Psziché

Férfibőrben

Minden, amit a férfiakról tudni kell

  Férfiak életük delén, tulajdonképpen erejük teljében, sikereik és karrierjük csúcsán, sok kitűzött célt elértek: megtalálták partnerüket, megházasodtak, megszülettek a gyerekek, felépítették a családi fészket, ami gyakran óriási anyagi terhekkel és kockázatokkal jár.


  Mindig fent lenni – valóban ez volna az élet értelme?

   

  Az „élet csúcsforgalmának” („Rushhour of Life”) nevezik a szakképzés befejezésétől az élet deléig tartó időszakot. A férfi élete zenitjéhez érve a csúcson van. A győzelmi dobogón áll, a ragyogó déli napfényben – mondja Roland Kachler pszichológus.

   

  De gyakran ilyenkor jön az összeomlás. Depresszió, kiégés. A férfi nem tudja, hogyan tovább, mihez kezdjen hátralevő életével – elidegenedik a családjától. Az egyik kolléganőjével folytatott röpke szerelmi viszony valóságos hormonmámort idéz elő benne. Szerelmes, azt fontolgatja, hogy mindent felad, és új életet kezd. De a kolléganő csakhamar szakít vele, és a férfi lába alól teljesen kicsúszik a talaj. Még a nőket sem érdeklem! – gondolja. Amikor felesége tudomást szerez a munkahelyi viszonyról, ő is összeomlik. Úgy tűnik, elkerülhetetlen a válás. A férfi azonban nem akarja feladni a házasságát, párterápiára mennek. Ismét kezdenek beszélgetni egymással, közös programokat szerveznek, újrakezdik a kapcsolatukat. A férfi  végre elkezd edzésekre járni. Munkahelyén feladatokat ad át kollégáinak, megtanul megbízásokat delegálni, időbeosztási technikákat tanul, amelyeket továbbad kollégáinak és beosztottjainak is. Ez a szerencsésebbik út.

   

  A férfiak három kedvenc életútmodellje

  A csúcshoz vezető útnak sok árnyoldala van – az életben semmi nem csupán szép és kellemes, mindennek ára van. Roland Kachler lelkész és pszichológus „Männer in der Lebensmitte” (Férfiak az élet közepén) c. könyvében szemléletesen ismerteti azt a három életútmodellt, amely jellemző a férfiak többségére: a hős-, a sziszifuszi és a hegymászószindrómát. Az első a ragyogó hős, a győztes, aki kifelé kőkemény páncélt növeszt, nincsenek érzései, érzelmei, a páncélon nem megy át semmi ilyesmi. Ez a sérthetetlenség ára. Hivatásában a csúcson van, de érzelmi, szerelmi élete üres és sivár, megközelíthetetlen, mint egy szobor.

   

  Gyorsabban, magasabbra – ez a mai férfi viselkedési minta

   

  A második típus: fáradhatatlan, szorgalmas hangya. Napról napra felgörgeti a sziklát a hegy tetejére, és minden kötelességét lelkiismeretesen, gépiesen ellátja, nem érdekli, van-e értelme az egésznek. Egyszerűen teszi a dolgát, végzi a kötelességét. Közben ő is megfeledkezik a szerelemről, a szenvedélyről és más fontos dolgokról, amelyek nélkülözhetetlenek a boldog élethez.

   

  A harmadik típusnak mindig új és még újabb csúcsokat kell meghódítania. Soha nem elégedett. Nem képes megpihenni, élvezni az elért eredményeket. Korunk tipikus modellje: gyorsabban, erősebben és minél magasabbra.

   

  A fenti stratégiák egy ideig kiválóan működnek. Azonban mindegyik egyoldalú, és tartósan kiégéshez vezet. Eljön a pillanat, amikor a legerősebb férfi is eléri erejének határait – talán megpróbálja ezt a tényt figyelmen kívül hagyni, és egyre nagyobb mértékben kizsákmányolja magát – egészen addig, míg a rendszer össze nem omlik. Jön a mélységes depresszió.

   

  Miért nem lehet boldogulni professzionális segítség nélkül?

