Psziché

Homeopátiás „szerelemgolyócskák”

Nem oldanak, csak kötnek

All you need is love, azaz csak szerelemre van szükséged – énekelte egykor a Beatles. Mindannyian ismerjük, milyen érzés az új szerelem, az évek során azonban lassanként lekerül rólunk a rózsazínű szemüveg.


A szerelem friss élményéhez fűzödő érzések idővel eltűnhetnek a kapcsolatból, és a gyengédség helyét átvehetik a civakodások és a krízisek. A dönő az, hogyan bánunk velük

 

A kapcsolat előtt két út áll: vagy beérik, fejlődik, vagy tönkremegy a hétköznapok kihívásai közepette. Krízishelyzetben bizonyos homeopátiás szerek a segítségünkre lehetnek abban, hogy felismerjük, mi is a szerepünk egy kapcsolatban. Teljesen normális dolog, ha egy idő után a hétköznapokban bizonyos dolgokat fontosabbnak tartunk, mint tettük azt akkor, amikor éppen egymásba szerettünk. Ha azonban a felbukkanó sötét felhőkből napi rendszerességgel kitörő vihar lesz, a szerelmet az a veszély fenyegeti, hogy elsüllyed a kölcsönös sértések és vádaskodások árjában. Hol a megoldás a kapcsolati problémákra, hogyan éli túl egy pár a közös élet buktatóit, és tud-e ebben segíteni nekik a homeopátia?

 

A kérdés utolsó részére válaszolva: a homeopátia hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban felismerjük a saját szerepünket a kapcsolatban, és erősítsük az önbizalmunkat. Maga a szer azonban nem old meg egyetlen kapcsolati problémát sem, ez továbbra is a pár feladata marad.

 

Ha a pár egyik tagja megcsalja a másikat, fizikai erőszakot alkalmaz vagy elveri a közös pénzt, akkor a gyógyulás útjában olyan masszív akadályok állnak, amelyeken semmiféle homeopátiás szer nem képes változtatni.

 

Ugyanakkor a homeopátiás szerek:

 

• erősítik az önbizalmat,
• hozzásegítenek ahhoz, hogy jobban lássuk saját magunkat és a magatartásmintáinkat,
• tudatossá tegyük a problémákat és megoldásaikat,
• erősítsük a másiktól való függetlenségünket.

 

 

Látszólag kilátástalan helyzetet tisztáz az Ignatia

Ha egy kapcsolat kilátástalannak tűnik, akkor segít az Ignatia C200, egyszer 5 globuli. A helyzet sokféle lehet: ha a feleség úgy érzi, hiába akar kilépni a házasságából, mert a férje megbetegszik, és ő felelősnek érzi magát érte. Ha a férjet csalja a felesége, és amikor tetejébe még a munkáját is elveszíti, és az egész világa összeomlik. Ha valaki gyerekkora óta az áldozati bárány szerepét játssza, mindent megtesz a férjéért, zokszó nélkül ápolja a beteg anyósát, és hagyja, hogy az egész család szégyentelenül kihasználja. Mindezekben a sziutációkban az Ignatia erősíti az önbizalmat, és lehetővé teszi a krízis felelős megoldását.

 

Kissé hasonló helyzetekben egy másik homeopátiás szer jelenthet támogatást. Ha valaki csak önmagában bízik, nem képes és hajlandó a családon belül megosztani feladatokat és a felelősséget, az hosszú távon tönkreteheti a házasságot. Ilyen esetekben jöhet szóba a Pyrethrum parthenium C200. Ez segít belátni, hogy másokban is meg lehet bízni, főleg, ha azok valóban érdemesek a bizalomra.

 

 

Ha a féltékenység megmérgezi a kapcsolatot

A túlzásba vitt féltékenység is súlyosan veszélyeztetheti a kapcsolatot. Ha az asszony annyira gyanakszik a férjére, hogy nem engedi el sehová, ha másra néz, hangos jeleneteket rendez, az megmérgezi a házasságot. Ilyenkor jól jön a féltékenység elleni fő homeopátiás szer, a Lachesis C200. Hatására a házaspár képessé válhat arra, hogy megbeszélje a problémáit, és a féltékeny ember pszichoszomatikus tünetei is megszűnhetnek.

 

A kapcsolatra nézve az sem kedvező, ha valaki túlzott harmóniára törekszik, és minden felmerülő problémát a szőnyeg alá söpör. Erre kínál segítséget a Natrium carbonicum C200. Hatására a páciens rádöbbenhet arra, hogy nem szabad eltúlozni a békesség utáni vágyat sem. Ha valaki komolyan veszi önmagát, és adott helyzetben választásra kényszeríti hűtlenkedő párját, tiszteletet nyerhet és megmentheti a kapcsolatot.

 

 

A házassági krízisek legyőzésében segít a Lycopodium

Súlyos házassági krízisekben segíthet a Lycopodium. Ilyen eset lehet, ha a férjről csak az esküvő után derül ki, ugyan céltudatos és szorgalmas, de a legkisebb akadály láttán is félelmetes dührohamokat kap, és képtelen a gyengédségre. A szer hatására az illető számára tudatossá válhat a magatartása, és ez elősegíti a sikereit a magánéletében és a munkájában egyaránt. Néha azzal is szembe kell nézni, ha egy kapcsolat menthetetlenül véget ért. Tudattalanunkban tovább élnek a korábbi rossz tapasztalatok, és sok-sok év elteltével is meghatározzák a magatartásunkat.

 

Ha valaki házassági válsága miatt depressziós és akár az öngyilkosság gondolata is megfordul a fejében, annak segít a Magnesium muriaticum Q3 (napi tíz csepp, előtte az üveget 10-szer rázzuk fel). Ez a homeopátiás szer kiválóan alkalmas olyan betegeknek, akiknek nehéz gyerekkoruk volt, amikor elhanyagolták őket és rosszul bántak velük. Az ilyen tapasztalatok felnőttkorban gyakran vezetnek oda, hogy az illető mindenáron igyekszik elkerülni a vitát és „béketeremtőként” lép fel. A szer jóvoltából visszanyerheti önbizalmát, életkedvét, és hátat fordíthat a szerelmére méltatlan házastársnak.

 

Szintén gyerekkori rossz tapasztalat lehet, hogy valakit minden szorgalma és sikere ellenére az anyja folyton szid. Később előfordulhat, hogy ezt a szerepet a házastársa veszi át. Ilyenkor felszabadító hatású lehet a Staphisagria C200. Hatására a páciens felszabadulhat az állandó kudarcélmény, a meg nem felelés érzése alól, és megerősödött önbizalommal megváltoztathatja a többi emberhez fűzőző kapcsolatát.

 

 

A homeopátia a meghaladott magatartásmintára figyelmeztet

A felsorolt helyzetek és szerek közös jellemzője: az illetők tisztázni tudták a helyzetüket és újradefiniálni a párkapcsolatban betöltött szerepüket. A homeopátiás szer támogatást nyújt a személyiségfejlődéshez, de mindenkinek magának kell megtalálnia a saját útját. A homeopátia számos partnerkapcsolatban hozzájárul ahhoz, hogy a két ember jobban megbecsülje egymást, és újra megtalálja a közös hangot.

-nori-
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: homeopátia, homeopátiás szerelemgolyócskák

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.