Psziché

Ismét egyenes derékkal

Az egyenes gerincoszlop felemeli a lelket

Alta major - ez a neve annak az útnak, amely a gerincoszlop kiegyenesítésével a lélek felemeléséhez vezet.Ahogy kint, úgy bent: miután megváltozott a testtartás, a lelkivilág is pozitív változáson megy keresztül

 

Divo Köppen-Weber írt "Alta major-energia - Azzá válsz, ahogy tartod magad" címmel könyvet. Az írónő előadásokat is tart, ahol beszámol saját szenvedéstörténetéről, és arról, hogyan sikerült meggyógyulnia.

 

Egyenes gerinc, ez a módszer lényege. Természetünknél fogva - külsőleg és belsőleg egyaránt - teljesen egyenesnek teremtettünk. Erre Buddha a legjobb példa. Ő a boddhifa törzsével azonosult, így teste teljesen felegyenesedett, aminek eredménye a megvilágosodás lett.

 

Az alta major önmagunk felfedezésének és szellemi-testi szinten a természetes, fájdalommentes, egyenes tartás megtalálásának útja. Sok ember helytelen testtartást vesz fel. Ezek közül a leggyakoribbak:

 

– behúzott fej félelem esetén – ilyenkor a vállakat önkéntelenül felhúzzák;
– összehúzódás – nem akarják, hogy észrevegyék őket;
– előretolt áll – fel nem dolgozott, ki nem fejezett düh;
– magasan hordott orr, amikor valaki az orrát és állát felfelé tartja – a bizonytalanság vagy a hiányzó önbecsülés leplezésére szolgáló dölyfös tartás;
– görnyedt tartás – nem akar mások fölé emelkedni, fél az irigységtől, haragtól.

 

 A felegyenesedett tartás szimbóluma Buddha

 

Az ilyen és hasonló testtartásokból következtethetünk a test és a lélek alkalmazkodni akaró védekezési reakcióira. Az alta major terápiának nem célja, hogy elutasítsa, bírálja ezeket a testtartásokat. Ugyanis csak a jelenlegi állapot elfogadása révén szabadulhatunk meg problémáinktól és juthatunk el a helyes, egyenes testtartásig. Az alta major munka a páciens aktivitására alapoz, ezzel jelentős mértékben különbözik minden más testorientált terápiától és kezeléstől. A terapeuta és a páciens együttműködik, hogy ezzel aktiválják az öngyógyító erőket. A terápia során semmi olyan nem történik, amit a páciens nem akar, nem szeretne. A terapeuta kezének érintése révén tudatosodik benne saját testformája. Ez az érintés semmit nem akar helyreigazítani, nincs nyomás, rántás, húzás, masszírozás stb. Csupán a megérintett páciens változás iránti óhaja vezet el a felegyenesedéshez.

 

 

Az önértékelési zavarok és a perfekcionizmus ördögi köre

Az első feladat, hogy felismerjük, gond van velünk. Erről így vallott az egyik páciens:

- Az első foglalkozást kíváncsian, de nagyon kritikusan végeztem el. Természetesen nem soroltam magam a többi résztvevő közé, akik testi és lelki problémáik miatt voltak jelen. Hátfájdalmaimat (válltájon és a keresztcsontnál, valamint az ágyéki szakaszon) már elfogadtam, ezért amikor azt kérdezték tőlem, milyen testi panaszaim vannak, azt válaszoltam, hogy panaszmentes vagyok. Az állás közben, de gyakran lassú járáskor és természetesen üléskor is jelentkező fájdalmaimról egyszerűen nem vettem tudomást. A hátamban és a gyomrom tájékán érzett fájdalmaimról szintén nem - ezek különösen a számítógép előtt ülve jelentkeztek. Akkoriban úgy éreztem, hogy ha ezeket bevallom, az a gyengeség jele. Az egyszerűen az eszembe sem jutott, hogy panaszaimnak köze lehet a testtartásomhoz. Másokkal szemben ugyanolyan szigorú voltam, mint magamhoz. Mindent és mindenkit kritizáltam, és elhamarkodottan, kíméletlenül alkottam véleményt másokról. Embertársaimban ritkám láttam pozitívumot, de hibáikat azonnal észrevettem. A veszekedés, a felfortyanás nálam a hétköznapok természetes része volt.

 

Ahogy kint, úgy bent: miután megváltozott a testartás, a lelkivilág is pozitív változásan megy keresztül

 

Saját magammal sem voltam elégedett. A munkának mindig tökéletesnek kellett lennie, hibáimat nem ismertem el. Hogy magammal szemben támasztott követeléseimnek meg tudjak felelni, azokat a munkákat, amelyeket bent nem tudtam időben elvégezni, hazavittem, és akár késő éjszakáig dolgoztam. Valóságos munkamániás voltam, persze ezt nem vallottam be magamnak. Ám az álarc mögött egészen más volt a helyzet. Valójában nem volt önbizalmam, és állandóan kételkedtem magamban. Mégis, teljesen megbízható voltam. Amit el kellett végezni, azt én megtettem, közben saját magamra nem voltam tekintettel. Ma azt gondolom, hogy ez okozta azt a sok izomfeszülést és görcsöt a testemben.

 

Ez a páciens aztán számos ülés során a lelkét terhelő súlyok kimondásával és sok teher feldolgozásával lassan elérte, hogy megjelentek a külső változások is. Korábban görnyedt tartása miatt belső szervei összenyomódtak, ennek következtében tüdőfunkciója is rossz volt, ez volt az oka a gyakori szívtáji szúró érzetnek. A testi megkönnyebbülést követték a lelki folyamatok is. Minél inkább sikerült tudatosítania merev, természetellenes testtartását, annál inkább vált tudatossá, miért keveredett korábban állandóan konfliktusba a szüleivel. A megfeszített térdek és a homorú derék egyértelműen a dac testi kifejeződése volt. Jobb lába szinte állandóan készenlétben volt, mintha toppantani akarna: "Nem, nem akarom!"

 

A családállítással kombinált alta major ülés sokat segített abban, hogy a családi konfliktus lényegébe mélyebben bepillanthasson, és feloldhassa a konfliktust.

 

 

Együttérzés önmagammal 

Az alta major segítségével megtanulta, hogy kialakítsa az együttérzés és a megértés érzését saját magával szemben. Különösen az egymás megérintését alkalmazó ülések ébresztették rá, mennyire nem szerette saját magát.

 

A Bach-virágok közül a vörös bükk, a gesztenye és a fenyő segített a fejlődés útján

 

A tükrözéses módszer (a tanácsadó felveszi a tanácsot kérő testtartását) során megdöbbent, milyen erősen előrehajlott a nyaka. 

 

 

A Bach-virágok segítettek a lelki fejlődésben 

A páciens rövid idő alatt 20 kg-ot fogyott, anélkül, hogy tudatosan fogyókúrázott volna. Az alta major terápiát később kiegészítette a Bach-virágokkal is, ami rengeteget segített a változásban. Az első Bach-virág a szőlő volt. Ez segített a merevség feloldásában, és abban, hogy ne akarjon mindenáron érvényesülni. Szintén fontosak voltak még a következők: bükkfa a kritikus szemlélet legyőzésére; erdei fenyő az önvádak feloldására; diófa az újrakezdés megkönnyítéséhez; vörös vadgesztenye a másokhoz fűződő kapcsolatok harmonizálására; fehér gesztenye az állandóan visszatérő, kínzó gondolatok ellen és a taposómalomból való kilépés megkönnyítésére. 

- tamás -
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: alta major, gerincbetegség

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.