Psziché

Párterápia: a szerelem nyelve

A párkapcsolat mindennapos munka

  Ha sok év harmonikus együttélés után egyszer csak egyre több konfliktus merül fel egy kapcsolatban, az könnyen feszültté és frusztrálttá tesz minket. A problémák gyakran legyőzhetetlennek tűnnek még akkor is, ha a párt még továbbra is szeretet köti össze. Egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy a szakítás tűnjön az egyetlen megoldásnak. Azonban van lehetőség arra, hogy párként újra egymásra találjunk!


   

  Régebben minden egyszerűbben ment: a szerepeket egyértelműen leosztották. Mindenkinek megvoltak a maga feladatai, a maga helye a családban. A nők otthon maradtak és rendben tartották a háztartást, törődtek a gyerekekkel. A férfiak elmentek dolgozni, hogy pénzt keressenek és eltartsák a családjukat. A válás sokkal ritkábban fordult elő, a legtöbb pár együtt maradt. De tényleg boldogabbak is voltak?

   

  A női mozgalmak által előidézett változások nagy hatást gyakoroltak a házasságokra, a párkapcsolatokra és a családokra. A nők emancipációja önmagában megválaszolja a kérdést, hogy a régi felállás volt-e az a megoldás, amely mindenkinek boldogságot hozott. Hiszen a reformok mindig az elnyomottak felől indulnak ki, aki az aduászt tartja a kezében, az nem kér új leosztást, mondta egykor Wilhelm Hennis politikai szakértő.

   

  A nők és a férfiak ma a munkahelyükön ugyanúgy, mint a magánéletben, gyakorlatilag egyenjogúak. Ennek hatására a családi szerepek nem fix minta alapján alakulnak ki, hanem újra és újra le kell őket osztani. Ez bizonytalanságot okoz mindkét nem számára.

   

  Ma a nőknek is lehet jól fizetett, vezető pozíciójuk, lehetnek ők a családfenntartók, míg a férfiak otthon maradhatnak és gondoskodhatnak a gyerekekről. Vagy az apák és az anyák bármilyen egyéb elképzelhető kombinációban feloszthatják egymás közt a feladatokat. Biztosan el fog tartani még pár évtizedig, míg ezek a képek egyértelművé válnak. Ehhez olyan felismerési és tudatosítási folyamatokra van szükség, melyek sok belső, pszichés konfliktushoz vezetnek, ezért követnünk kell őket ‒ társadalmilag, de egyéni szinten is.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

   

  M. L.
  XXV. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. július

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.