  Brigitta Fetsch férficoach, pszichológus, pszichoterapeuta szerint krízis idején olykor szokatlan stratégiákhoz kell folyamodni. Viszszahúzódni, töprengeni, semmit sem tenni, befelé hallgatózni... A férfiak erre általában ezt mondják: „Erre még soha nem gondoltam!” És: „Ezt kipróbálom.”

   

  A férfiaknak „kotta” kell ahhoz, miként bánjanak  érzéseikkel. A férfi számára ugyanis az érzelmek témája egyfelől ismeretlen, másfelől kifejezetten nőies, ezért elutasított téma

   

  A pszichológus szerint a krízis akkor válik veszélyessé, amikor valaki elutasítja a segítséget, elszigetelődik, magába zárkózik. Különösen drámai az eset, amikor az összeomlás úgy következik be, mint derült égből a villámcsapás. Ilyenkor különösen nagy az öngyilkosság veszélye. A gondolkodás nem tiszta, ezért fontosak a kívülről jövő impulzusok, az új ötletek.

   

  A krízis egyúttal önmagunk elengedését is jelenti, hagyjuk, hogy körülöttünk és bennünk hirtelen üresség és csend támad. El kell szenvedni a gyászt, a bánatot és a fájdalmakat, és fontos, hogy közben megtanuljunk tűrni, az egészet kibírni – hangsúlyozza a szakember.

   

  A férfiak általában nem szeretik a „lelkizést”, az emocionális mélymerülést. Ha tanácsadásra, terápiára mennek, konkrét megoldási javaslatokat várnak a terapeutától. Ilyenkor többnyire olyan témákról esik szó, mint „férfinak lenni, szabadság, kaland, ismét élni az életet”.

   

  A terápia során a férfiak megtanulják, hogy nem csak a teljesítményen keresztül tudják magukat definiálni. Megtanulnak nyitottá válni, élvezni a szabadidejüket, a sportot, egyszerűen csak érezni a férfias erőt magukban, anélkül, hogy ehhez valamilyen szerepbe kellene bújniuk és teljesítményt kellene felmutatniuk.

   

  A hőstípus Supermannek képzeli magát. A sziszifuszi típus fáradhatatlan hangya, nem érdekli, van-e értelme a munkájának, egyszerűen csak elvégzi azt.

   

  Újra definiálhatják a férfias erőt. Míg korábban csak az izomerő és a teljesítmény számított, most előtérbe léphet az élettapasztalat, a bölcsesség, a belső erő. Ezáltal új öntudat és magabiztosság alakul ki az egyénben. A férfi engedi, hogy megérintse az élet, lágyabb lesz, és ettől a nők szemében is érdekesebbé válik. A férfiak a leküzdött krízis után nagyon vonzóak a nők szemében. Az ilyen férfiaknak fontossá válik, hogy tapasztalataikat és tudásukat átadják másoknak, sokkal nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válnak, és a spiritualitás új dimenzióit fedezik fel magukban.

   

   

  Jelzések, amelyeket komolyan kell venni!

  Az élet közepe biológiai szempontból 40 éves kor körül jön el, de ekkor még nem jelentkezik a krízis, amely későbbre, inkább 45-50 éves korra tolódik. Manapság tovább tart a szakmai képesítés megszerzése, ezért a családalapítás és a gyerekek születése is későbbre várható. A karrierek alakulása is bonyolultabb Az emberek többször váltogatják munkahelyüket, és megváltozott az egészségtudatosságunk is. Nagyobb hangsúlyt helyezünk a fitneszre, hogy jól, sportosan nézzünk ki, és mindez késlelteti az öregedést.

   

  Nem is minden esetben következik be szükségszerűen nagy összeomlás. Azonban bizonyos változások ebben az életkorban elkerülhetetlenek. Megváltozik a testünk, őszülni kezdünk, férfiaknál gyakran megindul a kopaszodás, megnő a has, és a libidó is hanyatlásnak indul. A fiatalkori barátokat ekkorra elsodorta az élet, hiszen őket is fogva tartja a hétköznapok taposómalma. A rendszeres testedzés, a szeretett hobbi mind háttérbe szorult.

