Psziché

Idősebb nő fiatal férfit keres

Az emberek a korábbinál kevésbé gondolkodnak merev sémákban

„Jó karban lévő 50-es férfi vonzó, karcsú partnernőt keres (35 éves korig) közös élet reményében. Saját lakás van.” Ilyen egy jól hangzó, teljesen átlagos társkereső hirdetés. De vajon mit szólunk akkor, ha a következő szöveget olvassuk? „Jó karban lévő 50-es nő vonzó, karcsú férfitársát keresi (35 éves korig) közös élet reményében.” Mire gondolunk ilyenkor?


 

Egészen mostanáig nő és férfi klaszszikus szerelmi és élettársi kapcsolata úgy működött, hogy a férfinak néhány (akárhány) évvel illett idősebbnek lennie partnernőjénél. Általánosságban azt figyelhettük meg, hogy minél befolyásosabb, gazdagabb és híresebb egy férfi, annál fiatalabb nő tündököl az oldalán. Amikor a francia elnök, Nicolas Sarkozy (56) felbukkant az újságokban, oldalán új párjával, a 43 éves Carla Brunival, akkor senki nem azzal törődött, hogy az asszony 13 évvel fiatalabb a férfinál. Elvégre ebben nincs semmi különös. A német futballedző, Lothar Matthäus (50) sem keltett különösebb feltűnést, amikor a 24 éves Liliana személyében nálánál 26 évvel fiatalabb új társat talált. Csekélyke 18 év választja el Paul McCartneyt (69) új feleségétől, az 51 éves Nancytól. Ha ilyen történetekkel találkozik az újságokban, az olvasó csak gratulál magában a hírességnek, amiért sikerült szert tennie ilyen csinos, hozzá illő partnernőre.

 

De mi történik akkor, ha a nő idősebb a társánál, méghozzá jóval idősebb? Változnak az idők, és ˝a férfi legyen idősebb" parancsolata lassan a múlté lesz. Az utóbbi tíz év során lassan, de biztosan előretör egy új trend: a kapcsolatban lehet a férfi fiatalabb. 

 

Ha körbenézünk, máris azt látjuk, hogy sok pár esetében a férfi ugyanannyi idős, mint a nő, vagy fiatalabb, esetleg jóval fiatalabb. A témát az interneten is sokan vitatják meg, és a vélemények eltérők: van, aki szerint néhány év különbség a férfi javára még belefér, mások perverznek minősítik a dolgot (természetesen a nőt), és sokan élcelődnek azon, vajon mennyi ideig fog tartani egy ilyen kapcsolat. Másfelől viszont számos érintett, boldog pár beszámolója azt erősíti meg, hogy ez a felállás – amely egyébként egyáltalában nem számít újnak – igenis lehet tartósan is működőképes.

 

 

Hogyan születtek meg a Yoko-párok?

A témának nyomába eredt a német újságírónő, Dana Horálková is, és megírta 2009-ben megjelent könyvét: Ha a nők fiatalabb férfiakat szeretnek. Ebben nemcsak a saját, sok éven át tartó és boldog kapcsolatáról számolt be egy nála tíz évvel fiatalabb férfival, hanem mindjárt nevet is talált az ilyen párok számára. Könyve megírása során szembesült ugyanis azzal a problémával, hogy nem létezik kifejezés annak a helyzetnek a leírására, amikor egy idősebb nő fiatalabb férfit szeret. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ha valaminek nincs neve, akkor az nem is létezik. A szerzőnő végül – hosszasan egyeztetve John Lennon egykori feleségével, Yoko Onóval – végül ezeknek a pároknak a Yoko-párok nevet adta. Az elnevezés egyfelől az angol Young Kisses Old (a fiatal időset csókol) kifejezésből született mozaikszó, másfelől pedig arra utal, hogy a Lennon–Ono páros egyfajta mintapárnak számított abból a szempontból, hogy együttélésükkel szembementek minden korábbi szabállyal.

