Psziché

Nincs önbizalma? Gyakoroljon!

  Sok nőnek kevés az öntudata és önbizalomhiánytól szenved. Egy újfajta tréning megmutatja, hogyan lehet mindkettőt gyakorlás és imagináció útján elnyerni.  


   

  Testünk mindent elraktároz – a jó és rossz tapasztalatokat egyaránt. És mivel ez így van, bizonyos fokig minden meg is tanulható. Mind az introverzió – a visszahúzódás –, mind az extroverzió – a kinyílás.

   

  Agyunk mindig a már megszerzett tapasztalatok szerinti elvárásai alapján hoz létre új tapasztalatokat, ezért vigyázzunk! Ha egyszer valami igazán rosszul sült el, akkor veszélyes újból ugyanolyan vagy hasonló szituációba belemenni. Az agy emlékezni fog és a testben olyan hangulatot kelt, ami nagyon megemeli annak a valószínűségét, hogy a dolog megint félresikerül. Pl. ha valakinek egy előadásnál a hangja felmondja a szolgálatot, a keze remeg vagy az arca elpirul, nagyon valószínű, hogy ez legközelebb is megtörténik.

   

  Ezért fontos a testtel együttműködni, megfontolni, hogyan tudjuk arra rávenni, hogy velünk jöjjön mindenhová, ahová menni szeretnénk, és hogyan jelenjünk meg ott legjobb formánkban, teljes kisugárzásunkkal.

   

  A kabátgyakorlat – a láthatatlanság előnye

  Ha valaki állandóan a nyilvánosság előtt áll, az valamikor félresikerülhet, ezért a visszavonulás a saját négy falunk közé, a saját testünkbe, a legfontosabb gyakorlat.

   

  Képzelje el, hogy egy kabátba vagy egy nagy, puha, sötét takaróba burkolódzik tetőtől talpig. A takarót még kapucniként a fejére is húzhatja. Zárja be a kabátot a mellkasa előtt úgy, hogy ne legyen túl szoros. Legalább kétökölnyi távolságra legyen a testétől, hogy belül elegendő hely legyen. Végezze el ezt a zárómozdulatot karjával többször, hogy azt később imaginatív módon is végrehajthassa.

   

  Egy kabáttal nem csak kívülről fedheti be magát az ember, a lélek és az érzések is eltakarhatók vele

   

  A „kabátot” – ha szükséges – egész nap használhatja. Pl. ha reggel nem érzi túl jól magát, de ennek ellenére dolgoznia kell, akkor kívülről nézve inkább zárkózottnak és szótlannak – introvertáltnak – tűnik majd. Ez azonban megvédi a kollégák kéréseitől és kérdéseitől, valamint a pluszfeladatoktól. Akkor is bezárhatja imaginatív kabátját, ha egyszer zavartalanul és felismerhetetlenül szeretne végigmenni a városon.

   

  A kabátot azonban fordítva is lehet használni, egész gyorsan ki is lehet nyitni. Tegyen ekkor egyszerűen egy nagy mozdulatot a karjával, mintha a leplet szélesen kinyitná. A kabátgyakorlat tehát a bezárást és a kitárulkozást tanítja meg.

   

   

  Fellépés és jelenlét

  Itt nem a fiatalkorból felnőtté érés valamely átmeneti rituáléjáról van szó, ami pl. néhány törzsi kultúrában szokásos. Inkább azt a képességet értjük alatta, hogy a világban a saját utunkon egyenesen és kitartóan járjunk. A győztesnek inkább sámáni tulajdonságai vannak, ezért is beszélünk a belső győztes útjáról. Az igazi győztes nem az, aki harcol, hanem akinek elismerik a személyiségét és a képességeit. Ebből kifolyólag kész arra, hogy mások személyiségét és erősségeit észrevegye és elismerje.

   

  Szóval ha legközelebb olyan helyzetbe kerül, ahol ellenfelet gyanít, legyen ez nagy hallgatóság, vagy kis iroda, akkor egy pillanatra álljon meg. Biztosítsa magát saját erejéről és hajoljon meg kicsit belülről a másik feltételezett ereje, illetve idegensége előtt. A belső harcos útja megköveteli tőlünk, hogy mind saját határainkat és korlátainkat, mind a másikét elismerjük és tiszteljük.

   

  Saját erőnk tudatosítása nehéz helyzetekben is megadja nekünk a szükséges támaszt

   

  A győztes további fontos ismertetője egyenes tartása: szilárdan áll mindkét lábán. Így kelünk fel pl. ha valakit üdvözlünk. A fellépés, megjelenés és jelenlét éppen akkor megy a legjobban, ha egyenes a tartásunk és fejünket felemeljük. Jól és egyenesen állni fontos követelmény egy jó előadáshoz.