   

   A munkahelyi problémák és az állandó elérhetőség nem kifejezetten kedveznek a felhőtlen szexuális életnek

   

  Sok szakember emlegeti a férfiak öregedésével kapcsolatban az andropauzát, azaz a női változó kor férfimegfelelőjét. Gyakoriak a hangulatingadozások, a hirtelen éjszakai izzadások és a heves szívdobogás. Nem ritka az állandó ingerültség, az alvászavarok és a különféle testi bajok, mint például a porckorongsérv, az állandóan visszatérő fertőzések vagy a gyomorfekély – vagy akár a szívinfarktus. Ami a szexet illeti, e téren is gyakran áll be „totális szélcsend”. Csökken a vágy, egyre nehezebb elérni merevedést. A férfi mindezek hatására apróságokon is felidegesíti magát. Az impotenciától való félelem állandóan és szinte kitapinthatóan jelen van.

   

  Olykor nagy változásoknak kell történnie ahhoz, hogy valaki kész legyen változtatni korábbi nézetein, világlátásán. Sok férfi talán egy ideje legbelül érzi, hogy „ez így nem mehet tovább”, de sokszor az orvos vagy a válást követelő feleség, esetleg az állás elvesztése az, aki/ami kikényszeríti a változásokat. A férfi csak ekkor hajlandó eltöprengeni az életéről, az értékekről és a célokról.

   

   

  Miért van nehéz dolga a mai férfiaknak?

  Brigitta Fetsch a férfikrízisek egyik okát a családmodell és a partnerkapcsolatok változásában látja. Míg korábban a feleség jelentette a férfinak a biztos hátteret, a támogatást és az otthon melegét, ma ez a modell átalakulni látszik.

   

  Minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll – ez a mondás ma már nem igaz!  A mai férfinak már egyedül kell tudnia megkötni a nyakkendőjét

   

  A feleségek ma nem hajlandók a másodhegedűs szerepét betölteni, biztosítani a férjük hátterét, hogy az karriert építhessen. És már az sem igaz, hogy mindig a férfié az utolsó szó. De vajon miként dolgozzák fel ezt a férfiak?

   

  A munkahelyi követelmények is egyre szigorodnak. Manapság egyszerűen semmi sem biztos, minden nagyon gyorsan változik és egyre nő az iram. A szakmai karrier nem olyan egyenes vonalú – tanulás, munka, nyugdíj –, mint évtizedekkel korábban. Ma egyre több embernek van egyszerre több állása, több szakmája. Ma már nem olyan könnyű berendezkedni az életre. A kollégák állandóan változnak, jönnek-mennek, a főnökök is kicserélődnek, és folyton változnak az elvárások. Semmi nem marad változatlanul, és ez a folytonos változás meglehetősen nagy stresszt okoz, hiszen a biztonság, a stabilitás az emberi faj alapvető pszichés szükséglete.

   

   

  A „második tavasz” általában nem több csalfa illúziónál

  Sok férfi életének e fázisában megpróbál újra kezdeni, átélni a „második tavaszt”. Egyszerűen nem akarják tudomásul venni, hogy öregszenek és erejük lassan hanyatlik. Ezért még egyszer alaposan rátaposnak a gázpedálra: lecserélik a partnerüket egy fiatalabbra, edzeni kezdenek, festik a hajukat, a családi autót sportkocsira cserélik, ruhatárukat fiatalos, tarka színű darabokkal frissítik fel. Fiatalos hévvel hajnalig táncolnak a diszkóban, csak hogy mindenki láthassa, micsoda jó erőben lévő, fiatalos fickók. Mások ugyanezt másképp érik el, hiperaktívvá válnak. Mindenféle elnökségekbe és bizottságokba lépnek be, mindenféle tisztségeket vállalnak magukra, egyszerre többet is.

   

    

  A krízist átélő férfiaknak gyakran saját receptjük van öregedés ellen: edzőterem vagy egy új sportkocsi 

   

  Noha a férfiaknál a változás kora testi szempontból nem annyira drámai folyamat, mint a nőknél, mégis lezajlik néhány biológiai változás a férfitestben is. A hormonok szintje csökken, illetve az egyes hormonok közötti arány módosul. Ennek fatális következményei lehetnek, ugyanis a férfiak a teljesítményen és a szexualitáson keresztül definiálják magukat. Minél nagyobb mértékben függ az egyén önértékelése, önbecsülése a teljesítményétől, annál nagyobb veszteségként éli meg az említett változásokat. A konkurenciától, a pozíciókat átvenni kész fiataloktól való (be nem vallott) félelem felerősödik. És ez a félsz csúcsteljesítményekre sarkallja a középkorú férfit. Az említett változások pszichés, illetve pszichoszomatikus változásokkal is együtt járnak.