 

Egyre több, „a legszebb korban” lévő nő tűnik fel nálánál fiatalabb férfival az  oldalán. Német adatok szerint minden ötödik nőnek fiatalabb partnere van, de  a negyvenes nők között már minden másodiknak

 

Lennon hét évvel volt fiatalabb, körülrajongott zenésze a Beatlesnek, világhírű sztár. Yoko médiapályafutásáról a művészetre áttérő, nem különösebben csinos, ismeretlen nő, ráadásul japán. Együttélésük során a férfi készségesen belebújt a gondoskodó férj és családapa szerepébe, ellátta közös fiukat, miközben Ono csillaga mint művészé gyors emelkedésnek indult. A világ a feje tetejére állt. Mostanra mind több pár szegi meg a korábban áthághatatlannak hitt szabályokat, elmossák a korosztályok közötti határokat, legyen szó bár Vivienne Westwoodról (71), akinek a párja, Andreas Kronthaler mindössze 45 éves, vagy Nicole Scherzingerről (33), aki boldog a 26 éves Lewis Hamilton oldalán. De természetesen nemcsak híres példák léteznek, ha körülnézünk magunk körül, az ismerőseink között is számos olyan párt találunk, ahol a nő az idősebb.

 

 

Egyenrangú partnerek

A Yoko-párok jellemzően atipikus párok, akik keveset adnak a klisékre és a hagyományos nemi szerepekre, inkább egyenrangú partnerként viszonyulnak egymáshoz. Mindkét ember felmutat férfi- és női tulajdonságokat egyaránt, és adott esetben szívesen meg is cserélik egymással a magatartásukat. Döntéseikben nyilvánvalóan jobban befolyásolják őket egyéni preferenciáik és erősségeik, és életük alakításában kevésbé követik a hagyományos mintákat.

 

A show-biznisz világában sem ritka ez a felállás: a német
tehetség, Ina Müller, Madonna és a színésznő Simone Thomalla

 

A pszichológusok szerint a megszokottól eltérő felállás szélesebb játékteret biztosít a párnak, többféle módszert arra, ahogyan férfi és nő egymáshoz viszonyul. A két ember egymás iránti toleranciája jellemzően nagyobb a szokottnál, és a problémákkal is tudatosabban bánnak. A különbségeket inkább érdekesnek élik meg, és nem problémaként szemlélik.

 

 

Gyerekáldás – igen vagy nem?

Azokhoz a párokhoz képest, ahol a nő a fiatalabb, ezeknél a pároknál egy nagy különbség jelentkezik: míg az első esetben a nő számára a gyerekvállalás első a fontossági listán, addig ez utóbbi esetben ez általában nem téma. Természetesen gondot okozhat, ha a két ember eltérően tervezi az életét. Előfordulhat például, hogy a nő már tartós partnerre vágyik, miközben a fiatal férfi még meg szeretné őrizni a szabadságát.

 

De vajon mi az, ami igazán vonzó egy fiatalabb férfiban? És egy idősebb nőben? Természetesen sztereotípia számtalan létezik: a nő szexuálisan akarja kitombolni magát, önigazolásra van szüksége (és talán arra a fiúra is, akivel anyáskodhat). A férfi ezzel szemben a gazdag nő pénzét akarja, és az összeköttetéseit. Vagy esetleg pótmamát.

 

John Lennon és Yoko Ono volt az első híres pár, ahol a férfi fiatalabb volt. Innen származik a Yoko-párok kifejezés

 

A valóságban a Yoko-párok kapcsolata ennél sokkal többről szól. Ezek a párok – állítják a pszichológusok – a klasszikus normákon kívül mozognak, ami a szokottnál jóval nagyobb szabadságot biztosít nekik. Több terük van a kísérletezésre, a bolondozásra. A nő általában jóval tapasztaltabb a párkapcsolatok terén, érettebb, nem akar mindent belevetíteni a férfiba, nem érzi úgy, hogy a másiktól függ a boldogsága, ami a férfira nehezedő nyomást is csökkenti.

 

Az erotika is nagyobb szerepet kap

Már a nő hatalmáról szóló ősi kínai titkok is arra tanítják a nőt, hogy válasszon magának fiatalabb szeretőt. Wu Zhao császárné tanítása szerint „a fiatalabb férfiak többet adnak. Nagyobb öröm vele kísérletezni, rugalmasabb, és jobban át tudja adni magát a játéknak. Időt szán a gyakorlásra ott, ahol még nincs elég tapasztalata. A fiatalabb férfiban több az esszencia és a jangenergia, ami megmutatkozik szívélyességükben, fantáziájukban és lelkesedésükben egyaránt.”

