Psziché

Ha homeopátiás szert szed, kutya baja!

Utazási betegség, hányás, hasmenés esetén


 

Nyugtalan a kutya, vagy ernyedten fekszik? Akkor is hány, ha a gyomra üres? Miként viselkedik az utazás végén? Hosszabb ideig fáradt, kimerült? A négylábúakat nem tudjuk kifaggatni panaszaikról, ezért fontos, hogy alaposan megfigyeljük őket.

 

 

Viselkedési zavaroknál is segíthet a homeopátia

Nem csak a megfigyelés, hanem a faj, a fajta viselkedésének ismerete is szükséges, ha az állat félénkségét vagy agresszivitását homeopátiával szeretnénk kezelni. A homeopátiás repertóriumok emberek gyógyítására készültek, ennek ellenére léteznek átfedések, megfelelések. A rendellenes viselkedés kezelése tapasztalt terapeuta feladata, aki többnyire viselkedéstréning és homeopátia együttes alkalmazásával ér el eredményeket.

 

Az állatokkal foglalkozó homeopátiás tanácsadó irodalomban gyakran találkozhatunk a „típusok” kifejezéssel. Olvashatunk például az „alázatos Pulsatilla típusú nőstényről” vagy a „domináns Lycopodium hímről”. A kutya jellemének a gyógyszerképpel történő megfeleltetése, a típusok megállapítása az egyénre szabott, legmegfelelőbb gyógyszer megtalálásához szükséges.

 

A lelkes gazdik ilyen típusismertetéseket olvasva könnyen ráismernek kedvencükre, és emiatt sokan úgy is vélik, hogy néhány apró golyócska segítségével hipp-hopp! teljesen átalakíthatják kutyájuk viselkedését vagy meggyógyíthatják bármely betegségét. Sajnos a dolog nem ennyire egyszerű! Az egyénre szabott homeopátiás alkati diagnózishoz a tapasztalt terapeutának is időre és sok, az állatra vonatkozó információra, adatra van szüksége. Ennek ellenére idült betegségek fennállásakor a „klasszikus” homeopátia módszere megéri a fáradozást.

 

Természetesen nem muszáj minden aprósággal azonnal szakemberhez fordulni: az apróbb kellemetlenségek (hasmenés, hányás) kezelését a gazdi is el tudja végezni. Ha a panaszok ennek ellenére két-három napon túl tartanak, érdemes felkeresni az állatorvost. Ha a kutya nagyon hevesen és feltartóztathatatlanul hány, vagy a hasmenés vizes és gyakori, az állatorvosi kezelésre még ennyit sem szabad várnunk: a kutya könnyen kiszáradhat, ami akár életveszélyes is lehet.

 

Homeopátia hányásra

• Bryonia D6: Reggeli epehányás.

• Ipecacuanha D6: Fehér hab és emésztetlen táplálék hányása, akut gyomornyálkahártya-gyulladás, az állat nem akar sem enni, sem inni.

• Nux vomica D6: Hányás (társulhat hozzá hasmenés is) bőséges étkezés vagy nem az állatnak való ételek elfogyasztása után, gyógyszerszedés utáni hányás.

• Arsencium album D6: Hányás kimerüléssel és nyugtalansággal, kombinálódhat hasmenéssel is. A kutya gyakran iszik kis mennyiséget, amelyet ezután azonnal ki is hány. A panaszt gyakran romlott táplálék, vírus, fagylalt, hó evése, fagyott, illetve túl hideg étel okozza.

 

Homeopátia hasmenésre

• Pulsatilla D6: Nyákos széklet, minden székeléskor változik a széklet állaga. A legapróbb diétahiba hasmenést okoz. Az állat szinte soha nem szomjas.

• Podophyllum D4: Vizes, bűzös, sugárban ürülő híg széklet. Főképp reggel, illetve evés után jelentkezik.

• Sulfur D6: Krónikus hasmenés, főképp idősebb kutyáknál. Előfordul, hogy csak kora reggel jelentkezik a hasmenés, a széklet tartalmazhat vegyesen híg és szilárd részeket is.

• Arsenicum album D6: Hasmenés gyors kifáradással. Gyakori, kis mennyiségben ürített széklet, amely bűzös, a székletben lehet vér. Éjfél után állapotromlás, amit nyugtalanság kísér.

 

Adagolás: A kiválasztott gyógyszert naponta háromszor adjuk, minden alkalommal 5 golyócskát, vagy 1 tablettát, vagy 5 cseppet, a kutya méretétől függetlenül. Ha a panaszok igen hevesen lépnek fel, adhatunk eleinte óránként egy-egy dózist. Amint a panaszok enyhülnek, ritkíthatjuk az adagolást. Sok kutya felnyalja a tenyérbe helyezett golyócskákat, ha nem hajlandó, az ajkai és a fogai közötti résbe helyezzük azokat. Adhatunk cseppeket is, amelyeket kevés vízbe keverve felszívunk egy 2 ml-es fecskendőbe (tű nélkül!), és ezt óvatosan befecskendezzük az állat szájába.

 

Utazási betegség 

Gyakori probléma a négylábúaknál az utazási betegség. Sajnos nem minden kutya lelkes „autós”, néhányuk nagyon érzékenyen reagál a kocsi mozgására, ami feltételezhetően túlingerli egyensúlyi szervüket. A rosszullét első jele a gyakori ásítás és csámcsogás, nyálfolyás, ezt csakhamar követi a hányás. Más kutyákra inkább a nyugtalanság jellemző, szélsőséges esetben szegény kutya idegesen fel-alá ugrál és közben ugat. A megfelelő gyógyszert kb. 30 perccel az utazás megkezdése előtt adjuk be (5 golyócska). Ha a panasz régóta fennáll, a szert már tíz nappal a tervezett út előtt elkezdjük adni a kutyusnak, naponta háromszor.

 

Az utazási betegség legfontosabb homeopátiás szerei

• Cocculus D6: A kutya apatikusan hever az autóban, nem lehet elterelni a figyelmét (étellel sem), nyáladzik és esetleg hány is.

• Nux vomica D6: A kutya nyugtalan, minden külső ingerre hevesen reagál, föl-alá ugrál az autóban.

• Petroleum D6: A kutya ideges, de nem viselkedik feltűnően nyugtalanul. Esetleg ugathat, nyáladzik és többnyire hány is. Az autóban történő etetés eltereli a figyelmét, enyhíti panaszait.

• Borax D6: A rosszullét főképp hegyes-völgyes terepen jelentkezik.

 

A megfelelő homeopátiás szer mindig az, amelynek gyógyszerképe leginkább hasonlít a kutya panaszaira. 

- tommy -
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: állatgyógyászat, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.