   

   

  A fiúk nem sírnak

  Brigitta Fetsch azt is hangsúlyozza, hogy a férfiak inkább a testükön keresztül élik meg saját magukat – csak akkor figyelnek fel, ha masszív problémákkal szembesülnek. Ha állandóan rosszul alszanak és olykor fáj a fejük, az még nem probléma. Csak a nyilvánvaló krízishelyzetek teszik egyértelművé, hogy túlfeszítették a húrt, nincs tovább. Ezért megvárják, amíg bekövetkezik a nagy összeomlás.

   

  Ha professzionális segítséget vesznek igénybe, először általában a feleségükkel együtt mennek párterápiára, mert az asszony ragaszkodik hozzá. Ha azonban megkezdődik a terápiás foglalkozás, a coaching, komoly változások érlelődnek. A terápia segít a helyzet újraértékelésében. Új gondolatok, új stratégiák merülnek fel. A férfiak szeretik a világos célokat, és minél gyorsabban szeretnék azokat megvalósítani. Olykor ez sikerül is, először fejben és testileg. Az érzelmek témája jóval később jön, ha egyáltalán.

   

  Sok férfi problémája, hogy túlságosan nagy jelentőséget tulajdonít a potenciájának. A kudarcélmény szinte garantált

   

  A férfiak ősidők óta az „erősebbik nem”, azaz fittek, egészségesek, teljesítőképesek. Miért is gondolnánk velük kapcsolatban betegségekre vagy egyéb problémákra? Szerencsére ez a szemlélet lassan, de érezhetően kezd változni, és ezt a változást a politika, valamint az egészségügy is ösztönzi.

   

  A potencia kérdése

  Még ha egy férfi élete delén egészségesnek és fittnek érzi is magát, lehet, hogy először az ágyban döbben rá először: élete görbéje túl van a zeniten. Sok férfinak igen fontos a potencia kérdése, ezen keresztül definiálják magukat (milyen gyorsan sikerül, hetente hányszor, mennyi ideig tart stb.). Ha e téren nem jól működnek a dolgok, az halálos csapást mér férfiasságukra, önbecsülésükre. Ettől egy férfi egy csapásra értéktelennek érzi magát. A potencianövelő gyógyszerek rendkívüli népszerűsége és keresettsége jól bizonyítja, hogy ez a probléma milyen sok férfit érint.

   

  Dr. Helmut Klampfer pszichiáter, pszichoterapeuta szerint természetesen idővel mindenkinél alábbhagy a szexuális teljesítőképesség. A szexuális potencia zenitje férfiaknál a 17. és a 25. életév közé esik. És ettől kezdve megindul a lejtmenet?

   

  Csak ha kizárólag a teljesítményt tartjuk szem előtt – mondja az orvos. Véleménye szerint a médiumok által sugallt norma, amely kvázi meghatározza a köztudatot, mi számít „sikeres” szexualitásnak, több kárt okoz, mint a lassan csökkenő tesztoszteronszint.

   

  Aki rendszeresen sportol, csökkenti testsúlyát, egyúttal növeli  tesztoszteronszintjét. Az alkohol, a nikotin és a stressz ellenben esküdt ellensége a tesztoszteronnak

   

  Mi történik a középkorú férfi testében? A tesztoszteron nevű hím nemi hormon szintje egyénenként eltérő, és a kor növekedésével folyamatosan csökken. Ez azt eredményezi, hogy a férfiak izomtömege a 20 évestől 70 éves korig terjedő időszakban 30-50 százalékkal csökken. Aki nem edzi izmait, az hamarabb megszabadul tőlük. Míg aki rendszeresen végez testedzést, bizonyos fokig feltartóztathatja ezt a folyamatot.

