Psziché

Fedezzük fel a bennünk élő gyereket!

Több önbizalom, jobb kapcsolatok

  Néha túlreagálunk dolgokat, és nem tudjuk, miért? Erősen vágyunk mások elismerésére? Kapcsolatainkban rendszeresen kommunikációs problémák lépnek fel? Akkor valószínűleg a gyerekkori élményeink befolyásolnak minket. Az agyunk elmentette az akkori élményeket, és az egykor érzett érzelmekkel reagál, amelyek hatással vannak a felnőttkori viselkedésünkre és érzéseinkre.


   

  A belső gyermek a lelkünknek azt a részét szimbolizálja, amely gyerek- és fiatalkorunk élményeit és az azokkal összefüggő érzelmeket kitörölhetetlenül tárolja. Ez nem hivatalos kifejezés, ám mindenképpen létező jelenséget ír le. Hiszen a belső gyermek az élet minden területén előkerül. Nem csak a hangulatváltozásainkért, túláradó örömünkért és makacs veszekedéseinkért felelős, de minden kapcsolatunk is a belső gyermekből fakad. A szerelmeink, a mindennapi és munkahelyi kapcsolataink, valamint a legtöbb szexuális kapcsolatunk is innen indul ki. Ezért olyan fontos megvizsgálni közelebbről a pszichénknek ezt az általában ismeretlen részét.

   

  A helyzetet nehezíti, hogy a belső gyermek a tudatalattink mélyén lakozik. A szakértők abból indulnak ki, hogy a tudatalattink határozza meg a személyiségünk mintegy 90 százalékát, és csak a maradék 10-ről tudunk szabadon dönteni. Bár a 90 százalékot is megpróbálhatjuk befolyásolni, ehhez azonban először meg kell tanulnunk, hogyan. Hiszen természetesen a tudatalatti egészen más szabályok szerint működik. Az akaratunkkal például csak az éber tudatot tudjuk elérni.

   

  A gyerekkori, fiatalkori érzéseink bármikor újra aktivizálódhatnak a tudatalattinkban, mégpedig az egykor megélt érzelmek teljes skáláján. Ahogyan telik az idő, a pszichénk nagy része fejlődik és felnő velünk. Ha azonban gyerekként traumatikus élmények értek minket, a pszichénk egy része gyakorlatilag sokkos állapotba kerül és „megszilárdul”, megáll ebben az életkorban. Ez valamilyen szinten feldúlja a személyiségünket. Ne gondoljunk azonban egyértelmű, könnyen felismerhető traumatikus élményekre.

   

  A semmiségnek tűnő gyerekkori események ugyanúgy képesek befolyásolni későbbi viselkedésünket. Például egy szülői megjegyzés vagy reakció, amely számukra nem volt igazán lényeges, a gyerek számára azonban fenyegetőnek vagy érthetetlennek tűnt. Ha ezek az élmények egyszer el vannak mentve az agyunkba, életünk végéig emlékszünk rájuk, bár az emlékeink nagy részét a tudatalattinkban tároljuk. Minden korai élmény, legyen az pozitív vagy problematikus, befolyással van a további életünkre, rendszert képezve, melybe a későbbi élményeinket besoroljuk.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

  –mörk–
  XXV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.