Psziché

Hiperszenzitivitás: hogyan használhatjuk erősségként?

  Túl érzékenyen reagálok? Túl kényes vagyok erre a világra? Ezeket a kérdéseket teszik fel maguknak azok, akik a mindennapokban, a közösségi létben gyakran úgy érzik, nincsenek a helyükön. Segít, ha tudjuk, hogy valóban a hiperérzékenyek többmilliós csoportját gyarapítjuk-e.


   

  Ne vegyél mindent ennyire a szívedre! Ne legyél ilyen ijedős! Most miért sírsz? Annyira nincs is nagy zaj! Túl sokat agyalsz! Miért akarsz máris menni? Ne legyél már ilyen! Mondatok, amelyeket a legtöbb hiperérzékeny már biztosan többször hallott életében. Ezek a mondatok előtérbe hozzák az éveken át gondosan elnyomott gondolatot, hogy mások vagyunk, mint a többiek. Bár a szakértők abból indulnak ki, hogy a lakosság mintegy 15-20 százaléka hiperérzékenynek számít, ez sokakban éveken, sőt évtizedeken keresztül nem tudatosul, annak ellenére, hogy gyakran úgy érzik, a körülöttük élők nem értik meg őket.

   

  Mit jelent az, ha valaki hiperérzékeny? A fogalom azt az állapotot jelzi, mikor valakinek az érzékszervei érzékenyebbek, mint másoké. A hiperérzékenyek aprólékosabban, részletesebben érzékelik a dolgokat, így hamarabb telítődnek ingerekkel, ez pedig gyakran stresszreakcióhoz vezet. Egyrészt kevésbé szűrik ki a részleteket, másrészt jóval érzékenyebb az idegrendszerük, ez a két dolog együttesen pedig fokozott érzékenységhez vezet.

   

  Dr. Elaine Aron amerikai pszichoterapeuta és egyetemi professzor több mint 20 évvel ezelőtt elkezdte kérdőívek segítségével kutatni a fokozott érzékenységet. Hangsúlyozza, hogy a hiperérzékenység nem betegség, hanem személyiségjegy. Alapvetően négy kritériummal lehet leírni az érintetteket: alaposan feldolgozzák az információkat, túlingerlődnek, emocionálisan és szenzorosan (az érzékszerveiken keresztül érkező ingerekre) érzékenyek.

   

  A hiperérzékenyek hangosabbnak hallják a zajokat, érzékenyebben reagálnak a szagokra, hevesebb érzelmeket élnek meg, mint átlagos érzékenységű embertársaik. A zajt ezért nem csak idegesítőnek, de fizikailag fájdalmasnak élhetik meg – az ilyen helyzetekből a hiperérzékenyek mindenképpen szabadulni akarnak. Hasonló, túlzottan ingerlő környezet lehet a nagy tömeg, például koncerteken vagy rendezvényeken, a metrón vagy városnézés közben, de a nyitott irodák és a túl sok egymást követő időpont is.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  M. L.
  XXV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. július

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.