   

  Idegsejtjeink száma is csökken, ahogy öregszünk. Hogy milyen mértékben, az attól függ, milyen gyakran és milyen intenzíven eddzük őket. Az orvosok állandóan ismételgetett ajánlása pedig így hangzik: „Izmainkat és agyunkat rendszeresen edzenünk kell, hogy késő öregkorunkig szolgáljanak bennünket.” Az elv világos, és könnyen megérthető: Amit nem használnak, az elsorvad.

   

  Az élettapasztalat előnyei

  Dr. Klampfer szerint az öregedést természetes folyamatnak kell elfogadni. Ez nem zárja ki, hogy új erősségeket, új esélyeket fedezzünk fel magunkban. Mérleget kell vonnunk, mit értünk el eddig. Ettől kezdve pedig új élettempóra kell berendezkedni. Csökkenteni kell a férfira nehezedő nyomást és új célokat kell kitűzni. A szexuális életben is szükséges a szemléletváltás: lehet nyugodtabban, gyöngédebben, lassabban is csinálni. Több időt rászánni, hogy élvezetesebb legyen a szex. Lehet új játékokat kitalálni, és közben nyugodtan lehet nevetgélni, beszélgetni és összebújni is.

   

   A testi-lelki jó közérzet szempontjából nagyon fontosak a miniszabadságok, hogy ismét erőt gyűjthessünk, feltöltődhessünk

   

  A szexnek ebben a korban már nem szabad teljesítménysport jellegét öltenie, sőt a férfi el is engedheti magát, lehet passzív résztvevője az eseményeknek. Ez fokozza az érzéki élményt.

   

  A kis lépések fontosak

  Brigitta Fetsch szerint a kis változtatásokat nem szabad halogatni, akkor nem torlódik össze annyi minden. A partnerkapcsolatban is sokat kell beszélgetni egymással, rendszeresen le kell ülni, meg kell hallgatni, mit mond a másik.

   

  Ha a középkorú férfiak képesek rá, hogy időben módosítsák értékrendjüket, nem feltétlenül kell drámai változásoknak történniük. Olykor fokozatosan, lassanként zajlik az átalakulás, az átmenet egy másik életfázisba. Ez olyasmi, amit sokan ösztönösen kiválóan csinálnak – mindenféle krízis és összeomlás nélkül.

   

   

  Férfiproblémák

  • A férfiak átlagos várható élettartama 77,2 év. (A nőké 82,5 év).
  • A férfiak hivatás és magánélet terén is nagyobb kockázatokat hajlandók vállalni, mint a nők.
  • A férfiak gyakran túl későn fordulnak orvoshoz.
  • A férfiak keveset mozognak. A német férfiaknak csak 23%-a sportol hetente ötször legalább 30 percet.
  • A férfiak sport közben általában versenyés teljesítményorientáltak.
  • A nőkhöz képest a férfiak több alkoholt isznak, többet dohányoznak és egészségtelenebbül táplálkoznak.

  • A férfiak válás után gyakrabban esnek depresszióba.
  • A középkorú férfiak közül többen követnek el öngyilkosságot, mint a hasonló korú nők.
  • A halálos balesetek 92%-a és a munkahelyi balesetek 83%-a férfiakat érint.
  • A férfiak több alkalommal vezetnek autót, mint a nők, és ezt általában stressz hatása alatt teszik.
  • Az elkerülhető betegségek, amelyek gyakrabban érnek férfiakat, a következők: hörgő- és tüdőrák, a szív keringési zavarai és májbetegségek.

   

   

  Lehet, hogy segítségre van szükségem?

  Problémák vagy lelki krízishelyzet esetén:

  • a helyzetet komolyan kell venni,
  • felelősséget kell vállalni saját magunkért,
  • aktívan kell cselekednünk és profeszszionális segítséget kell keresnünk,
  • hajlandónak kell lennünk a változásra.

   

  Hova fordulhatok?

  • a háziorvoshoz vagy szakorvoshoz,
  • pszichológushoz, pszichoterapeutához,
  • coach-hoz,
  • pszichoszociális tanácsadóhoz,
  • önsegítő csoportokhoz.

  -vörös-
  XVIII. évfolyam 10. szám

  Címkék: férfiproblémák

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.