Psziché

Így hozzunk új lendületet a szerelembe!

Tíz vagy még több évi házasság után sok kapcsolat hétköznapivá válik, elszürkül. Ám ha igyekszünk, új szerelmi stratégiát dolgozhatunk ki.


 Egy kép, amely biztosan hat: szerelem közben képzeljük el, hogy párunk  szívében egy rózsa van

 

A szerelem és a szex - és ebben a legtöbb ember egyetért - az élet legszebb dolgai közé tartozik. Hogy mindkettő lassan eltűnik a hosszabb távon fennálló kapcsolatokból, az nagy kár, és ráadásul nem is kell, hogy így legyen. Ám az emberek szívesen játsszák a távolságtartót, és a túl sok érzelmet giccsesnek tartják. Pedig hogy a szívük mélyén nem így éreznek, arra bizonyíték a romantikus tévésorozatok, filmek, könyvek népszerűsége.

 

Egy felmérés szerint a hosszú évek óta tartó partnerkapcsolatokban is az emberek 30-50 százaléka igenis erősen érdeklődik a szex iránt. Ez pedig reményt ad arra, hogy a romantika, a szerelem és a szex ne tűnjön el a kapcsolatokból.

 

A szex eredeti formájában az őserővel összekapcsoló energiákat szabadít fel bennünk. Ez az energia egyfajta zen-állapottal függ össze szex közben: a várakozásoktól való mentesség kombinálódik a saját belső folyamataink megfigyelésével, és azzal, ahogyan az univerzális erőhöz visszatalálunk. Az állapot hasonlít az íjászat zenjéhez: ilyenkor szintén arról van szó, hogy már nem a nyilat kell kilőni, hanem az energiát, a bennünk lévő őserőt.

 

Mivel éppen a zen-tudat hiányzik belőlünk a leginkább szex közben, hiányt szenvedünk nagyon gyakran abban a finom érzésben is, mely a pillanat figyelmes átélése közben keletkezik. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távon az energia is hiányzik. A német Bärbel Mohr a szexhiányban szenvedő kapcsolatokban úgynevezett "nullkört" ajánl az élmény újrafelélesztésére. Szerinte ugyanis a legjobb megoldás a radikális kúra, azaz mindent a nulláról kezdeni. Azaz a szexuális élet közben nulla mozgás, amíg vissza nem tér az érzések finomsága, vagy amíg a nemi szervek saját bölcsessége újra át nem veszi az irányítást. A lényeg, hogy érzékeléseink minden egyes részletére valóban odafigyeljünk. Erre alkalmas megoldás például a megszokott előjáték helyett közös energiagyakorlatok végzése, mondjuk a csi-kung három főgyakorlata. Ezek erősítik a vese- és szexuálenergiát, megnyitják a szívet a szerelem, a szellemet pedig a finom energia előtt.

 

Hasonlóképpen ajánlható a bonding vagy "szív-a-szívhez" módszer is, amikor a pár egy fél órán át egymáshoz simulva fekszik, és egyikük sem mozdul. Ez lehet nagyon unalmas, de nagyon élénkítő és energetizáló is, attól függően, mire használjuk az érzékszerveinket és belső figyelmünket. Fontos, hogy hárompercenként elmondjuk a másiknak, mit érzünk, nehogy elterelődjenek a gondolataink vagy elaludjunk. A férfi erekció nélkül is behatolhat a nőbe, majd mind a ketten nyugodtan fekszenek, és egyszerűen csak érzékelik, ami történik.

 

Miért olyan fontos a lassúság?

Ennek során a nemi szervek felélednek, visszanyerik saját tudatukat, és keresztüláramlik rajtuk az energia. Az egész test milliméterről milliméterre feléled, és - a fejtől, a múltbeli tapasztalatoktól és a társadalmi elvárásoktól teljesen megszabadulva - kifejleszti saját vágyát és szenvedélyét. A csend és a mozdulatlanság mindaddig tart, amíg a test egyre jobban ráébred a szeretetre, és a mozgás belülről kifelé haladva keletkezik. 

 

Az újrakezdés titka a lassúság, mert csak ez képes újfajta minőséget és új energiát ébreszteni. A tempó lassul, a figyelem nő: ahogyan például lassú lélegzés közben elképzeljük, amint az egész testünket átjárja az oxigén, úgy a lassú szex közben is el tudjuk képzelni, amint minden egyes mozgás hatására a felszabaduló energia eljut valamennyi sejtünkbe. Mindaz, ami erősíti az energiát, a figyelmet és a partnerhez való kötődést, nemcsak a szexualitást változtatja meg pozitívan, hanem az egész partnerkapcsolatot. Ennek hatására a szex is változatossá válik, hol vad, hol lassú, a belső ütemet követve, és megszabadul a kliséktől.

 

 Egyszerűen érezzük meg, mire van szüksége a partnerünknek! A szelíd masszázs csodákat tehet

 

A szex és a szeretet újraébresztésére jó módszer például a vizualizáció, mondjuk amikor a pár egy rózsát képzel el a másik szívében szex közben. Mások azt a pillanatot ébresztik fel, amikor megismerkedtek, az első csók, az első közös élmény emlékét. Visszaemlékeznek rá, mit éreztek akkor, és ezt az érzést felélesztve viszik át a jelenbe. Ahogyan a spirituális tanító, Waliha Cometti írja: a szexualitásban váltakozva éljük át a vonzást és a taszítást. Minél tágabbra nyitjuk egymás előtt a szívünket, annál kevésbé érezzük meg a taszítás hatását.

 

Végső soron a szív hozza vissza a szerelmet a szexbe. A szerelem nélküli szex során a szervezet stresszhormonokat választ ki, például kortizolt. Minél több érzelem kapcsolódik a szexhez, annál nagyobb mennyiségben termelődik a stresszoldó hatású oxitocin. Hatására átéljük a szerelmet, és beteljesedik a szerelmünk. Ha a szeretetre koncentrálunk, nem a legközelebbi orgazmust hajszoljuk, akkor megnyílik a szívünk, és egész életenergiánk lendületbe jön.

- szabó -
XIV. évfolyam 2. szám

Címkék: párkapcsolat, szerelem, szexualitás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.