   

  A taj-csinál vagy csi-kungnál állva meditál az ember – minden reggel a felkelés után és az elindulás előtt. Ezek során egyértelművé válik, milyen energetikai állapotban vagyunk, azaz hogy tanácsos-e inkább először a „kabátba” burkolózni, vagy inkább rögtön teljes pompánkban lépegessünk.

   

  A belső győztes és utazás szánhúzó kutyákkal

  Csukja be a szemét és képzelje el, ahogy egy kutyaszán talpán áll. A lábai párhuzamosak, rápillant a kutyacsapatra (hogy négy, hat vagy nyolc kutya van befogva, azt maga dönti el) és vár a jelzésre, hogy elindulhassanak. Vegye most kézbe a gyeplőt és gyerünk!

   

  Messze északon találja magát. A táj szinte végtelenül nyúlik el ön előtt. A hó a környezetet fényessé teszi. Feje felett az ég, a szél és a csillagok – néhányuk látható, mások láthatatlanok. Eközben madarak szállnak a széllel tisztán hallható ragadozóhangokkal.

   

  Királynői ruhában felülmúlhatjuk önmagunkat. Képünkön a 2006-os Miss Amerika látható

   

  Érezze, ahogy a kutyák szabályszerűen szállnak önnel. A tiszta, friss levegő megtölti egész testét bizsergető oxigénnel. Hagyja magát húzni és álljon hajlított térdekkel, hogy a terep egyenetlenségeit elhárítsa. Közben mélyen lélegezzen be és ki. Egy idő után jöjjön vissza az északi messzeségből a saját valóságába. Most nyissa ki újból a szemét és figyelje meg, hogy érzi magát.

   

  Felölteni a királynő ünnepi ruháját

  Ismeretes, hogy olykor a ruha teszi az embert. Sokkal fontosabb azonban az a tény, hogy a megfelelő ruházattal a testtartás és a mimika is megváltozik. Így pl. egy farmerben sokkal lazábban mozgunk, egy királynői ruhában viszont úriasan tudunk viselkedni, és csodálatot és tiszteletet kelt látványunk. Ezek olyan tényezők, melyek a következő gyakorlatnál fontos szerepet játszanak.

   

  Üljön le egy székre és csukja be a szemét. A kezek a combokon nyugszanak, a lábak egymás mellett vannak a földön. Hagyja tekintetét elbolyongani csukott szemhéjjal, amíg egy öreg birtokot vagy kastélyt észre nem vesz, melyet egy nagy kert vesz körül. A kertkapu nyitva áll. Menjen be és lépjen a ház ajtajához. Nyissa ki az ajtót és lépjen be. Széles lépcső vezet felfelé. Miután felment, olyan terembe kerül, ahol egy nagy ruhásszekrény áll, melyet most kinyit. Ekkor észreveszi a királynő ruháját, kiveszi azt és felölti. A szemközti falon egy nagy tükör lóg. Nézze meg magát benne minden oldalról: a tartását, a tekintetét, a mozgását és gondolja végig: ki előtt jelenne meg szívesen ebben a gyönyörű ruhában? Most menjen le a széles lépcsőn, mert ott lent azok várják, akiket látni szeretne. Mutassa meg magát nekik és figyelje meg, hogyan fogadják. Élvezze a csodálatot egy kis ideig.

   

  A szánhúzó kutyákkal való utazás gyakorlata arra tanít, hogy életünk gyeplőjét öntudatosan vegyük kezünkbe

   

  Ezután menjen fel újra a lépcsőn és rakja vissza a ruhát a szekrénybe. Most már tudja, hogy mindig megtalálja majd ott. Vegyen fel valami kényelmeset, menjen le megint a lépcsőn és üljön bele a nagy fotelba, ami a hallban a kandalló előtt áll. Most két kezét tegye az arcára és simítsa végig a középső ujjával az orr tövétől kiindulva a szemöldökön át a halántékig – addig, amíg szemei maguktól kinyílnak és újra a valóságra pillantanak.

   

  Mivel testünknek jó az emlékezete, tárolhatjuk ezeket a gyakorlatok során szerzett élményeket, és hasonló alkalmakkor rendelkezésünkre állnak. A félénkséget így legyőzhetjük!

  Tóth Emese
  XIII. évfolyam 7. szám

  Címkék: önbizalom

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.