Psziché

Párkapcsolati zavar a reuma hátterében?

Több emberséggel az egészségért

  A kapcsolati problémák reumát okozhatnak. A depresszió hozzájárul a csontok leépüléséhez. Az érzések és a hangulat erősebben befolyásolják az egészségünket, mint hinnénk. Hogy a negatív érzelmek gyengítik az immunrendszert, azt a pszicho-neuro-immunológia is felismerte. Ez a friss kutatási terület az embert mint egészet vizsgálja, ezáltal lehetővé teszi a hosszan tartó regenerálódást.


   

  A pszicho-neuro-immunológia (PNI) kutatási eredményei bizonyítják, hogy a lelki életünk befolyásolja az immunaktivitásunkat, ezáltal sokféle változást képes előidézni a szervezetünkben – pozitív és negatív irányban egyaránt.

   

  A kutatási terület, melyet csupán 40 évvel ezelőtt kezdtek el felfedezni, ma új, illetve jobban mondva ősrégi utakra kalauzol minket: a test és a lélek egy egység, ahogyan azt már az ókori orvosok is pontosan tudták. Például Hippokratész, aki úgy tartotta, fontosabb tudni, melyik ember betegszik meg egy bizonyos betegségben, mint azt, egy bizonyos embernek milyen betegsége van. A PNI a biológiai folyamatok mellett az érzékelés változásait, a lelkiállapotot és az emberi kapcsolatokat is figyelembe veszi.

   

  Érzelmi életünk, valamint annak a fejlődése és regulációja szorosan összefügg a pszichénkkel, magyarázza prof. dr. Christian Schubert, az Innsbrucki Orvosi Egyetem pszicho-neuro-immunológiai laborjának vezetője. Ez az oka annak, hogy a PNI a testet, a lelket és a szellemet egy közös egységnek tekinti. Ez a rendszer ágyazódik be az egyéni és társadalmi struktúrákba, amelyek különböző faktorokon keresztül (pl. öröm, fájdalom, gyász, stressz) hatnak ránk.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  M.L.
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.