 

A férfiak ezzel szemben olyan nőkre vágynak, akik nem kérdezgetik tőlük, mennyi pénzt hoznak haza, és mit gondolnak, miből fog enni a család. Olyan szellemileg független nőt akarnak, aki a saját törvényei szerint él, és hagyja, hogy a másik olyan legyen, amilyen.

 

Már az ősi Kínában is azt javasolták a nőknek, keressenek fiatal szeretőt

 

Az ilyen párok életében az erotika és a szexualitás is nagy szerepet játszik. A változás korába lépett nők szerelmi kedvének különösen jót tesz a erotikus hormonkoktél. Végül is a nők 35-40 éves koruk táján szexuálisan a csúcson vannak, miközben a férfiak hormonszintje már 30-35 éves korukban csökkenni kezd.

 

A német írónő, Ingeborg Middendorf regényében egy hatvan körüli, kortalan asszony választ partnerül egy nála jóval fiatalabb férfit. A szerzőnek magának is voltak ilyen kapcsolatai, és csupa jó tapasztalatot gyűjtött. Állítása szerint a fiatal férfiakat még nem viselte meg annyira az élet, nem tette őket tönkre a munkahelyi stressz, a házasságok, a válások, a gyerekekkel kapcsolatos nehézségek, a helytelen táplálkozás, az alkohol, a dohányzás. Jobban néznek ki, rugalmasabbak, szabadabbak, nem nyomja annyi teher a vállukat. Fizikai szinten jobb velük lenni, vidámabbak, jobban lehet velük viccelődni.

 

 

Ki az a pumaasszony?

Az Egyesült Államokban született meg egy új kifejezés, a cougar, magyarul puma. Olyan nőt illetnek vele, aki idős létére fiatalabb férfiakra hajt. És hogy vajon miért pont puma? Egyfelől az állat ezüstszürke bundája az idős asszony feltételezett ősz hajszínére utal, másfelől a puma ragadozó állat, akárcsak a nő, aki fiatal férfiakra vadászik.

 

A kifejezést Valerie Gibson újságírónő és a Puma: útmutató fiatalabb férfiakkal randizó idősebb nőknek című könyv szerzője alkotta meg, és eredetileg degradáló kifejezés volt azoknak a nőknek a leírására, akik bárokba járnak és azzal mennek haza, akit ott találnak. Az idők folyamán azonban a szó pozitív tartalmúvá változott, és manapság azokat az érett egyedülálló nőket jelenti, akik tudják, mit akarnak. És akiknek megvan a pénzük és a magabiztosságuk is ahhoz, hogy ezt meg is szerezzék. Szalonképessé végső soron Courteney Cox tette a kifejezést a Cougar Town című amerikai sorozatban, amelyben frissen elvált negyvenes nőt játszott, akinek fiatalabb pasijai vannak. Ezzel bátorságot adott a nőknek, megtörtént az áttörés és lendületet kapott egy új trend.

 

Oprah Winfrey a leghíresebb amerikai talk-show vezetője. Ő is külön adást szentelt a fiatal férfi-idősebb nő témának

 

2003-ban Oprah Winfrey is foglalkozott az idősebb nő-fiatalabb férfi témával a műsorában. 2005-ben pedig elindult a Living with Fran című vígjátéksorozat, amely egy olyan kétgyerekes anyáról szól, aki szerelmes egy férfiba, aki csak feleannyi idős, mint ő. De nem kell feltétlenül mindig óriási szerelemről beszélni! Egy olyan korban, amikor az emberek nem feltétlenül ugyanazzal a partnerrel élik le az egész életüket, lehetőség van a társak váltogatására. Egy 2003-ban készült amerikai felmérés szerint a 40–69 év közötti, egyedülálló amerikai nők egyharmada nálánál fiatalabb férfival randizik. 1197-ben az Egyesült Államokban kevesebb mint félmillió olyan pár élt, ahol a társak között legalább 10 év különbség volt, míg 2003- ban már körülbelül 3 millió olyan párról tudott a statisztika, ahol a férfi legalább hat évvel fiatalabb volt a nőnél.

 

 

A klasszikus értékek elveszítik a jelentőségüket

Mivel a nők életkilátásai jellemzően jobbak, mint a férfiaké, pusztán matematikai alapon is akkor jár jól a pár, ha a nő öt évvel idősebb a férfinál. A trend nemcsak a tengerentúlon figyelhető meg, hanem például Németországban is, ahol minden ötödik nő nálánál fiatalabb férfit szeret, a 40 év feletti korosztályban pedig minden másodiknál ez a helyzet.

