Psziché

Hang és a személyiség

Hogyan eddzük a hangunkat, hogy meggyőzőbbek és szimpatikusabbak legyünk mások szemében?

  Kevesen tudják, mi mindent árul el személyiségünkről, mentalitásunkról a beszédhangunk. Aki tudatosan használja a hangját, többet tud meg önmagáról, és tudását saját hasznára fordíthatja. A jutalma nagyobb önbizalom, nagyobb elismertség és siker.


   

  Mi van veled? Olyan ideges a hangod!” „Szerelmes vagy? Annyira vidám a hangod!” Ismerősek ezek a kérdések? Alig mondunk néhány mondatot, és ismerősünk, barátunk  rögtön tudja, mi a helyzet velünk. A hangunk mindent elárul a hangulatunkról.

   

  Az érzelmek megváltoztatják a hangunkat, ugyanis vegetatív idegrendszerünk  befolyásolja a gégefő működését. Ha szomorúak, lehangoltak vagyunk, a beszéd közben használt izmaink elernyednek, ezáltal hangunk erőtlenné, beszédünk elmosódottabbá válik. Stressz, izgalom hatására a hangszalagok feszesebbek lesznek, amitől a hangunk is magasabb lesz. A lámpalázas előadók jól ismerik ezt a jelenséget. Ám a magasabb, „stresszes hang” megerőltető. Éppen ezért megtörténhet, hogy egy vitában hiába vannak valakinek jobb érvei, mégsem képes meggyőzni partnerét, mert a beszéd az izgalom hatására sokkal jobban kifárasztja, mint ha nyugodt körülmények között érvelne. Ezzel magyarázható, hogy a nők, magasabb és halkabb hangjuk miatt, kevésbé meggyőzőek a tárgyalóasztalnál, ezért kevésbé veszik őket komolyan. Hangjuk miatt sokkal félénkebbnek, bizonytalanabbnak tűnnek a valóságosnál.

   

  A cikk folytatását 2014. februári lapszámunkban olvashatják!

  -tamás-
  XX. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.