Psziché

Sajtótájékoztatók - 2003. július


  Elixír könyvesbolt

  Az 1988-ban útjára indított Elixír Magazin sikere is bizonyítja, hogy évről évre több érdeklődőt vonzanak az ezoterikus, filozófiai, parapszichológiai, természetgyógyászati, témakörök. Hasonló tapasztalatokat szereztek a tulajdonosok az 1991-ben megnyitott Elixír Könyvesboltban is, amely az évek során hazánk legnagyobb kínálatú ezoterikus könyvesboltjává nőtte ki magát. Az alagsori helyiségben működő bolt egy idő után kicsinek bizonyult. Ez év elején a közelben, a Váci út 78/B szám alatt, egy percre a M3 Dózsa György úti metrómegállójától megüresedett egy felszíni, háromkirakatos üzlethelyiség. Alapos és igényes felújítás után ez a hangulatos, klimatizált üzlet ad otthont február közepétől az Elixír Könyvesboltnak.

   

  Mivel nemcsak könyveket, de egyéb kiegészítőket és ajándéktárgyakat is forgalmaznak, ezek árusítását tovább folytatja régi boltjukban, a Révész u. 2/c szám alatti üzlethelyiségben. Az Elixír Ezo-Kincsestár és Antikváriumban kapott helyet az ezoterikus antikvárium is, mely a maga nemében a legnagyobb az országban.

   

   

  Gyógyító önkifejezés

  Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) negyedik alkalommal rendezte meg rehabilitációs rendezvénysorozatát, mely ez alkalommal – a betegek ötlete nyomán – az Üzenetek címet kapta. A mentális problémával küzdő betegek művészeti alkotásai: festmények, szőttesek, kerámiák, patchworkok, kézműipari, háziipari termékek segítenek a gyógyulásban és a visszailleszkedésben is. Az egyhetes nyilvános tárlat látogatóinak igazi érdekesség volt az a fotókiállítás, mely a 60-as évek foglalkoztatásairól készült képeket állítja szembe a jelen képeivel.

   

  A pszichiátria betegek esetében a kényszerű tétlenség lehetőséget ad kóros élményekbe, beteges érzésekbe való visszasüllyedésre, egy képzeletbeli és sokszor igen nyomasztó világ felépítésére, a valóságtól való elszakadásra. Ezért ilyen nagy jelentőségű a betegek gyógyító foglalkoztatása, kreatív, értékteremtő tevékenysége. A pszichiátria betegek gyógyító foglalkoztatásában jelentős helyet foglal el a munkaterápia, mely bizonyítja számukra, hogy hasznos tevékenységre is képesek, forgalmazható értékeket is elő tudnak állítani.

   

  Életet mentettek a babák

  Négy hónappal ezelőtt a Pannon GSM hét darab különleges oktatóbabát adományozott a gyermekek sürgősségi ellátására szakosodott Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítványnak. Az Egyesült Államokból beszerzett, a légzést és szívverést is imitáló oktatóeszközök révén a főváros egyetlen gyermekrohamkocsijának személyzete a létező legalaposabb módon készülhet fel életmentő küldetésére.

   

  Az oktatóbabák jelentőségét máris igazolta az élet. A közelmúltban egy Pest környéki kórházba súlyos légzési elégtelenséggel szállítottak be egy kétéves gyermeket. Az orvosok természetesen azonnal riasztották a Gyermekrohamkocsit, az annak megérkezéséig eltelt negyedórában pedig kitűnően ellátták az életveszélyes állapotban lévő beteget, aki végül maradéktalanul felépült. Talán véletlen egybeesés, hogy az ügyeletes orvos éppen két héttel korábban gyakorolta a gyermek-intenzív ellátást az alapítvány babáin.

   

  Öt hét – öt kiló – egy könyv

  Már könyv alakban is kapható a HáziPatika.com népszerű Öt hét – öt kiló fogyókúrás programja. A HáziPatika.com négy évvel ezelőtt szervezte első internetes fogyókúraprogramját, és immár a tizediknél tart!

   

  Manapság az a megszokott, ha egy nyomtatásban megjelent nagy sikerű könyvet digitalizált formában elérhetővé tesznek az interneten. Most azonban az „Öt hét – öt kiló” esetében ez éppen fordítva történt. Az interneten több éve, rendszeresen elérhető, és több tízezer ember által kipróbált fogyókúraprogram jelent meg nyomtatásban. A HáziPatika.com Kft. kiadásában megjelent könyv célja, hogy a súlyfelesleggel küzdők hosszú távon is sikeresek legyenek a javasolt receptsorok alkalmazásával.

   

  A frissen megjelent könyv a „sietős” és „ráérős” menüsorok receptjeit tartalmazza, amelyeket kiváló dietetikus szakemberek állítottak össze. Minden heti menü előtt megtalálható az ún. heti bevásárlólista, amelynek lényege, hogy megkönnyíti a hozzávalók beszerzését. A könyv forgalmazása sem szokványos, miután jelenleg kizárólag interneten, a HáziPatika.com online áruházában lehet megvásárolni.

   

   

  Béres jótékonysági koncert

  Jótékonysági koncertet rendezett június 20-án a Béres Alapítvány a Zeneakadémián. A koncert célja az volt, hogy előteremtsék azt a 15 millió forintot, amely szükséges a pécsi gyermekklinika onkohaematológiai osztályának felújításához.

   

  A koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lépett fel, a szólista Kiss B. Attila operaénekes volt. Mind a zenekar, mind az énekes lemondtak tiszteletdíjukról, hogy ezzel is támogassák a rendezvény célját.

   

  Jóga- és aerobiktáborok

  Idén nyáron második alkalommal rendezik meg több turnusban a Hegyvidék Wellness Club jóga- és aerobiktáborát. A tábor a múlt évben a klub vendégeinek kérésére, az általuk kívánságként megfogalmazott szempontok alapján szerveződött. A táborok a ma divatos, fürdésen – pihenésen – étkezésen alapuló nyaralásokkal szemben nyújtanak alternatívát. Sokan használják az „aktív pihenés” kifejezést, de az elmélet gyakorlatba ültetése gyakran nem sikerül. Az aerobik- és jógatáborok valójában nem sporttáborok, hanem nyaralásnak számító programok, a szabadidő- eltöltésnek újfajta lehetőségei, amelyek egy újfajta (turisztikai) szemléletmód alapján épülnek fel.

   

  A klub munkatársai azt szeretnék, ha a vendégek valóban ki tudnának kapcsolódni, a tábor valóban elérje a célját. A turnusok ezért más cégek hasonló, 2-3 napos táboraival szemben tíz-, illetve nyolcnaposak. Több vendég részéről kérésként merült fel, hogy a családtagjaikat is szeretnék magukkal vinni. Így a Hegyvidék Wellness Club táborai egyedülálló módon főleg családok számára szerveződnek.

   

  A megfelelő helyszín kiválasztása is nagy körültekintéssel történt. Elvárás volt, hogy a tábor ne legyen túl messzire a fővárostól, könnyen megközelíthető legyen, ugyanakkor legyen lehetőség kirándulásokra, túrázásokra és az aktív pihenés más formáira. Így esett a választás Közép-Európa legnagyobb nádfedeles szállodájára, a monori Nyerges Hotelre.

  Levente
  IX. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.