 

A szakértők szerint ennek nem utolsósorban az az oka, hogy világszerte politikai és gazdasági áttörés szemtanúi vagyunk: a rugalmasság növekszik, a lehetőségek kitágulnak, nagyobb teret kap a kísérletezés. Az várható tehát, hogy a Yoko-párok száma továbbra is növekedni fog. Az általános trend amúgy is az, hogy az emberek a korábbinál kevésbé gondolkodnak merev sémákban, fix jövőkép helyett inkább az „élj a mának” filozófiát követik.

 

Susan Sarandon és Tim Robbins

 

A téma a külső megjelenés problémáit is felveti. A reklámok sugallta képek szerint a szex kizárólag a szép, fiatal, karcsú, vonzó, szexis testű emberek kiváltsága. A mai teljesítményorientált és fiatalságőrült társadalomban az évek múlásával egyre nehezebb ezeknek a feltételeknek megfelelni. És ha egy nő már nem tökéletesen friss, hetyke, ránctalan, fiatalos külsejű, vajon hogyan várhatja el, hogy egy ilyen férfi szerepeljen az oldalán? A párterapeuták szerint azonban egy fiatal férfi vitalitása valósággal megfiatalítja az idősebb nőt is, míg a férfiak megbecsülik az idősebb nő odaadását, érett nőiességét. Ezek a nők tapasztaltabbak, nagyobb kedvvel kísérleteznek, nyitottabbak, szívesen átveszik a férfiaktól az irányítást az ágyban és az életben egyaránt, ezzel pedig tehermentesítik őket.

 

A mai ötvenesek tagadhatatlanul másképp néznek ki, mint régebben. Néhány évtizeddel ezelőtt a 45, 50 évest már öregnek tartották, ma úgy vélik, az élete csúcsára érkezett. Olyan időszak ez az életében, amikor még van ideje és kedve kísérletezni, valami újba fogni, új irányba elindulni, régi álmait megvalósítani.

 

 

Hogyan győzzük le a társadalmi akadályokat?

Szívesen büszkélkedünk azzal, hogy manapság mindenről nyugodtan lehet nyíltan beszélni. A szexuális praktikákról és irányultságról ugyanúgy, mint a félrelépésről, az alkoholizmusról vagy a neurózisokról. Manapság, állítjuk, nincsenek tabuk, nincs olyan téma, amit ne lehetne a nagy nyilvánosság előtt megvitatni. Egyetlen kivétel az öregedés. Az öregedés és az idős kori szex. Ez még mindig tabu témának számít, ami többek között azt eredményezi, hogy a fiatalabb férfival szerelmeskedő idősebb nőnek előítéletekkel és olykor megvetéssel kell szembenéznie. A közvetlen környezetében, a családban sem mindig örül mindenki egy Yoko-kapcsolatnak, ami a pár viszonyát újra csak megterheli.

 

Mariah Carey és Nick Cannon

 

Vajon mit lehet tenni, ha a környezet negatívan reagál? A szakértő szerint ha maga a pár is bizonytalan, akkor ezt az érzést mások negatív reakciója csak tovább erősíti. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a külvilágból érkező megjegyzések sokkal inkább árulkodnak azokról, akik a megjegyzéseket teszik, mint azokról, akiknek szánták. Olyan érzések rejtőznek mögöttük, mint irigység, szorongás, rossz tapasztalatok. Éppen ezért érdemes nem túl korán a nyilvánosság elé lépni. Tanácsos inkább az új szerelmet először csak kettesben élvezni, és hagyni, hogy a kapcsolat kibontakozzon, és ha tartósnak bizonyul, akkor vállalni ország-világ előtt.

 

Híres Yoko-párok

• Clara Schumann (szül. 1819) és Johannes Brahms (1833)
• Rosa Luxemburg (1871) és Konstantin Zetkin (1885)
• Coco Chanel (1883) és Hans Günther von Dincklage (1896)
• Vivienne Westwood (1941) és Andreas Kronthaler (1966)
• Susan Sarandon (1946) és Tim Robbins (1958)
• Nena (1960) és Philipp Palm (1972)
• Mariah Carey (1970) és Nick Cannon (1980)

Szabó
XVIII. évfolyam 6. szám

Címkék: párkapcsolat, társválasztás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.