Psziché

Félelem szívinfarktus után

A pszichés zavarok növelik a szívinfarktus rizikóját

  Aki átél egy súlyos szívinfarktust, a traumatikus, életveszélyes élmény lelki hatásait is cipeli. Hogy ez az élmény ne határozza meg az életünket hosszú ideig negatívan, fontos, hogy szembenézzünk a félelemmel, levonjuk a megfelelő következtetéseket, és szükség esetén pszichoterápiát is igénybe vegyünk.


   

  Hirtelen fellépő mellkasi fájdalom, amely intenzív és szétárad a testünkben. Összeszorul a szívünk, égő érzés lép fel a mellkasunkban. A homlokunkra hideg verejték ül ki, az arcunk elsápad. A lábunk összecsuklik, szédülünk, émelygünk. Érezzük, ahogy a pánik a nyakunkba telepszik.

   

  A pánik, hogy ennyi volt, hogy ebben a pillatanban meg fogunk halni. A szívinfarktus olyan meghatározó élmény egy ember életében, amely drasztikus módon emlékeztet az élet mulandóságára. Innentől kezdve az életünket két részre osztjuk: az élmény előtti és az élmény utáni időszakra.

   

  Aki elég tudatos, egy ilyen helyzetben meglátja a lehetőséget arra, hogy innentől fogva jobb, egészségesebb, kiteljesedett életet éljen. Mások épp az ellenkezőjét teszik: hagyják, hogy a félelem átvegye az irányítást az életükön, és innentől kezdve behatárolt életet élnek – tele félelemmel, visszahúzódással, biztonságkereső viselkedéssel.

   

  Hogy egy túlélt szívinfarktus szorongást vált ki, az érthető és normális. Hiszen ez egy traumatikus élmény, melyet nem szabad elnyomni, hanem fel kell dolgozni. Őszintének kell lennünk magunkkal, és ki kell mondanunk: igen, abban a helyzetben meghalhattunk volna. Ez az élmény életünk része. Hogy ezt a feldolgozást egyedül vagy pszichoterápia keretein belül akarjuk kivitelezni, arról csak mi dönthetünk.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  M. L.
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.