Psziché

Most mit tegyek? Mi a helyes?

Forgóajtó - Álomfejtés


 

Férjemmel elmentünk a szüleimnek segíteni valamit. Egyszer csak azt vettem észre, hogy nincs sehol a férjem. Kiderült, hogy apu küldte el a közeli autókereskedésbe a barátjától kölcsönkért autót megjavítani - amit elrontott és így akarta ezt titokban tartani. "De ennyi ideig hol van?" - szakadt ki belőlem a kétségbeesett kérdés. Kis csend után anyám első reakciója könnybe lábadt szemekkel: "miii?!" Éreztem, hogy valami rossz fog történni, hiszen anyám a férjem halálára célzott. Szidni kezdte apámat, hogy lehetett ilyen hülye, minek kérte el, rontotta el az autót, és így tovább. Apám szokás szerint védekezni próbált. Én sem értettem apámat, miért az osztrák férjemet kérte meg erre, aki egy szót sem tud magyarul.

 

Majd megpróbáltam a férjemet telefonon elérni, sokáig nem sikerült. Tehetetlenül őrlődtem: Most mit tegyek? Mi a helyes?

 

Miközben a szüleim áldatlan vitája folyt, nagy sokára hallottam férjem nyöszörgéseit és elrablóinak gúnyos nevetését. Közölték, hogy megkötözték, megkínozták, de még él, és így, magatehetetlenül most elengedik. Kérdeztem tőlük, ki a hibás, esetleg én? De azt mondták, a férjem volt szemtelen és ezért történt az egész. Az egyetlen jó az volt az egész álomban, hogy nem én voltam a hibás.

 

Kedves Ruth!

 

Számomra ez az álom nagyon fontosnak tűnik és szeretném a segítségével még jobban megérteni.

 

Három éve élek Ausztriában. A szüleimmel valóban sok az én gondom. Valóban rengeteget civakodnak anyám és apám, ráadásul apám kissé alkoholista is, így igazán nehéz vele szót érteni. Különösen a férjemnek, aki meg nem is tud magyarul.

 

Az álomban kirajzolódó helyzet, hogy a férjem egy szóra szívességet tesz apámnak, reális. Neki valóban igen fontos, hogy a szüleimnél jó benyomást keltsen. De hogy ennyire védtelen és majdnem meghal, hát ez igen megviselt érzelmileg. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mégsem teljesen reális az álom, apámnak ugyanis sem kocsija, sem jogosítványa nincsen. De titkos üzelmei, pénzszerzési módjai annál inkább. Sokszor nem tudjuk, hol dolgozik és honnan szerez pénzt alkoholra. Anyám viszont éppen olyan negatív, mint az álomban, mindenben a rosszat látja meg legelőször. Élete tele van az önmagát beteljesítő negatív jóslatokkal. Ez a hangsúly, ahogyan a "miii?!"-t kiejti, úgy hat rám, hogy a mély hangjával szinte el is temeti a férjemet.

 

A férjem szüleivel sem sokkal jobb a helyzet. A férjem még megismerkedésünk előtt épített a szülei háza mellé egy házrészt. Amikor egybekeltünk, azt gondoltuk, nekünk adják a nagyobb részt a házból, hogy családunk lehessen. De nem így történt. Szerintem ez így lenne természetes, ők is megörökölték a házat a szüleiktől. Férjem is látja áldatlan helyzetünket és már függetlenedne, de ebben az építkezésben sok energiája van, a saját keze munkája és ezért ragaszkodik is a házrészhez.

 

De az én legnagyobb vágyam egy saját ház, ahol a férjemmel és a születendő gyerekeinkkel lakhatnánk. De ez most nagyon elérhetetlennek tűnik. 

 

Az álmomban az volt a legfontosabb, hogy a férjemet élve visszakapjam, hogy ne legyen semmi baja.

 

Vajon vannak az álomban erre utaló jelek, hogy az én nagy vágyam hogyan valósulhat meg? Még azt is éreztem, hogy a banditák, akik a férjemet elrabolták és megkínozták, a szülei. És hogy ő őrlődik a szülei és énközöttem.

 

Mi az álom helyes értelmezése, ami hozzásegít célom eléréséhez?

 

Kíváncsian várom válaszát, köszönettel: Annamária

 

 

Kedves Annamária!

 

Az álom konkrét javaslatot arra vonatkozóan, hogy miként tehetnének szert önálló családi házra, nem tartalmaz. De jelképesen érint három kérdést, amelyek a problémájához kapcsolódnak:

 

- a férfi- és női erő, más szóval az animus és anima,

- a családi tudattalan és az árnyékfigurák,

- és a személyiségépítés.

 

Az animus-anima erejével kapcsolatosan: férje eltűnése, védtelensége, veszélybe kerülése a férfierő hiányára utal az álmodó lelki működésében. Nem kell formális elvesztésre vagy életveszélyre gondolnia, hanem a belátás, a helyzetfelismerés, a megértés hiányára utal főleg.

 

A függetlenedés valóban nagyon fontos a felnőtté válás útján.

 

A szülőkkel való együttlakás - főként az ő lakásukban - egyfajta gyerekszerepet és függőséget állandósít, alárendelt szerepet. Szinte mindegy, hogy férje elrablói valójában kik, a lényeg az elrablás, és hogy ő miként dolgozik meg a szabadulásáért. Az álomban nem küzd meg, és apja vonatkozásában is gyenge férfierő rajzolódik ki.

 

A családi tudattalan vonatkozásában ugyancsak ez a függetlenedés rajzolódik ki. Hogy a saját maguk urai lehessenek.

Ezek az agresszív árnyékfigurák, akik megkínozzák és kinevetik a férjét, afféle próbatételnek mondható, amely nem kerülhető el. Persze a saját agresszióra is utal, hiszen a külvilágban mindig csak olyan dolgok rímelnek össze a történetünkben, amiknek a hívóríme bennünk van.

 

Kitörni a megnyomorító helyzetből, ez benne van az álom történéseiben.

 

Mutatkozik egyfajta csöbörből vödörbe helyzet: eljött otthonról, de egy hasonló komplikált családba csöppent.

 

A legfőbb mondanivaló a személyiségünk építése.

 

Az önálló ház, amire vágynak mindketten, a legfőbb kifejezője ennek. A személyiségünk is a saját tapasztalatból, élményekből épül, nem az örökség a lényege.

 

Sok köldökzsinórt kell elvágnunk életünk folyamán.

 

Köszönettel és üdvözlettel:

Ruth
XII. évfolyam 11. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.