő is maga, kedves Oroszlán. Aki a lelki intimitás helyett valamiféle testi meztelenséget idéz, rajzol meg.

 

Örülök, hogy a holisztika érdekli, mert így jobban érthető, miként férnek meg egymás mellett és egymásban azok a dimenziók, amelyekben az életünket éljük. Gondoljon csak a csakrák által megrajzolt szintekre, főleg arra, ahogyan szublimálódnak és átemelődnek az energiák egyik szintről a másikra. És ez egyszerre történik a lelki/szellemi érlelődéssel és testünk felcseperedésével.

 

Bár egy Szaturnusz-ciklus lefutott az életében, ez az „ellenpszichológia” álom arról árulkodik, hogy még nincs az élete főcsapásán. Hajlamos a szétáradásra. Nincs meg az életének az a főfolyása, amely a saját medrét kivájná. A 314-es szoba is fontos számokat tartalmaz, mindenekelőtt a 31. évet, amelyet éppen tapos. A 14-es szám a serdülőkorra utal, amikor ki akarjuk meszelni az eget, amely jobbára nem szokott sikerülni.

 

Meg kell találnia a szálat, amelyre felfűzheti élete miden eseményét. Aktuálisan, az aranyifjú kor után a 28–35 éves kor társadalmi kihívásainak kell megfelelnie. Ezt az életkort kell megkomponálnia. Igazi pszichológiai tudással.

 

Köszönettel és üdvözlettel:

Ruth
XVIII. évfolyam 4. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.